Member of Group ›
Fábri Péter – Jolsvai András: Mire megszülettünk
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Fábri Péter – Jolsvai András: Mire megszülettünk

 

Vannak valószínűtlen barátságok, és most ország-világ betekinthet egy ilyenbe, mert résztvevői közös memoárféleséget jelentettek meg.

Egyikük a Liszt Ferenc téren született, ahol könyvtár is van a házban, egy elithez tartozó szülőpártól, a másik Újpesten, a nagyszülei nevelték, meg az utca. Az egyikük mamája országosan ismert, sokat kereső előadóművész, a másikuké belehalt a szülésbe. Az egyikük papája hegedűművész végzettségű MNB-s közgazdász, a másikuké Hollandiába emigrált.

Fábri Pétert tenyerén hordozta a puhuló Kádár-rendszer, tizennyolc éves korában kötete jelent meg. Jolsvai András igazi self-made man, akinek már húszéves kora előtt gyereke született, és a pénzkereseti lehetőség határozta meg a karrierirányát, így tudós helyett újságíró lett, csak mellékesen szépíró.

Tökéletesen ellentétes pályát futottak be.

Fábrinak már fiatalon kijutott a hírnév és a csillogás (sőt, már a családi vacsoraasztalnál is Latinovits-kaliberű művészek üldögéltek!), és később jött a küzdés, eközben Juhász-Jolsvai élete kezdettől maga volt a küzdés, a TIT előadásokkal, a szerkesztőségi intrikákkal. Fábri hamar elért egy fennsíkra, ahol vergődni kezdett, Jolsvainak az ellenszélben való helytállás volt a fő versenyszáma. Ahol az érték és a teljesítmény számított, ott mindig feljebb jutott, amíg vissza nem kellett mennie a társasjáték start mezőjére.

A könyv formája nem olyan, mint a néhány éve megjelent Alexander BrodyNagy József interjúkönyv, ők nem kérdezgették egymást, hanem csak felváltva írták tovább a szöveget. Fábri részei informatívak, csillogóak, szellemesek, míg Jolsvai megszólalásai drámaibbak, viccesebben önironikusak, szervesebben épülőek. Fábri részeiből a kort ismerjük meg jobban (meg a nemzetközi civil életet, a szerzői jogi csúcsszervezet belügyei révén), Jolsvai részeiben őt magát.

A két ember élete pont ellentétes pályát írt le: Fábri fiatalon üstökös volt, aztán ahogy maga is írja, amikortól nem volt már „új hús”, be kellett állnia az irodalmi gladiátorok közé, és nem biztos, hogy a sokféle kiemelkedő képességével jól sáfárkodott. Ő színigazgatásra termett, és ilyen feladatot sose engedett neki a Gondviselés (vagy a politikai intrikával fűszerezett kontraszelekció).

Fábri Péter (fotó: HVG)

Jolsvai viszont vakon tapogatózott sorsa ösvényein: a szépírás akkora örömet okozott neki, hogy végül akkor teljesedett ki, amikor a végig gürcölt élet után nyugdíjasként ontani kezdte magából a regényeket. Érdekes módon Jolsvainak kétszer is alkalma lett volna a kalandmentes emigrálásra. Serdülőként Hollandiában élő apjánál töltött néhány hónapot, aki maradásra akarta bírni – tizennyolc éves korig alanyi jogon kapta volna az állampolgárságot. Két évtized múlva gyerekei anyja kapott vonzó, kétéves, családos ösztöndíj lehetőséget, amelyet a felesége arra használt volna, hogy ott folytassák közös életüket. Ezt Jolsvai visszautasította, így lefújták az egészet. Ezután nagyon költői és emlékezetes módon meg is indokolja a dolgot. Felsorolja, mi az, amit nem tudott volna hátra hagyni. A lista az újpesti temetőtől és a Kádár étkezdétől a parlamenti könyvtárig és a mákos gubáig terjed. És elvi indoklást is ad:

„Azóta is azt gondolom, hogy az emigráció egy lassú, erkölcsileg magasrendű halál, tulajdonképpen fehér kesztyűs öngyilkosság, amire csak akkor kerít sort az ember, ha nincs más választása.”

Jolsvai András (fotó: Ivándi-Szabó Balázs)

Fábri második felesége a világszép musical-énekesnő, így egymásba kapaszkodva élik érettebb napjaikat, lányuk Németországban és a világon fut be egyre fényesebb karriert. Fábri szavaiból egy polgárral birkózó bohém képe bontakozik ki, aki elégedetlen a sorsával, talán mert mindkét mezőnyben ő akart a legsikeresebb lenni – ez még neki se sikerülhet…

Jolsvai viszont hitelesen mutatja be, hogy ő nem akart semmi különöset, csak napról-napra megélni, a gyerekeinek enni adni és a munkáját a lehető legmagasabb színvonalon ellátni, legyen az hetilap, egyetemi katedra vagy műsorújság. És az élet meghozta magától a legnagyobb örömöt, amit a regényírás jelent neki. Férfiasan tűri, hogy ezt a későn jött virágzást teljességgel ignorálja a magyar irodalmi élet.

Egészen ledöbbentem, amikor egyszer csak a saját nevemmel találkoztam ebben a páros életrajzban, alig akartam elhinni, hogy a Vademecum volt az egyetlen fórum, ahol kritika (inkább lelkes ismertetés) jelent meg a Márton Irmáról szóló regényről. És a Nincsen számodra hely című Vörösmartyról szóló remekműgyanús könyv, meg az első magyar bankrablást felidéző, némileg könnyebb műfajú regény is hasonlóan járhatott. Jolsvai, a tőlem idézett terminus szerint „kánonon kívüli szerző” – és ebben meg is nyugodott. Egyfolytában ír, és ez napról-napra több örömöt okoz neki.

Micsoda élet!

Azért Fábri Pétert se sajnáljuk. Ma is négy nyelven olvassa világirodalmi kedvenceit, remélem ma is járja a világot – és alighanem neki van a legszínesebb társasági élete. Fantasztikusan jó, elmélyült posztokat ír a Facebookra – alighanem ő a magyar klasszikus kultúra egyik legfontosabb őrzője. Köszönjük ezt a szokatlan műfajú könyvet és kívánjuk, hogy e valószínűtlen, a szorosabbnál szorosabb barátság tartson az idők végeztéig.

(Kalligram, 2024. Szerkesztő: Tóth Ramóna Mirtill. A borítón igazi telitalálatként Vajda Lajos Barátok című szénrajza. A könyvet tervezte Hrapka Tibor. 371 o., 3990 Ft.)

Török András művelődéstörténészt 16 éve ismerem. András volt már: műfordító, tipográfus, angoltanár, kulturálisminiszter-helyettes, a Mai Manó Ház és a Summa Artium alapító igazgatója, az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) elnöke és most (többek között) ő a Fortepan önkéntes menedzsere.

2018 és 2019 között remek könyvajánlóit ezen a felületen is publikálta, ezt a gyakorlatot elevenítjük fel blogfolyamunk csütörtöki napjain 2023/24-ben. (Tényleg páratlan Budapest útikönyvéről itt olvashattok.) A 2010-ben András által indított Vademecum Könyvklub tagjai egy kulturális ajánló hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, a hírlevélíró gondos választása szerint. E klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni a Könyvklub titkáránál, Kajta Barbaránál lehet: titkarsag@summa-artium.hu, +36 1 318 3938. A B42 kóddal 4.2% kedvezménnyel vásárolható meg a klubtagság, melynek magam is lelkes résztvevője vagyok. Mindenkinek szívből ajánlom! (Blogger42, a szerkesztő.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art