Member of Group ›
Meghallgatom a kalapom!
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

Meghallgatom a kalapom!

 
BeoLab 12 hangsugárzó és BeoVision 12 televízió

BeoLab 12 hangsugárzó és BeoVision 12 televízió

Ahogyan a síkképernyős televíziók egy életre megváltoztatták a bennünk levő képet, formát, elhelyezési lehetőségeket a televízióról, valószínűleg egy teljesen hasonló folyamat fog lejátszódni a hangsugárzók terén. A folyamatot elindító forradalmár nem más, mint a BeoLab 12 hangsugárzó.

A koncepció alapvetően a televíziók megváltozott dimenzióit követi, a mélység az, ami eltűnt, egyre vékonyabb és vékonyabb képernyőket helyezünk el a nappalinkban, esztétikusabbá, ergonomikusabbá alakul a szoba, már nem feltétlenül egy nagy hivalkodó dobozt kell elhelyeznünk a térben.

Na, de mi a helyzet a hangsugárzókkal?

BeoLab 12 hangsugárzó

BeoLab 12 hangsugárzó

Ugyanezt a kérdést tették fel a Bang & Olufsen mérnökei is, pontosabban a jelenlegi és jövőbeni termékpalettáért felelős vezető. Ugyan a jelenlegi hangsugárzók között is találunk kimondottan rejtőzködő, vékony testalkatú, nem hivalkodó hangsugárzót, és ezeket hiába szereljük a falra a speciális fali konzolok segítségével, valahogyan mégsem passzolnak tökéletesen. Mintha a televízió igyekezne meghúzni magát a hangsugárzók között, nehogy már ő legyen a középpontban.

A kérdésre adott frappáns válasz, mint már megannyi alkalommal, most is David Lewis formatervezőtől származik, vagy ha ha úgy jobban tetszik, a rajzasztalán született.

Megtervezte az első olyan Bang & Olufsen hangsugárzót, amely kimondottan a falra történő elhelyezést részesíti előnyben, sőt az akusztikai teljesítménye maximalizálása érdekében, még segítségül is hívja a BeoLab 12-nek helyet adó falfelületet.

A hangsugárzó rendkívül vékony, mélysége mindösszesen 55 mm. Ebben a lapos hangsugárzó testben helyezték el az akusztikus lencsét, amely egy leheletnyit kilóg, mégis megadja a hangsugárzó karakterét. Az akusztikai lencse jelenléte azonban nem csak a BeoLab 12 profilja miatt fontos, sokkal inkább a magas hang hullámok irányításáért felel, pontosabban fókuszálja azokat, így minden esetben a tiszta, visszaverődés nélküli hangok előbb jutnak a fülünkhöz, mintsem a padlót vagy a mennyezetet érintenék.

BeoLab 12 hangsugárzó

BeoLab 12 hangsugárzó

Lewis azonban csavart még egyet a formán, és ezzel becsapta szemünket, az 55 mm-es mélységet valójában 10 mm-nek sem érzékeljük és ha szembe állunk a hangsugárzóval, akkor egy sima fémes lapnak látjuk, de sejtjük, hogy nem az…. Ekkor topogni kezdünk a BeoLab 12 előtt, kicsit jobbra, kicsit balra, aztán újra vissza jobbra és végül közelebb lépünk. Ezt a kűrt nem a zene hatására tesszük, hiszen ekkor még a hangsugárzó be sincs kapcsolva, teljesen néma, csupán szemünk keresi a választ az optikai csalódásra. Egy választ, amivel megnyugtathatjuk magunkat, hogy végre felfogtuk a formát, befogadtuk a vonalakat és nem kell itt öntudatlanul, tétován tipegnünk a fal előtt. A csavar valójában egy hullám, ez adja a BeoLab 12 keresztmetszetét, egy szimmetrikus lágy hullám vagy legyen inkább kalap, egy olyan kalap, amit sokan ismerünk… :)

BeoLab 12 hangsugárzó

BeoLab 12 hangsugárzó

A személyleírás, valami ilyesmi lehetne: lapos, szürke illetve alumínium, kalap keresztmetszetű és a testéhez képest egészen picinyke orra van, azt pedig hol lent, hol fenn hordja, hangja elképesztő, olyan mély hullámok keletkeznek körülötte, hogy még a padló is beleremeg, és még van egy perforált rács is rajta, mintha a picinyke orr vetne csak árnyékot, ami nagyon szép, onnan is hang jön. Portré készítő legyen a talpán, aki ezeknek az információknak a birtokában csak egy közel hasonló képet tud rajzolni, mint azt a formatervező tette.

De fölösleges is próbálkozni, mert elárulom, hogy a keresett BeoLab 12 hangsugárzó Budapesten, nevezetesen a BeoStore bemutatótermében fellelhető, megtekinthető, befogadható és még meg is hallgatható.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art