Member of Group ›
Kávé katonák és kávé bölcsődék
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.

Kávé katonák és kávé bölcsődék

 

Felismered, milyen gyümölcs van a következő képen? Nem? Ne csodálkozz, nem vagy egyedül. Annak ellenére, hogy az emberek nap, mint nap fogyasztják, átlagosan vajmi keveset tudunk erről a rendkívül érdekes növényről. A Rák- és a Baktérítő közötti övben terem, ott is csak a megfelelő tengerszint feletti magasságon, és megfelelő éghajlati körülmények között, mégis a világ egyik legfontosabb exportcikke.

kávébabok

Ő bizony a Coffea arabica növény, a hétköznapi nevén kávénak nevezett növénynemzetség legfontosabb tagja. A nemzetségnek bár számos tagja van, ezek közül három a jelentős: az arabica, a canephora (hétköznapi nevén robusta) és a liberica; bár ez utóbbi világpiaci részesedése elhanyagolható a két „nagy testvérhez” képest. Első bejegyzésünkben az arabica kávénövénnyel és annak termesztésével foglalkozunk.

Rendszertanilag az arabica a Rubiaceae, vagyis magyarul a buzérfélék családjába tartozik. Legközelebbi, számunkra kereskedelmi jelentőséggel bíró rokonai között a cinchona növény (a kinint ebből a növényből nyerik), pár dísznövényfaj és néhány, a festékipar számára hasznos növény található.

Legtöbben természetesen csak a pörkölt kávémagokkal találkozunk, de honnan is ered ez a mindennapi italunk?

Katonák

A kávébabot éppen ugyanúgy vetik el, mint sok más terményt. Amikor a magból a hajtás elkezd gyökeret ereszteni, a mag kiemelkedik a földből, amiket „katonáknak” – angolul soldier – nevezünk. Ezek a kis katonák elég gyorsan hajtják ki a leveleiket, és miután néhány pár kifejlődött, elég erősek a fejlődő palánták, átültetik őket egy ún. bölcsődébe, ahol 6-12 hónap nevelés után kerülnek át a farmra.

A világ nagyobb kávéfarmjai általában saját bölcsődét tartanak fenn, de azokon a területeken, ahol sok kisebb termelő található, nem ritka, hogy külön bölcsődék vannak, akik csak a palántaneveléssel foglalkoznak. A farmer számára a megfelelő kávéfajta kiválasztása életbe vágóan fontos, hiszen a cserje nevelése nem csak pénzbeli, de időbeli befektetés is; egy kávécserjén a cseresznyék átlagosan három éves kor körül kezdenek el megfelelő mennyiségben teremni.

Kávé bölcsőde

A kifejlett Coffea arabica többméteres magasságra képes megnőni, de, mivel a világ nagy részén kézzel szüretelik, általában maximum 170-180 cm magasságúra metszik a cserjéket, hogy könnyebben elérhetőek legyenek.

Farmer

A kávé virágzása általában a hosszan tartó esős időszak után indul el, áganként tucatszámra jelennek meg hófehér, illatban jázminra hasonlító virágok, amik a mi legnagyobb szerencsénkre önporzóak, tehát amennyiben a virágot nem termékenyíti meg egy másik növény virágpora, abban az esetben is hoz termést. Az arabica évente (éghajlattól függően) egyszer vagy kétszer virágzik/terem, de ha kétszer, akkor általában a második kisebb hozamú és gyengébb minőségű szokott lenni.

Kávé virág

Miután a virág megtermékenyült, lehullajtotta szirmait, akár kilenc hónap is eltelik, mire szüretre érnek a cseresznyék. Sajnálatos módon a kávé nem egyszerre érik be, akár egy fürtben is találkozhatunk teljesen alul érett, érett és túlérett szemekkel is. A kávéfarmerek így komoly választás elé vannak állítva a szüret idejét és a szüretelési „körök” számát illetően; hiszen a jó minőséghez elengedhetetlenek a tökéletesen érett szemek.

A helyzet nagyon hasonló a borászok helyzetéhez, akik sokszor ugyanúgy nehéz helyzetben vannak a szüret megfelelő idejének megválasztásában; figyelembe kell venniük számos faktort (pl. cukortartalom, savak, stb.) Természetesen, mint bármilyen fajta gyümölcsnél, itt is rendkívül fontos a végeredmény minőségére (kávénál az ún. „cup quality”) nézve, hogy a megfelelő talajösszetétel, az éghajlatnak megfelelő fajtaválasztás, az egészséges növény megfelelő időjárással is párosuljon, mert csak ideális körülmények között lesz igazán kiemelkedő a végeredmény.

Szöveg: Vékony Péter, MLMC barista.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art