Member of Group ›
Meghalt a király, éljen a király! De ki?
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Meghalt a király, éljen a király! De ki?

 

Moammer Kadhafi

Moammer Kadhafi hatalma, mint láttuk, hallottuk, dicstelen véget ért. Akár Szaddám Huszeint, őt is valami lyukból rángatták elő, de diktátortársával szemben még a hosszú, megalázó bírósági procedúrát is – melynek kimenetele nem lehetett volna kétséges – megspórolták neki. A zűrzavaros felvételek tanúsága szerint röviddel kézre kerítése után meglincselték. A kivégzés szó ez esetben nem lenne helytálló, mert szabályosan kivégezni valakit csak törvényes ítélet alapján lehet.

Kadhafi halott

Kadhafi negyvenkét évig volt hatalmon Líbiában, miután 1969-ben katonai puccsal megdöntötték első Idrisz király hatalmát. Líbiában az ötvenes években olajat találtak, s a világ egyik legszegényebb államából egycsapásra gazdag ország lett. Az olajmilliárdok, a gazdagság azonban az uralkodó és az elit réteg kezében összpontosult. Ez ellen lépett fel a nasseri szocializmustól és arab nacionalizmustól vezérelt puccsisták csoportja. Az ország élére az akkor huszonhat éves kurafi, Kadhafi ezredes került.

Kadhafi kibékítette a számtalan, Líbiában honos törzset, stabil állapotokat teremtett és uralkodása alatt Líbia, GDP/ fő értelemben, Afrika leggazdagabb országává vált. Kadhafi sajátos szocialista berendezkedése következtében maga mögött tudhatta a Szovjetunió és a szocialista tábor támogatását. Emlékszem, magyarországi látogatása során, nem sokkal hatalomra kerülése után, valóságos hősként fogadták. Úgy nézett ki, akár egy egyenruhába bújtatott sunnyboy, s az uniformistól még csak szexisebbnek tűnt. Akkoriban még élt a Castro és Che Guevara által teremtett forradalmi romantika.

Berlusconival

Otthoni és külpolitikai sikerei következtében azonban féktelenül öntelté, elbizakodottá vált, s a „felségvíz konfliktusban“ az amerikaiakkal folytatott kakaskodása közben a rövidebbet húzta. Megszégyenítésére szélsőségesen antiimperialista politikával válaszolt, ami az ő értelmezésében terrorizmussal volt egyenlő. Innentől számítva már lefelé ívelt karrierje, de még sokáig tartotta magát. Közben gondoskodott róla, hogy az olajmilliárdok jelentős része, magán számláin nyerjen elhelyezést a világ számos országában. Az emberi jogok sárban tiprása mellett, népes családjának, s a hozzá lojális köröknek hollywoodi viszonyokat varázsolt a sivatagi országban.

Tudjuk a folytatást. Az arab tavasz Kadhafi hatalmát is elsöpörte. Nyilvánvalóan, mi európaiak elfogultak vagyunk, s nem ejtünk könnyeket ilyen gátlástalan, kalandor diktátorokért. Mikor azt látjuk, felkel a nép és a zsarnokság megdöntése a tét, európai történelem tudatunkkal azt is tudjuk, melyik oldalon a helyünk. Az amerikaiak sem haboztak, s akik mellé ők állnak, az biztos is lehet a győzelmében. Lényegében a Nato döntötte el a felkelők szempontjából esélytelen pogárháború kimenetelét viszonylag kevés, de rendkívül célirányos stratégiai csapással.

Barack Obama Kadhafi halálhírére nyilatkozatban reagált. – Most végre a líbiai nép saját kezébe veheti sorsát, s megteremtheti a demokrácia feltételeit. – Hát ez nagyon szépen hangzik, reméljük így is lesz! De én valahogy nem vagyok túlzóan optimista. Elég Irakra vetni egy pillantást, hogy helyt kapjon némi szkepticizmus. Szaddám alatt Irak is stabil ország volt, persze nem egy európai értelemben vett demokrácia, de stabil és működő. Most, mikor a néphatalom feltételei Irakban is körvonalazódnak, jóval nagyobb a káosz, mint valaha, senki sincs biztonságban, bombák robbannak mindenütt. S még elképzelni is nehéz, mi történne, ha az országot üggyel-bajjal stabilizáló külhoni erők végleg elmennének.

Pedig Líbiában még Iraknál is komplikáltabb a helyzet. Líbia sokkal kevésbé nemzetállam, egy törzsi konglomerátum csupán, kisebb nagyobb ellentétekkel. Az erős kéz politikája nélkül összetartani egy mesterségesen összegyúrt nemzetet, ami sosem volt egységes és sosem érezte magát összetartozónak – hát nem tudom. Vannak még csodák, de én jelen esetben nem hiszek bennük. Vagy talán majd ott is külföldi katonai erők gondoskodnak róla, hogy legalább az olajtermelés zavartalanul folyjon. Mert legyünk őszinték, a szép elvek mellett, a nyugatnak mi más érdeke fűződne Isten Észak-Afrikában élő, elfelejtett gyermekeihez.

Sarkozyvel

Kadhafit, akivel nemrégiben még a legjelentősebb államok kormányfői ölelkeztek, ma sárral dobálják. Tudjuk, ez a futballtrénerek és a diktátorok sorsa. Tény azonban, hogy országában népszerű volt és többen támogatták, mint ellenezték. Az erőegyensúly elbillenéséért a külső beavatkozás felelős. Ezt úgy hívják, hogy agresszió, de mi nem úgy hívjuk – mert a győztesnek mindig igaza van – mi úgy hívjuk, hogy felszabadítás. Mikor nyugatnak Kadhafi nemzetközi terrorizmusban játszott szerepéért jó oka lett volna támadni, nem támadott. Most, miután Kadhafi megtért az „igazak táborába“ és elhatárolta magát minden terrorizmustól, most igen. Kihasználva a káoszt, a nyugat kiegyenlíthette a régi számlát.

Kadhafi halott, s egy halottnak a számlájára még azt is rá lehet írni, amit el sem követett. Eddig volt bűnbak, mostantól már nincs. S ha, ne adj Isten, ezután még rosszabbul állna Líbia szénája, vajon kire kenhetjük az okát? Aztán a végén még a nagy diktátor megistenül. Csak egy vele érzelmileg elkötelezett, tehetséges író szükségeltetik, hogy megszülessen a legenda, mely más oldalról és érzelmi telítettséggel – tehát a nagytömegek számára fogyasztható formában – tálalja mindazt, amit az agyafúrt, érdekszövevényes politika egészen más oldalról közelített meg. Amúgy is azt gondolom, hogy élete, karizmatikus személyisége és varietébe illő önmutogatása egy londoni musicalszínház színpadán jobban megállná a helyét, mint a nagypolitika porondján.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art