Member of Group ›
Magyar Vadkelet, olasz Vadnyugat
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Magyar Vadkelet, olasz Vadnyugat

 

Volt egyszer egy Vadnyugat. A héten ismét megnéztük ezt a különleges atmoszférájú filmet. Persze 42milliomodszor.

Innen a Vadkeletről (eastern) nézve nem is volt olyan vad az a nyugat, amit talján barátaink a filmvászonra festettek. Szigorúan kulináris oldalról megközelítve, itt banán a köztársaság (csak nincs banán és tulajdonképpen köztársaság sincs), ott spagetti a western. Ma Sergio Leoneamerikai” trilógiájának első darabjáról, holnap Ennio Morriconéról és a filmhez írt zseniális zenéjéről írok. Ismét üdítő kontrasztot adott ez a „lassú film”, Hollywood gyorsmozis-agyoneffektezett CGI világa után.

Mindkét világ halálprofi és aprólékos kidolgozottságú, de nyilvánvalóan a filmkészítés más területén nyilvánul meg ez az igényesség.

Az előzményekről csak annyit, hogy Leone „dollár” trilógiájának nagy sikere miatt, hiába akart az amerikai szesztilalom idején játszódó filmet forgatni, sem a United Artist (első trilógia egyik támogatója), sem a Paramount Pictures (új trilógia stúdiója) „nem ment bele”. Szóval Sergio barátunk évtizedekre „foglya maradt” sikerének. (Nem először fordul ez elő a világtörténelemben.)

„Dollár” trilógia:
Egy maréknyi dollárért (1964)
Pár dollárral többért (1965)
A Jó, a Rossz és a Csúf (1966)

„Amerikai” trilógia:
Volt egyszer egy vadnyugat (1968)
Egy marék dinamit (1971)
Volt egyszer egy Amerika (1984)

A történet, mint tudjuk, nem bonyolult. (FIGYELEM! Spoiler következik!) Jill (Claudia Cardinale), a jó útra tért ex-prosti új életet remél egy új városban, ezért összeházasodik egy helyi fickóval. Amikor megérkezik leendő családja házához, morbid fordulatként már csak négy tetemet (három gyerek is van az előző alomból) talál a piros-fehér kockás esküvői asztalokra (!) takarosan „felravatalozva”. Frank (Henry Fonda), a fő-gonosz kegyetlen al-gonosza végzett velük. Az ügyeletes keveset beszélő, sokat lövő jó fej, Harmonika (Charles Bronson) szintén zabos az említett Frankre, mert megölte a bátyját, ezért a hallgatag zenész-céllövő és a kiugrott kurva addig addig ügyeskednek, míg a pénz az övék, a koporsó pedig Franké és a fő gonoszé nem lesz.

Happy End. Ennyi. Függöny.

Mielőtt azonban ebből a cinikus történetleírásból rossz következtetéseket vonnátok le, szeretném kihangsúlyozni, hogy parádés és friss újragondolása a szokott amerikai western filmeknek ez az olasz darab. Igazi kreatív módon alkotta újra Leone a műfajt és ez nem kis dolog. Emlékezetes képei (négyes gyilkosság után Fonda szende kék szemei), muzsikája (Morricone) és zenei effektjei (nyitójelenet!), sajátos hangulata, valamint visszafogott feszültségkeltő megoldásai tették jogosan kultikus alkotássá ezt a mozit.

Imádom a premier plánban mutatott „tájszerű” arcokat és a vászon „maradékán”, nagy mélységélességgel bemutatott tájképeket (nyitójelenetben a vonat érkezése). Aprólékosan megtervezett kompozíciók ezek. Önállóan, festményként vagy fotóként is megállnák a helyüket egy kiállításon. (1 fpd. frame/day. Hehe.) Tonino Delli Colli (operatőr) állítólag soha nem rögtönzött a forgatás során. Az ő és Leone fejében/kezében ott volt az összes fontos beállítás, fotózási szög, szükséges fényviszony. A tökéletes kompozíciók miatt sokan gondolták azt, hogy Leone képes forgatókönyvvel dolgozott, pedig nem volt ilyen. Nem semmi! Kalap le! Sztendápovésön!

A szereplőkről

A könyörtelen bandavezér Franket remekül játszó Henry Fonda a Paramount miatt került be a képbe. Szerencsés véletlen. Imádom ebben a filmben! Korábbi „kékszeműen jóságos” szerepei miatt rendhagyó választás volt, de ez a kontraszt csak erősebbé tette az általa játszott karaktert. Leone jól látta ezt előre, ez is bizonyítja rendezői (és casting) zsenijét.

Jill McBain (Claudia Cardinale) szerepének hangsúlyos volta azonban Bertoluccinak köszönhető (Leone mellett segédkezett a forgatáson), aki kifejezetten szeretett volna egy női főszereplőt is. Leone eleinte húzódozott az ötlettől, de végül beadta a derekát. Szerintem jól tette.

Leone, Harmonika szerepére először Clint Eastwoodot akarta felkérni (akit valójában ő tett sztárrá), de ezúttal nem jött létre a megállapodás, így lett végül Charles Bronson a főszereplő. A western hősök visszafogott, keveset beszélő alakját jól hozta Charlie fiú, aki állítólag a való életben is hasonló karakterjegyekkel rendelkezett.  Bronson, John Sturges klasszikusában, a hét mesterlövész (1960) című amerikai western alapfilmben is hiteles szereplőként jelent meg, de az igazi kiugrást ez a szerep hozta meg neki.

Wikipédia

Sas György kritikája a Film, Színház, Muzsika 1974-es számából.

A marcona arcok és elburjánzott szőrzetek kihalt birodalmában minden olyan feszültségteremtő titokzatossággal indul, mígnem kiderül, hogy a sztoriban nincs két részre való izgalomtöltet. Ám ez a két rész alatt derül ki. Ezért vannak a filmben hatszorosára nyújtott jelenetek, hosszú, néma és hatásvadász zenei aláfestésekkel és szájharmonika-szólókkal megvibráltatott ürességek. Mintha mindig készülne valami… De nem mindig készül. A fontos az, hogy a pisztollyal minden testhelyzetben és módon lehessen telibe találni, mindegy, hogy kit és miért. Sergio Leone rendező erre nagy gonddal ügyelt.

…hatásvadász zenei aláfestések…

Sasgyuri! Nemá’! Értem, hogy ’74, de akkor is!

p.s.
A Terence Hill féle „western” kópiáit pedig ugyanazon a máglyán égessétek meg, mint a Benny Hill filmeket. Most! Egyik celluloidért sem kár. Legalább jól égnek. (A „Nevem senki” című film egyetlen erénye talán, hogy Fonda is szerepel benne.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art