Member of Group ›
Katona József Színház: EMBTRAG
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Katona József Színház: EMBTRAG

 
Már az előadás címe is posztmodernül groteszk.
 
Ízlelgessük: EMBTRAG. Ha show-sav marta cinizmusa miatt, Tiborcz kápében (nyilván ropogós 500 eurósokban) megvenné Madáchtól a szöveget, a Tragédia új címeként is megállná a helyét. Az alcíme lehetne mondjuk:
„Aki nem vejünk, az ellenünk!”
Székely Kriszta nyolc hónapja bemutatott, háromórás sci-fi klipje/társadalomszatírája (két szünettel) három részre osztja az előadást, mint az ismert klasszikus modern színrevitele a társadalmat. E három (önkényesen felállított) törzs reakciója a következő lehetne:
 
  1. A párás-szem-áhítattal Nemzethy Nemzeti Színházba (ha jól emlékszem Spiró jelzős szerkezete) járó hagyományörzők kiborulnak, hogy miért nem (idősb!) Vidnyánszky vendégrendezte tradicionálisan porosra a darabot.
  2. A párás-szem-áhitattal a régi Nemzeti Színházba járó hagyománytörők kiborulnak, hogy miért nem Alföldi vendégrendezte szélsőségesen/öncélúan polgárpukkasztóra a darabot.
  3. A kritikusan gondolkodó (jó értelemben vett) „normálisok”, akik nem az elején, hanem a végén döntenek az előadás minőségéről, az imént említett két elfogódott és gyilkos törzs nyilaitól rettegnek a senkiföldjén.
Székely Kriszta és dramaturg társának (Szabó-Székely Ármin) „portörlési képességeit” már (pl.) az Othello vagy az Odüsszeia előadások kapcsán megismerhettük. (Védjegy van kialakulóban?) Nincs ez másként ebben a darabban sem. A kezdő szürreális jelenetben (korai falanszter?) egy szupermarket hűtőpultjainak édenkertjében tárolt almák (!) és tejesflakonok (Kánaán!) sorakoznak hűvös és végtelen halmokban.
Az vagy, amit/amennyit fogyasztasz/fagyasztasz…
Az előadás elején a darab szereplői mind felvonulnak. (Catwalk/moonwalk és egyéb vonulások a hülye járások minisztériumában.) BTW: Izsák Lili díszleteit és jelmezeit korábban már Örkény darabok kapcsán is magasztaltam. E díszletben ismerjük meg a korok tipikus, etika helyett az etikettet preferáló, romlott (konzum)figuráit. Spoiler-alert: még Ádám is betép a felnövéstörténete során. (Persze Lucifertől kapja a tablettát.) A bűnök kisebb-nagyobb fekália-hullámokban hömpölyögnek elénk. Persze cunami méretű is van köztük. („Shit storm”, ahogy az angol mondja…)
 
Lengyel Benjámin fiatal és naiv Ádámjával szemben Rezes Judit játéka Évaként „nem hengerelt le”, érdekes lenne egy olyan szereposztás, ahol ő lenne Lucifer, Pálmai Anna pedig Éva… Ádámot és Évát egyébként felvonásonként/korosztályonként más-más színészduó alakítja. Bátor-smart döntés! (Juteszembe: Miért van Évából eggyel kevesebb?) Ugyanezzel a jelzőpárossal illetném azt is, hogy ebben a patriarchális klasszikusban a derűs és emberi Urat és a szarkasztikus Lucifert is nő játssza. (Utóbbi mátrixos outlookban manipulál.)
Kis színes: ráadásul anya/lánya színészpárosról (Szirtes Ági – Pálmai Anna) van szó!

Isten és a fényhozó (AI-ként Lightbring) bukott angyal dialektikus és öntelt egysége jól működik, a mulattatás/megrendítés szokott, egymást erősítő kettőse is jó ütemekben érkezik a retinánkhoz/dobhártyánkhoz. (Utóbbit heterogén zenei elemek támadják a túltolt technoig bezárólag.) Székely Kriszta a táncjelenetekkel (Pintér Bélához hasonlóan neki is van ilyen múltja) és a színek sorrendjével is rugalmasan bánik. (Pl. athéni/római után következik az egyiptomi, a párizsi színre pedig csak egy jelszó utal.) A végső (eszkimó) szín lehetne „aktuálisabb”, mint Madách korában volt, de ezzel a lehetőséggel nem él a darab. Az előadás végi frappáns csattanót nem spoilerezem el…
Nádasdy Ádám új, gen. alfa, Z, és Y számára (is) unalom-tisztított kortárs szövegeit pedig nem bírom elégszer dicsérni. (Hej azok a Shakespeare fordítások!)

Összességében azonban nekem kissé kevesebbet adott az előadás, mint néhány korábbi (akár klasszikus) verziója. Lehet persze bennem is a „hiba”, hogy nem ragadott el/magával a darab, de nekem nem állt össze egy teljes egésszé… Azt pedig, hogy mi az élet értelme, kár évezredeken keresztül kutatni, régóta tudjuk. Negyvenkettő! (BTW: Ennyi idős lesz karácsonykor az előadás rendezője is.)
 
„Keressétek az Urat, amíg megtalálható!”
„Nem az idő halad, mi változunk.”
„Teremtmény nélkül pedig mi lenne a Teremtő?” „Az abszolút unalom abszolút formája.” Esterházy Péter (Persze EP az ember nélküli Istenre utalt.)
 
 
Fotók: Horváth Judit
 
DTK: Székely Kriszta interjú
 

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art