Member of Group ›
Máltai Sólyom
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Máltai Sólyom

 

Legtöbbünknek a címről valószínűleg nem a világ legdrágább széllel hajtott jachtja, hanem a John Huston által ’41-ben megrendezett mozi, (a “film noir” első darabja) jut eszébe. Ez nem baj, sőt…

E jól megírt (naná jól, Dashiel Hammett vetette papírra) krimiben Humphrey deForest Bogart (Sam) magabiztosan hozza a friszkói cinikus és blazírt magánhekus füstösen nyers karakterét. Szorgosan nyomoz, unottan ámde mindig jelentőségteljesen néz és habozás nélkül lő ha kell (ha nem).

image

Az ilyen moziban a másik obligát figuraként persze megjelenik a Szép Nő is. Először a húgát kellene megkeresni, de amikor 2 gyilkossággal később kiderül, hogy Mrs. Wonderly bizony nem is olyan szende (hanem bizony bűnöző-nő-ő), már egy XVI. századi aranysólyomért folyik tovább a bonyolult csetepaté. A sólyom kétségtelenül máltai, mivel a Máltai Lovagrend adományozta V. Károlynak a spanyol királynak. 1539-ben, ezért karmától a csőréig (az van neki?) aranyból van, drágakövekkel tuningolva. Drága is, sőt sokba kerül(t).

image

Ahogy az első sorban említett máááásik Máltai Sólyom is, amelyet 2006-ban a Perini Navi (naná, hogy olasz) cég épített. Ezt a különleges jachtot most (egy komoly) árleszállítás után 70 millió euróért vesztegetik. Az eredeti árcédulán 99 (pszicho 99, tudjátok…) állt. Szintén millió és szintén euró. Ezért a summáért 88 métert kapunk az elejétől a végéig. Közte 3 db. 58 méter magas (mennyi???) forgatható árbócot 15 számítógéppel vezérelt vitorlával, melyeknek az összfelülete 2400 négyzetméter. Dyna Rig a böcsületes neve ennek a bonyolult rendszernek. Egyszerű, jó név ez!

Photo: Francesco Ferri

Azoknak a keveseknek a munkáját, akik nem vitorlákkal akarnak beállni (és mert tilos) az aktuális marinába, 2 db. Deutz motor segíti, egyenként 1525 kW teljesítménnyel. Egyébként a Minim motorjának teljesítménye 135 kW (csak a szakszerű és szándékoltan releváns összehasonlítás miatt). Jól van ez így, mivel mégiscsak 1180 tonnát kell megmozgatni a szél (és/vagy motor) segítségével. Ez általában egész jól sikerül. A ladik 10 nap alatt átszeli az Atlanti óceánt, helyenként 20 csomós (36 km/h) sebességgel. Motort használva krúzingsebességnél (micsoda hunglish szó) 350 liter csúszik le a torkán. Óránként persze, nem 100 kilomérenként.

image

image

image

image

A felhajtásban 375.000 euró/hét árért, 12 ember vehet részt, mivel ennyiben határozta meg a hajó vendégeinek maximális számát a szigorú Moncada di Paternó (Charter and Brokerage) cég, nehogy méltatlan tolongás legyen az 5 szint egyikén. (melyek között sok helyen üvegpadlót építettek be a lelkiismeretes tervezők, melyeken a természetes fény szabadon glasszálhat fel s alá.) Egyéb játékok leltárszerűen felsorolva: 4 db. Laser vitorlás, 4 db. Segway (minek?), 1 db. Hobi Cat, 2 db. Wave Rider.

Photo: Carlo Borlenghi (2006)

image

image

Néhány hete írtam egy bejegyzést a Bang & Olufsen autókba integrált/optimalizált prémium hangrendszereiről, melyet a következőképpen fejeztem be: …szintén innovatív fejlesztési irányként, a több mint 85 esztendős dán cég egy specializált részlege a világ legexkluzívabb jachtjait szereli fel megszokottan kivételesen magas minőségű audiovizuális rendszereivel. (de ez egy külön bejegyzést érdemel…)

Nos, a HI-FI kérdést egyszerűen oldották meg a Maltese Falcon projekt megálmodói, a tökéletes hangzást az alsó és felső fedélzeteken is a Bang & Olufsen surround rendszerei biztosítják. Erről Oscar Wilde azon bon motja jut az eszembe, amikor a tőle megszokott szellemességgel és tömörséggel a következőt mondta: “Nem vagyok válogatós, mindig megelégszem a legjobbal.”

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art