Member of Group ›
Nick Hornby: Hogy legyünk jók?
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Nick Hornby: Hogy legyünk jók?

 

Van néhány mai brit író, akinek minden új könyvét gondolkodás nélkül megveszem.

Ian McEwan, Kazuo Ishiguro, Graham Swift és legelsősorban Nick Hornby tartoznak ide. A Vademecum már sokadik regényét ajánlja olvasóinak: szerepelt itt a Betoncsók, A Meztelen Juliet, a Cicikrisztus és most ez a regény, amely egy középkorú orvosnő házasságának válságáról szól. Már jócskán benne jártam az olvasásban, amikor rájöttem, hogy ez nem új könyv, magyarul is már több mint húsz éve jelent meg először. De frissességén, eredetiségén ez nem látszik meg.

Nemcsak, hogy nem öregedett – egyáltalán nem látszik rajta a kor.

A főszereplő-narrátor neve Katie Carr, foglalkozása körzeti orvos. (Érdekes tény, hogy kb. 1200 lakos tartozik hozzá – Budapesten vajon mennyi a kvóta?) David nevű férjével és két iskolás korú gyerekükkel London egyik előkelő északi külvárosi részében laknak, a házukon jelentős jelzálog van. (Amikor találkozunk Katie-vel, éppen egy leeds-i szálloda ágyából kel ki, a szeretője mellől.) Húsz éve házas, de most először csalta meg alaposan meghízott férjét, aki egy helyi lap erőltetetten humoros rovatát írja, közben vállalati brosúrákat farigcsál, és egy soha elkészülni nem akaró regényen dolgozik.

A pár házassága átlagosnak mondható, mindemellett rendszeres és kielégítő nemi életet élnek, melynek szaftos részleteit a főhős nem titkolja el előlünk. Katie-t leginkább férje őrjítő cinizmusa zavarja. Mindenkit leszól ugyanis. David szerint mindenki hülye, túlértékelt, minél sikeresebb, annál inkább. A könyv egyik nagyon szórakoztató részében, Katie két oldalon át név szerint elpanaszolja, David ki mindenkire okádott epét házasságuk ideje alatt, ki mindenkit nevezett tehetségtelennek, ostobának vagy csak faszkalapnak.

A listában olyan nevek szerepelnek, mint Ted Hughes, Maggie Smith, Homérosz, Vergilius, Coleridge, Keats, Madonna, a pápa és minden olyan egyetemi társa, aki vitte valamire.

Katie (mobilon keresztül) kijelenti, hogy válni akar, és ebből nagy felfordulás keletkezik. A gyerekek megrettennek a válás lehetőségétől. David 180 fokos fordulatot tesz. Otthagyja a rovatát az újságnál és magába száll. Sőt, elhatározza, hogy a III. Richárd híres mondatát („Úgy döntöttem, hogy gazember leszek”) kiforgatva, attól a pillanattól kezdve jó ember lesz. Ezt persze egy elszabadult hajóágyúként teszi (80 fontot ad egy koldusnak), a gyerekek egyik laptopját elajándékozza egy menhelynek, később a játékaik egy részét is, kierőltetve, hogy egy fontos, nagyon szeretett darab is legyen köztük.

Innét kezdve a könyv mulatságos, de húzós mai parabolává változik, amely ide-oda pattog a reális világ és a fantasztikum között. Az utóbbi a DJ JóHír nevű alternatív gyógyító személyében jelenik meg először, és marad is a regény végéig, hiszen David beköltözteti őt a házukba. Hornby eleven, élőbeszédszerű írásmódját magamban hamar „humoros realizmusnak” kereszteltem el. Ez a regény nem is lóg ki könyvei sorából, egy vakteszten bizonyára kiszúrnám, hogy ő írta.

De ezúttal van a történetnek egy meglehetős önsúlya is. Nagyon érdekes, hogy Tom, a nagyobbik gyerek osztja anyja viszolygását David újsütetű jóság-kampányától, míg Mollyban, a kislányban ugyanez élénk visszhangot kelt. És persze mindez Katie lelkében ütközik, hiszen ő maga mindig is jó embernek gondolta magát, ezért is ment orvosnak.

Ne várjunk eget verő befejezést.

A papírforma érvényesül, és mint jóbarátomtól, a lóversenygurutól tanultam, a „papírforma mindig keveset fizet”. De ezt a könyvet nagyon jó volt olvasni, és jó alkalmat kínál, hogy magam is elgondolkodjak, mennyire vagyok én jó ember. Háát… csak mértékkel. De két felbomlott házasság után már meg vagyok győződve arról, hogy gyerekeket nevelő felnőtt emberként, ha magánéleti gubancba keveredünk, akkor igen ritkán tudunk jó megoldást találni. De a kisebbik rosszat mindig ki lehet választani. Erről nem szól Hornby harmadik, nagyot markoló, és vállalásait majdnem teljesen be is teljesítő regénye.

Szokás szerint ezt is M. Nagy Miklós fordította, igen jelentős beleérző képességgel és a tőle megszokott stílusérzékkel.

(How to be Good? Viking, 2001. Első magyar kiadás: Európa, 2002. Jelen kiadás: Helikon, 2024. Fordította M. Nagy Miklós. Borítóterv: Szabó Levente. 346 o., 4999 Ft.)

Török András művelődéstörténészt 16 éve ismerem. András volt már: műfordító, tipográfus, angoltanár, kulturálisminiszter-helyettes, a Mai Manó Ház és a Summa Artium alapító igazgatója, az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) elnöke és most (többek között) ő a Fortepan önkéntes menedzsere.

2018 és 2019 között remek könyvajánlóit ezen a felületen is publikálta, ezt a gyakorlatot elevenítjük fel blogfolyamunk csütörtöki napjain 2023/24-ben. (Tényleg páratlan Budapest útikönyvéről itt olvashattok.) A 2010-ben András által indított Vademecum Könyvklub tagjai egy kulturális ajánló hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, a hírlevélíró gondos választása szerint. E klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni a Könyvklub titkáránál, Kajta Barbaránál lehet: titkarsag@summa-artium.hu, +36 1 318 3938. A B42 kóddal 4.2% kedvezménnyel vásárolható meg a klubtagság, melynek magam is lelkes résztvevője vagyok. Mindenkinek szívből ajánlom! (Blogger42, a szerkesztő.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art