Member of Group ›
Miért nem terjedt el?
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Miért nem terjedt el?

 

A huszonegyedik század eddig kétségtelen legzseniálisabb járműve, a Segway a jó tízéves pályafutása alatt alig volt képes tért hódítani. Jószerével megmaradt azon kuriózumnak, aminek az első pillanattól kezdve számít: talpunk alatt két kerék és az istenért sem borulunk fel, miközben a csodajárgány rendkívül egyszerűen, intuitív módon irányítható. A Segway-t elektromos motorok hajtják, miközben az önegyensúlyozást a jármű komputer agya végzi – a beépített giroszkópok és egyéb szenzorok segítségével másodpercenként több, mint százszor korrigálja a Segway pozícióját.

Segway

Ahol megjelenik, feltűnést kelt – még aki ismeri, az is megfordul utána – mert a kütyüből áradó igézet egyszerűen rabul ejti az embert. Amilyen hihetetlennek tűnik távolról nézve, olyan magától értetődően egyszerű, amikor rajta áll az ember, ha a gyorstalpalón átesve – ami úgy nagyjából két percig tart – már önállóan közlekedik az ördögmasinával. A kezdők egyetlen konzekvensen elkövetett hibája az első próbálkozásnál, hogy felszálláskor egyensúlyozni próbálnak a Segway-en, attól a kényszerképzettől vezérelve, hogy különben elesnek vele. A próbálkozók döntő többsége aztán másodpercek alatt belátja, hogy erre nincs szükség, mert a csodakerék ebben a diszciplínában jobb, mint egy kötéltáncos, s ha csak nem szenvedünk bizalmatlanság krónikus hiányában, nyugodtan rábízzuk magunkat.

Ettől a pillanattól kezdve már profiknak is érezhetjük magunkat, mert a szerkentyű kifejezetten az ember kinetikai adottságaira van rászabva. Ahhoz, hogy meginduljunk, a testsúlyunkat előre kell helyeznünk – a Segway-en is. Megállásnál ez fordítva van, a súlypontunkat hátra helyezzük – akár csak a Segway-en. Már nem is kell mondanom, hogy mitől fordul a masina jobbra vagy balra – természetesen súlyunk jobbra vagy balra helyezésétől (a kormánykonzolt magunkkal együtt mozdítjuk jobbra, vagy balra). Mintha csak mennénk, nem pedig gurulnánk. A Segway használatát megtanulni lényegesen könnyebb, mint a bicikliét.

Segway

Egy belvárost, vagy egy kiterjedt bevásárló központot Segway-en bejárni semmiség. Aki már járt egy nagy nemzetközi vásáron gyalog, tudja, hány kilométert kell ott megtenni, s még a hosszú fárasztó transzferről nem is beszéltem. Segway-jel ez is gyerekjáték. Számtalan előnye van ott, ahol más motorizált közlekedési eszközök nem jöhetnek számításba és egy kerékpár is körülményesnek mutatkozna. Tehát a Segway lefedi egy még lefedetlen területét a közlekedésnek. Szép és jó, de akkor miért nem terjed el igazán? Több van belőle kétségtelen, mint 2001-ben, debütálása évében. De nem annyi, amennyi a kiváló adottságok mellett indokolt lenne.

Segway

Valószínűleg két körülmény gátolja a csodakerék karrierjét. Egy: drága. Hogy miért drága? Mert keveset gyártanak belőle – igazi tömeggyártás esetén az ár a mai árnak csak töredéke lenne. Kettő: a hatóságok rugalmatlansága. Minden országban más szabály van érvényben a Segway használatával kapcsolatban. Míg egyes országokban előírt a rendszám, a jármű csak bizonyos utakon használható, másutt még a gyalogos zónákban, vagy akár a bevásárló központokban is közlekedhet. Nincsenek egységes szabályok, s programok még kevésbé, melyek nem csak pozitívan, kifejezetten támogatóan lépnének fel a közlekedés ezen, környezetbarát, energiatakarékos alternatívája mellett. Így aztán a határmezsgyére szorított csodakerék az egzotikus árak mellett megmarad annak, ami mindig is volt. Közlekedési egzotikum.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art