Member of Group ›
Jean-Luc Bannalec: Halál Bretagne-ban
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Jean-Luc Bannalec: Halál Bretagne-ban

 

Már többször említettem, hogy olvasmányaim kiválasztásának terén (de egyébként is) szeretek változatosan táplálkozni, azaz mindenfélét összeolvasni.

Szeretek időről-időre a nehéz olvasmányok után kézbe venni olyasmit, amit nem ajánlott semelyik guru, csak a szimatomat követve felkapok valamit egy könyvesboltban. Ilyenkor olyan könyvet keresek, ami nem csak szórakoztat, hanem valami mögöttes tudáshoz is juttat. Valamelyik iparágról, egy régióról, lélektani jelenségről… Nos, a Halál Bretagne-ban éppen ilyen. A második bekezdése így hangzik:

„Concarneau, (ejtsd „konkárnó”) a varázslatos »kék város«, amelyet még a múlt században neveztek el így a rakpartjain kiterített világító kék halászhálókról, és amely mostanáig megőrizte ezt a nevét, ragyogott a napfényben. Georges Dupin felügyelő az Amiralban ült, a bárpult legvégében, és szokásához híven kiterítette maga előtt az újságot. A kerek óra a vásárcsarnok szép, régi épületén, ahol az ember minden hajnalban vásárolhatott a helyi halászok hálójába tévedt friss fogásból, hét óra harminc percet mutatott. A nagy múltú étterem és kávézó, amely korábban szállodaként is működött, közvetlenül a rakpart mellett állt, a híres óvárossal szemközt. A hatalmas falakkal és tornyokkal védett ville closeegy hosszúkás alakú, kis szigetre épült, amely festői látványt nyújtott a nagy kikötőöbölben, ahová a lomha Moros torkollott. Amióta két évvel és hét hónappal ezelőtt »bizonyos összetűzések« következtében – ahogy az a belső iratokban állt – Párizsból ide, a világ végére »helyezték át« – pedig az egész addigi életét a csillogó fővárosban töltötte –, Dupin minden reggel az Amiralban fogyasztotta el a petit caféját; egyszerre szigorú és élvezetes rituálé keretében.”

Ennél a könyvnél először csak azt hittem, hogy itt a másodlagos nyereség Bretagne (ahol sohase jártam) beható természet- és társadalomszociológiai ismertetése lesz. De legnagyobb örömömre kisvártatva felbukkant itt egy művészettörténeti vonal is. Gauguin és köre ugyanis néhány évig ezen a környéken telepedett meg, és a krimitörténet ezzel mélyen összefügg.

Ahogy azt minden olvasó sejthette, nem sokáig pihenhetett a mi modern Maigret felügyelőnk. Hamarosan riasztották, hogy gyilkosság történt egy közeli településen. Több késszúrással megölték a helybeli szálloda kilencvenegy éves tulajdonosát, aki több mint fél évszázada vezette a hotelt, és a település köztiszteletben álló polgára és mecénása volt. Már csak a korát tekintve, ugyan ki és miért öl meg egy ilyen embert? És miért napokkal a turistaszezon beindulása előtt?

Dupin csapatával nekilát a szisztematikus szimatolásnak. Hamarosan kialakul a gyanúsak tucatnyi emberre rúgó köre. Az elhunyt korban hozzáillő bizalmasa, alighanem barátnője, aki segített a hotelt vezetni, a helyi múzeum buzgómócsing vezetője, fia és (különösen) undok menye, nála húsz évvel fiatalabb féltestvére, akiből politikus lett, a párizsi muzeológus és mások.

Dupin (ebben is Maigret-re üt) jól és ügyesen használja a csapatát és a helyi rendőröket, de végül is mindig egyedül jön rá a titokra, de állandóan ott motoszkál benne, hogy olyan bizonyítékokra van szüksége, ami majd megáll a bíróságon is. A nagy nyomozás közben minduntalan feltolul benne az a sok minden, amit titkárnője, a helyben felnőtt ötvenes hölgy mesélt neki a breton emberek különcségeiről, a szokásokról és a csak itt honos különleges fogásokról.

Közben lesz egy másik hulla is, történik egy betörés, és folyamatos a helyi notabilitások állandó türelmetlenkedése. És miután meglett a gyilkos, van még egy utójáték, amire nem számít az olvasó. Ennek a nagykutyák összejátszásához van köze. Dupin egyedül, de nem magányosan él. Egy Véro nevű nő telefonál egyszer csak, egy régi barátnő, egy félig lezárt ügyből. És nekem a Brestben, Bretagne fővárosában élő művészettörténész nő is gyanús. Dupin alighanem ráhajt majd egy következő könyvben.

Remek olvasmány volt.

Utána, mint a francia nyelv nagy rajongója (lányaim szerint nem csak frankofil, de egyenesen frankomán vagyok) meg akartam nézni az eredeti címet, és meglepetésemre ezt találtam: Bretonische Verhältnisse. Mivel Magyarországon ma már nem szokás közvetítő nyelvből fordítani, gyanút fogtam. És tényleg, az echte francia név álnévnek bizonyult. A szerző, amikor 1966-ban megszületett, a kevésbé jól csengő Jörg Bong nevet nyerte el a keresztségben. Az Amazonon sok könyvét árulják, többek között franciául is.

(General Press, 2022, fordította Csősz Róbert. A borítót Kiss Gergely tervezte. 287 o., ára 3990 Ft.)

Török András művelődéstörténészt 16 éve ismerem. András volt már: műfordító, tipográfus, angoltanár, kulturálisminiszter-helyettes, a Mai Manó Ház és a Summa Artium alapító igazgatója, az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) elnöke és most (többek között) ő a Fortepan önkéntes menedzsere.

2018 és 2019 között remek könyvajánlóit ezen a felületen is publikálta, ezt a gyakorlatot elevenítjük fel blogfolyamunk csütörtöki napjain 2023/24-ben. (Tényleg páratlan Budapest útikönyvéről itt olvashattok.) A 2010-ben András által indított Vademecum Könyvklub tagjai egy kulturális ajánló hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, a hírlevélíró gondos választása szerint. E klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni a Könyvklub titkáránál, Kajta Barbaránál lehet: titkarsag@summa-artium.hu, +36 1 318 3938. A B42 kóddal 4.2% kedvezménnyel vásárolható meg a klubtagság, melynek magam is lelkes résztvevője vagyok. Mindenkinek szívből ajánlom! (Blogger42, a szerkesztő.)

Címlapfotó: Veronique Brod.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art