Member of Group ›
Bond Jakab autó flottája
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Bond Jakab autó flottája

 

JB-AM DB5

Az arra felkent szakemberek jól összehangoltan és Bondot megszégyenítő hatásfokkal szőnyegbombázzák  napjainkban a médiateret a legnyersebb-és-kissé-kiöregedett-de-azért… titkos ügynök viszontagságos életével és újabb töltényeivel. Ha naivan azt hittétek kis hazánkban, hogy nem lehet újabb vízcsapokat kinyitni e témában, a múlt heti X-Faktor Bond dalokat előadó versenyzői után váratlanul érhetett titeket StohlBuci hirtelen, szárazjéggel erősen alátámasztott felbukkanása, aki David Hasselhoffot (Haselnuss?) és Karel Gottot (mein gott!) megszégyenítő pátosszal öntötte ki szívét-lelkét, mint Daniel Craig magyar hangja. (Akkor meg minek énekelt angolul?) Oldalunk itt és itt már foglalkozott az új filmmel, ezért ezúton hivatalosan és visszavonhatatlanul ígéretet teszünk, hogy ez tényleg az utolsó bőr, amelyet lehúzunk a karakterről. (Azért nem nagy a bűnünk, mivel csak néhány napja játsszák a magyar filmszínházak a Skyfall című mozit.)

Persze az említett új filmben is viszonylag gyakran vált járművet a rettenthetetlen ügynök. A főcím megjelenéséig (!) a következők történnek dióhéjban (Spoiler!): klasszikus autósüldözés szűk utcákon, bazársoron, majd forgalommal szemben. Ahogy kell. Utána (nem szokatlan módon) motoros üldözésbe torkollik az autóshercehurca. A menekülő rosszfiú motorra vált, Bond szintén. Üldöző és üldözött az először észre-, majd kölcsönvett kétkerekűekkel hol ablakon ugratnak be épületekbe, hol lépcsőkön rohannak felfelé, míg végül a háztetőkön és keskeny tűzfalak tetején folytatják a hiábavaló kergetőzést.

Honda CRF 250R

A rosszfiú ezután egy szintén klasszikusnak mondható fordulattal a hídról egy vonatra veti át magát. Immáron gyalogosan. Bond hasonlóképpen tesz, hogy ott egy markolóba beülve (tényleg!), először lekotorjon néhány szerencsétlen bogarat (new Beetle) majd a lánctalpakkal praktikusan áthajtva néhány autón, a markolóval „megcsáklyázva” a vonat lekapcsolt személykocsiját, abba beugorva (itt gyors öltönyleporolás és mandzsetta igazítás következik), az immáron félig kabrió vagon csodálkozó közönségének elismerésétől övezve, felmásszon annak megmaradt tetejére, ahol kezdetét veszi a gyors és jó ütemű pofoncsere a továbbra is ellenségesen viselkedő gengszterrel. „Megérkezik” nyilván az alagút is, amelyben, tekintettel a töksötétre és az alacsony belmagasságra, kissé lanyhul a küzdők harci szelleme.

Mivel (szinte) az egész folyamatot az aktuális Bond lány is egy (puskára szerelt) távcsővel nyomon követi, nyilvánvalóvá válik a helyzet, a terepre frissen kirendelt nőnek a két alagút között lőnie kell. Ezt meg is teszi a sasszemű hölgy, egyetlen hatékony tölténnyel korrekten belelőve Bondot a hídon éppen áthaladó vonat tetejéről a sokkal mélyebben fekvő folyóba. A vízbe zuhanó titkos ügynökre ezután a búvárlányok helyett (ezt a fordulatot vártam) már csak néhány zuhatag vár, hogy lesülyedhessen a főcímbe. Mindezen viszontagságok után pedig elkezdődik a film.

Őfelsége és az emájszix ügynökének autóparkja ugyan nem vetekszik Jay Leno (NBC-The Tonight Show), vagy druszája, Jay Key (Jamiroquai), esetleg Rowan Atkinson (Mr. Bean) flottájával, de azért nem kell szégyenkeznie. Egyrészt Mr. Q jóvoltából (az előző filmekben) egészen biztosan magasabb volt a Bond autók egy négykerekűre eső rakétáinak, rendszámainak, katapultjainak száma, másrészt míg Lenónak súlyos pénzeket kell leszurkolnia egy-egy új járműcsodáért, addig Bond szolgálati autóként jut hozzá a négy-(vagy két)kerekű csodákhoz. Benzin- és ruhapénzzel.

Mi több, az éppen aktuális autószponzor, vélhetőleg egy szerény, de nem sértő, még szabad szemmel is jól látható bankókötegért zsúfolhatja csak tele a filmet saját márkájával. Mindezen racio-financiális érvek ellenére a 007-es persze roppant morcos lesz, amikor DB 5-ösét (árcetli: 1.000.000.000 HUF) rommá löveti egy helikopterrel a Skyfall (zseniálisan játszó) szöszi főgonosza (Javier Bardem).

Pedig Jakab 007 tehet róla. Miért hagyta ott a ház előtt?

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art