Member of Group ›
Monyo x Hygge Brewing Collab. barista oldalról
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Monyo x Hygge Brewing Collab. barista oldalról

Többször emlegetett remek partnerünk a Coffee Collective már többször tett izgalmas kirándulást a kávé/sör kollaboráció területén.

A szintén dán Mikkeller nyilvánvaló választás volt számukra, a világ legjobb sörfőzdéjének tartott vermonti Hill Farmstead bevonása pedig szintén jó ötletnek bizonyult. Mindezek után/miatt különösen örülünk, hogy e példamutató nemzetközi együttműködés mintájára végül itthon is létrejöhetett a Monyo x Hygge kollaboráció, melynek Mange Tak (dánul: nagyon köszönöm) nevű pompás eredménye, egy áfonyával és kenyai Kienei kávéval főzött berliner weisse sör már igazi hazai nóvum.

A jeles bemutató kapcsán arra gondoltuk, hogy megpróbáljuk mindkét oldalról (sörfőző/barista) elmesélni, miért lett fantasztikus a „végső produktum”. Múlt héten Vidó Márk, a recept kitalálója mesélt nekünk, ma pedig Szűcs Misi, a Hygge baristája osztja meg a gondolatait e magazin olvasóival.

„Mindig izgalmas kaland belevágni egy közös kísérletbe. Sokszor jó barátság alakul ki a történet végére, amit legjobb megünnepelni egy korsó hideg sör mellett, főleg ha az említett közös kollaboráció gyermeke az a bizonyos korsó sör.”

Így ismerkedtünk meg, mint Hygge, a MONYO Brewing Company csupaszív emberekből álló csapatával. A történet Gábor látogatásával kezdődött, amikor személyesen jött el kávézónkba, hogy számunkra milyen sörfinomságokkal indulhat a 2019-es nyár. A reggeli sörkóstoló után elhintette, hogy nagy kávérajongó is, amivel rögtön felcsapott egy új szálat a beszélgetésünkben. Válaszul elejtettük, hogy régi nagy vágyunk készíteni egy kávés sört.

Itt térnék ki barátságunkra a dán The Coffee Collective pörkölővel, akik ezer és egy kísérletbe vágtak bele az elmúlt évtizedben. Kávés sajttól egészen a kuriózum, neves főzdékkel – mint a Mikkeller vagy a Hill Farmstead – közösen készített kávés sörökig. Innen eredt vágyálmunk. Szóval a látogatást követő napon ismeretlen szám keres: „Boti, vagyok a MONYO-tól.” Ezután tizenkét másodperc alatt darálta le lelkesen, hogy régóta tervez egy kávés sört és milyen költői, hogy ez így és most jött ki. Mi a következő lépés? Remek kérdés… Milyen kávéból készítsük? – válaszoltam.

A Coffee Collective adott, viszont jobbnál-jobb kávék gazdagítják kínálatuk. Szóval felvetettem, hogy mi lenne, ha eljönnének csapatostul egy cupping-ra (azaz kóstolóra), ahol megnézzük miket lehet elérni jelenleg a palettán. Így is lett, Antival, Ádámmal, Botonddal és Gáborral karöltve tartalmasat beszélgettünk a specilaty kávé világáról.

Megkóstoltunk mindent amit lehetett és egyértelmű közös döntéssel esett a választ a Kieni kenyai kávéra.

Kieni egy kávé feldolgozó állomás neve Kenyában, Nyeri régióban. Azon a területen található, ahonnan a legjobb minőségű kenyai kávék érkeznek. Közel ezer kistermelő dolgozik össze, szinte majdnem minden esetben családok termelik a kávét, amit a szüret alkalmával a feldolgozó állomásra szállítanak. Leggyakrabban SL28 és SL34 nevű variánsokat ültetnek a mai napig, ennek is köszönhető a különleges és egyedülálló gyümölcsös és intenzív ízprofil. Gyakran emlegetjük a pult mögött, hogy eszpresszóként elfogyasztva, olyan mint egy krémes, édes, de mégis savanykás gyümölcsbomba. A The Coffee Collective lassan tíz éve dolgozik Direct Trade (közvetlen vásárlói) kapcsolatban a Kieni állomással. Nem véletlen, hogy a minőség konzisztens; az ízvilág pedig extravagáns.

Klaus Thomsen mesélte, hogy amikor ezt  kávét először kóstolták a kávézójukban „úgy fogyott, mint a kemencéből frissen érkezett sütemény.”

Egy évtized alatt, szoros baráti kapcsolat alakul ki Kieni és a Coffee Collective között, így évente kétszer is meglátogatja a dán csapat Nyeri régióját. Az egyik ilyen jóbarát, Charles Murimi, az állomás igazgatója. A tagok egyhangúan neveztek ki vezetőjüknek. hogy képviselje munkájukat és vezesse őket ezen a sikerekben gazdag ösvényen. Másik fontos személy a történetben Josphat Kariuki, a „malom” vezetője, aki pedig az állandó minőségért felelős. Minden szüret végén ellenőrzik, milyen minőségű kávé érkezik feldolgozásra és csak a legértettebb cseresznyék jutnak el a folyamat végére. Ezen felül a termelők oktatásnak köszönhető az a rivaldafény, amiben ez a kávé lubickolhat.

Miután megszületett a döntés az alapanyagról, következő lépésként azt kellett megfejtenünk, milyen pörköléssel és milyen eljárási móddal kerüljön a kávé a szóban forgó sörbe.

Egy nagyon világos „nordic style” pörkölést kapott a kenyai kávé, így jobban dominálnak benne a citrusos ízjegyek és jobban párosul a savanykás berliner weisse sörhöz is. A cold brew (hidegen áztatott) eljárás inspirálta a technológiát, ahogy az őrölt csoda a sörbe kerül, ennek köszönhetően az ital a kávé selymességét, édességét és citrusosságát veszi át. Kóstoláskor elsőre egy frissítő, könnyed, savanykás sört ízlelünk aminek gyümölcsösségére még ráerősít az áfonya. Könnyen hasonlítanám egy hihetetlenül kiegyensúlyozott limonádéhoz, amit órákon át, korsó korsót követve szürcsölnék negyven fokban egy medence partján. Majd a korty végén visszaköszön a kávé és a vanília selymessége, ugyan azt az élményt kapjuk mint egy filteres kávé esetén, kellemesen ráül az ital a nyelvünkre.”

A különleges italt a Monyo webshopjából (nullaharminchármas, vagy nagyágyú!) is megrendelheted!

A cikk forrása: Monyo Blog.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art