Member of Group ›
T-34, T-54 és a forradalom
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

T-34, T-54 és a forradalom

 
A lukas, vagy a Kossuth címeres zászlóval fellobogózott T-34-es a magyar forradalom győzelmének jelképévé vált

A lukas, vagy a Kossuth címeres zászlóval fellobogózott T-34-es a magyar forradalom győzelmének jelképévé vált

Pál barátom múlt héten rendhagyó módon egy járműről írt, melynek egyetlen kereke sincs, hát én most olyan járműről írok, amelynek legalább tíz kereke van, de az sem jellemző, mert eme jármű lánctalpakon közlekedik, illetve gázol le mindent, ami útjába kerül, vagy áll. Ez a jármű taposta el a mi világra szóló, romantikus forradalmunkat is.

Mégis büszkék lehetünk, kishazánk két héten át dacolt a világ legerősebb hadseregével, s bár Dávid nem győzhetett Góliát felett, példát mutattunk bátorságból, hősiességből. Két héten át minduntalan ránk figyelt a világ és lélegzetvisszafojtva követte a magyar eseményeket. Csak éppen senki sem sietett segítségünkre. Európa határai ki voltak jelölve, a szovjet fennhatósági területekről pedig még a Jaltai konferencián rendelkeztek a szövetséges hatalmak. Így Amerika egy világháborút kockáztat, ha beavatkozik. De ennek lehetőségét a politikai színfalak mögött még csak nem is mérlegelték.

Semmi esélyünk sem volt tehát a forradalom vívmányait megvédeni, de az események váratlanul érték a Szovjetuniót, így jó időbe telt, míg egységes álláspont született a reakció mikéntjéről. Ez a várakozási idő viszont a győzelem látszatát keltette a magyarságban és csak fokozódott a lelkesedés.

Talán a lelkeket mélyen átjáró kétség és remény különös egyvelege tette a mi kis forradalmunkat olyan költőivé. A forradalom tisztító tüzében Petőfik reinkarnálódtak és jegyezték el magukat egy pillanatig sem habozva a halállal. A rosszak megjavultak, a jók még jobbak lettek. A megmagyarázhatatlan lelkesedés azonban ellentmondani látszott a tényeknek, a kiszámítható fejleményeknek. De mintha egy össznemzeti eufória ködösítette volna el a tekinteteket, s a halálba indulók stigmája kovácsolta volna olyan egységessé a nemzetet, amire példa sem volt még a magyar történelemben.

– Olyan volt, mintha akkor kezdtünk volna el élni – emlékszik vissza valaki – mintha akkor először szívhattuk volna tele tüdőnket tiszta levegővel, mintha a világnak hirtelen megváltozott volna az illata. – Sokak visszaemlékezéséből ismerjük az eseményeket, de soha, senkinek sem sikerült megmagyarázni azt a boldogító érzést, lelkesedést ami akkor a szíveket átjárta. Ha egy forradalomnak volt valaha poézise, akkor az az októberi magyar forradalom volt.

A forradalom elbukott, de jelentősége így is világraszóló. Ötvenhat barikádjain vérzett el végérvényesen az a háború után magát makacsul tartó illúzió, hogy az európai népeket a fasizmus igája alól „felszabadító“ Szovjetunió valamiféle progresszivitást hordoz, a haladást szolgálja. A forradalom vérbefojtása után az eurokommunizmus – ami akkoriban erős volt Nyugat-Európában – fokozatosan visszaszorult. Magyarországon az elnyomást nem lehetett többé a Rákosi korszakban megszokott módon gyakorolni. A forradalom utáni emigrációs hullám csak a századforduló idején tapasztalható kivándorlással hasonlítható össze. Külhonban lábukat megvető magyarjaink értékes szolgálatokat tesznek később hazájuknak.

A forradalom eltiprásában a T-34-es tankoknak dicstelen szerep jutott. A tankok nem igazán alkalmasak utcai harcokra és a T-34-es a forradalom idején már elavult harckocsinak számított. Rengeteget lőttek ki, vagy tettek harcképtelenné a budapesti utcákon. Az úgynevezett Molotov koktélokkal a szűk utcákban megrekedt tankokat gyerekjáték volt kifüstölni. Nem véletlen vettek részt ezekben a „játszadozásokban“ kiskorúak is, az ún. pesti srácok. Nem egyet közülük később kivégeztek.

A forradalom kimenetelét nem a T-34-esek változtatták meg. A november negyedikén a fővárost elözönlő újabb szovjet invázió során a T-34-eseknél már a jóval modernebb, nagyobb tűzerejű T-54-es típusokat vetették be. A Molotov koktélokkal szemben ugyan a T-54-esek úgyszintén hatástalannak bizonyultak, ennek azonban már nem volt jelentősége. Az oroszok nagy erejű, összevont támadást indítottak, a harckocsik nagy száma pedig pótolta a veszteségeket. Az ellenállók még napokig tartották védelmi vonalaikat, az egyenlőtlen küzdelemben azonban lassan elcsendesedtek a frontok. A megtorlás következett.

T-34, T-54, két tank, két szimbólum. A lukas, vagy a Kossuth címeres zászlóval fellobogózott T-34-es a magyar forradalom győzelmének jelképévé vált. A T-54-es pedig a szabadságharc vérbefojtásának szimbóluma.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art