Member of Group ›
Daniel Kehlmann: Mozgókép
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Daniel Kehlmann: Mozgókép

 

Három hete került a boltokba ez a regény, azonnal megvettem, és félresöpörve a terveimet, napok alatt felfaltam. Akárcsak a szerző régebbi könyveit.

„– Hogyhogy ne jusson eszembe! Hiszen te voltál az, aki…
– Az igaz, én csábítottalak el, te kifogástalan úriember voltál. De tudod, éppen ezért tettem. Hogy lehet kibírni egy kifogástalan úriembert? Ráadásul egy olyat, aki folyton leszólja az életvitelemet. Ilyenkor automatikusan elgondolkodik az ember, mit kell tenni ahhoz, hogy ez az úriember orra bukjon. És nem volt nehéz dolgom. Hazavittél a szállodámba, meghajoltál a szokásos hülye kézcsókoddal, és menni akartál, erre már muszáj volt azt mondanom: »Hagyd ezt a hülyeséget, gyere!« Még csak nem is tétováztál.
– Hogy tehetted…
– Ezt veled? Kacagnom kell. Egy kicsit hálásabb is lehetnél. Az életet nem kell olyan véresen komolyan venni, Mister Pabst. Hamar elmúlik, és nem veszítünk olyan sokat, ha valami nem sikerül. És minden öröm, amit átélünk, minden kellemes nap, minden…
– Minden férfi.
– Igen, minden férfi, Mister Pabst! És minden nő! Mindenki, aki meztelenre vetkőzik, és bebújik veled a takaró alá, örömet szerez neked, és egy rövid ideig szeret, maga a boldogság, amit meg kell ünnepelni. Aztán az ember továbbmegy. Különben unalmas lesz.”

Ez a frivol, de nagyon eleven idézet a regény egyik mellékszálából való. A főszereplő, G. W. Pabst, az osztrák filmművészet valóban létezett nagy alakja beszélget Louise Brookkal, a mára elfeledett filmszínésznővel, aki egyszer az ágyába vonszolta őt, de csak mintegy oktatási céllal. Pabst egész életében úgy érezte, hogy Louise volt a nagy szerelme, mi, az olvasók azonban tudjuk, hogy egy frászt.

Az igazi szerelme a filmezés volt.

Kehlmann varázslatos tehetségével mindannyiunkat filmrendezővé tesz. A könyv elején megérezzük, hogy Pabst milyen rosszul érezte magát Hollywoodban, ahová franciaországi kitérővel, a nácik miatt menekült. Aztán anyja betegsége miatt hazatérnek az Anschluss utáni Ausztriába, hogy a kedves, magáról már nemigen tudó mamát egy szanatóriumba helyezzék el. De kitör a háború, ott ragadnak. És a nácik megkísértik Pabstot, hogy rendezzen – nem hazafias filmet, mert a mozikat nem lehet csak azokkal megtölteni…

Csodás olvasmány ez a könyv (is), legalább három okból. Egyrészt itt a fordulatos (keretes) regényszerkezet, amely három nagy részre oszlik. Ezek: KINT – BENT – UTÁNA. Másrészt a történet fókusza patikamérlegen kimért módon vándorol erre-arra. Hol a filmrendező technikai zsenialitása van középpontban, hol fia beilleszkedése különféle nyelvű iskolákba, hol a vidéki kisnácik fojtogató világa, hol a háború miatt egyre jobban széteső német államgépezet és mindennapi élet. Harmadrészt itt van Kehlmann cseppet sem kimódolt, konkrét, barátságos és selymes mondatszintű stílusa. Erre jó példa Jakob, a tinédzser fiúgyermek belső monológjában egy mondat, amikor az amerikai és a francia iskolában megtapasztalt nyelveket hasonlítja össze:

„A nyelv elmosódóan nyúlós, inkább énekelnek, mint beszélnek, míg a francia apró tűkből áll, pici szúrások a selyemszövetben, egyik sem mehet mellé.”

Felejthetetlen, ahogy Pabst szinte az őrületig fokozódó megszállottsággal próbálja a rákényszerített nácikedvenc műből készült forgatókönyvet tehetségesen megfilmesíteni, azaz a szarból aranyat csinálni… Az őrület növekszik benne, párhuzamosan azzal, ahogy a körülötte lévő világ (végül Prágában) darabjaira esik szét a bombázások és a közeledő front miatt. De utolsó energia-morzsáinak mozgósításával végül befejezi a filmet, aztán hű segítőjével felül a vonatra. Innét már nem szpojlerezünk. Elég legyen annyi hozzá, hogy igazi XXI. századi regényhez méltó módon, az utolsó oldalakra is jut csavar.

És mi minden van még ebben a különleges időkezelésű, „éppen elég vastag”, de sose terjengős regényben! Női fejlődéstörténet, nyelvi humor, történelmi atmoszférafestés a ‘30-as évek végi Hollywoodról, az osztrák újrakezdésről, a náci hadigazdálkodásról…

Az emberszabású regényírás él és virul.

(Lichtspiel, Rowohlt, 2023. Magyar kiadás: Magvető, 2024. Fordította: Fodor Zsuzsa. Felelős szerkesztő: Turi Tímea. A könyvet Pintér József tervezte. 451 o., ára 5999 Ft.)

Török András művelődéstörténészt 16 éve ismerem. András volt már: műfordító, tipográfus, angoltanár, kulturálisminiszter-helyettes, a Mai Manó Ház és a Summa Artium alapító igazgatója, az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) elnöke és most (többek között) ő a Fortepan önkéntes menedzsere.

2018 és 2019 között remek könyvajánlóit ezen a felületen is publikálta, ezt a gyakorlatot elevenítjük fel blogfolyamunk csütörtöki napjain 2023/24-ben. (Tényleg páratlan Budapest útikönyvéről itt olvashattok.) A 2010-ben András által indított Vademecum Könyvklub tagjai egy kulturális ajánló hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, a hírlevélíró gondos választása szerint. E klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni a Könyvklub titkáránál, Kajta Barbaránál lehet: titkarsag@summa-artium.hu, +36 1 318 3938. A B42 kóddal 4.2% kedvezménnyel vásárolható meg a klubtagság, melynek magam is lelkes résztvevője vagyok. Mindenkinek szívből ajánlom! (Blogger42, a szerkesztő.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art