Member of Group ›
Monyo x Hygge Brewing Collab. sörfőző oldalról
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Monyo x Hygge Brewing Collab. sörfőző oldalról

Többször emlegetett remek partnerünk a Coffee Collective már többször tett izgalmas kirándulást a kávé/sör kollaboráció területén.

A szintén dán Mikkeller nyilvánvaló választás volt számukra, a világ legjobb sörfőzdéjének tartott vermonti Hill Farmstead bevonása pedig szintén jó ötletnek bizonyult. Mindezek után/miatt különösen örülünk, hogy e példamutató nemzetközi együttműködés mintájára végül itthon is létrejöhetett a Monyo x Hygge kollaboráció, melynek Mange Tak (dánul: nagyon köszönöm) nevű pompás eredménye, egy áfonyával és kenyai Kienei kávéval főzött berliner weisse sör már igazi hazai nóvum.

A jeles bemutató kapcsán arra gondoltuk, hogy megpróbáljuk mindkét oldalról (sörfőző/barista) elmesélni, miért lett fantasztikus a „végső produktum”. Ma Vidó Márk, a recept kitalálója mesél nekünk, jövő csütörtökön pedig Szűcs Misi, a Hygge baristája osztja meg a gondolatait e magazin olvasóival.

„Emlékszem arra a decemberi meetingre, amin sörfőző mesterünk, Németh Anti először említette, hogy az egyik új sörünk a neves dán kávépörkölő céggel, a Coffee Collective-vel, és itthoni forgalmazójukkal, a Hygge-vel készül majd kollaborációban. A legkézenfekvőbb persze az lett volna, hogy főzünk egy kávés stout-ot, hiszen a típusra jellemző pörkölt malátás, kávés, étcsokoládés ízjegyeket egy sötétebb pörkölésű kávé szépen ki tudja domborítani.

Abban viszont egyetértettünk a hyggés srácokkal, hogy a piacnak ez a szegmense már eléggé telített alapból is, másrészt pedig úgy gondoltuk, hogy a napsütéses tavaszi időhöz nem feltétlenül egy kávés stout illik legjobban.

Mindenképpen egy modernebb koncepcióval szerettünk volna előállni, és a járatlanabb utat választani, így született hát meg egy alacsony alkoholtartalmú, könnyen iható, világos kávés sör ötlete további megkötések és konkrétumok nélkül, hogy nekünk, sörfőzőknek is jusson némi kreatív munka. Ennyi instrukciót kaptunk, a részletek kidolgozása egy belsős pályázat keretein belül lett ránk bízva, amin bárki elindulhatott a főzdéből.

A kiindulópontokat ismerve az első gondolatom az volt, hogy egy savanyú búzasör kávéval tökéletesen megfelel a kritériumoknak, hiszen ezek a sörök jellemzően alacsony alkoholtartalmúak, könnyen ihatók és frissítők, és személyes tapasztalatból azt is tudtam, hogy habár lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, de a kávé kifejezetten jól társul a berliner weissek-ék ízvilágához.

Egy konkrét példa volt, ami etalonként lebegett a szemem előtt, ez pedig Pazinczár Péter (az egykori TuffBuzz és a jelenlegi Dealbreaker egyik fő sörfőzője – a Monyo szerk.) Sourbucks-jának málnával felturbózott változata, amihez tavaly tavasszal volt szerencsém a Hopaholic-ban.

Máig megvan még, hogy a kávé és savanyú kettőse iránt érzett összes fenntartásom hogyan szállt el az első korty után: egyszerre volt meg benne az a fanyarság és gabonás lecsengés, amit annyira kedvelek a berlinerekben, kiegészítve a kávé gyümölcsösségével és savasságával, és az egész megfejelve egy jó adag málnával. Megszületett tehát az elképzelés, biztos voltam benne hogy egy 3-4% körüli, gyümölcsös és kávés berlinerrel fogok előállni, mindezt már csak át kellett ültetni a gyakorlatba.

A berlinerek nem arról híresek, hogy túl bonyolult, vagy összetett lenne a receptjük, az igazi kihívás inkább a megfelelő – nem túl éles, de azért elég karakteres – savanyúság elérése. A söröm esetében pedig ehhez jött még első körben a felhasznált kávétípus kiválasztása, a hozzáadott mennyiség kikísérletezése, majd azt kellett eldöntenem, hogy milyen gyümölcs kerüljön bele. A Hygge-től több típust is kaptunk kóstolásra, amiket elsősorban cold brew formájában teszteltünk, hiszen a sörhöz is hasonló eljárással adtuk a kávét.

A választásunk végül egy kenyai variáns, a Kieni egy világosabb pörkölésű változatára esett.

A Coffee Collective elmondása szerint ez egy kissé édeskés, gyümölcsös savassággal rendelkező fajta, ami áfonyás, szedres, vaníliás ízjegyekkel bír. Ezek után talán nem meglepő, hogy úgy döntöttem a sört feldobom még egy kis 100%-os áfonyapürével és némi madagaszkári vaníliaporral, remélve hogy ezek szépen kihangsúlyozzák majd a kávé karakterét.

A Mange Tak végül egy 3.3%-os alkoholtartalmú, könnyed tavaszi-nyári sör lett. Az áfonyától gyönyörű, mélybordó színt kapott, szénsavassága átlagos. Illatában és ízében is szépen jön egy kis tejsavas savanyúság, az áfonya fanyarsága és a kávé csersavassága, valamint gyümölcsössége. A vanília belesimul a kortyba, előtérbe helyezve a kávé fűszeres karakterét.

Összességében elégedett vagyok az eredménnyel, hiszen pontosan úgy sikerült a sör, ahogy elképzeltem: semmi nem lóg ki belőle, szép balanszban van az összes komponens.

Pont annyira lett érdekes, hogy egy pohár elkortyolása közben is újabb és újabb dimenzióit tudja felfedezni az ember, de alacsony alkoholtartalma és frissítő karaktere miatt jó választás lehet egész estés ivósörnek is.”

A különleges italt a Monyo webshopjából is megrendelheted!

A cikk forrása: Monyo Blog.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art