Member of Group ›
Vida Gábor: Senkiháza. Erdélyi lektűr
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Vida Gábor: Senkiháza. Erdélyi lektűr

 

Egészen kitűnő nagyregényt olvastam, amelyről tavaly sokat beszéltek a mértékadó kritikusok.

A szerző lektűrnek, vagyis könnyű, talmi olvasmánynak nevezi könyvét. Ebből a szóösszetétel első része ül, a második semmiképpen sem.

„Ama nevezetes vásár napján Kalagor Máté úgy néz ki, mint egy szépreményű fiatalember, aki egy amerikai filmből lép elő, sokaknak megakad a tekintete rajta, vékony bajuszt hord, mint Errol Flynn, puhakalap, szürke öltöny és kaucsuk talpú félcipő. (…) Rengeteg nép a vonaton, gyúródtak a nők és a férfiak a szűk, fapados vagonokban, vidám ricsaj, szénpor és dohányfüst. A vonat cammogott, és olyan hosszú füttyöket eregetett, mintha az összes gőzt erre tartogatná, azért is nincs haladás, a tolattyú gyűrűje is el van kopva, csoda, hogy megtart valamennyi erőt a mozdulathoz. Gabonaföldek, kukorica és holtág, görnyedő parasztok a veteményben, szegényes falvak, szalmatető, nád, zsindely, sovány tehenek a patakban, rozzant vízi malmok, vesszőfonásos cölöpgátak, lengőhidak, csapzott gyümölcsfák a teraszos dombokon, erdők az északi lejtőkön, akár szép is lehet ez a táj.”

Valóban könnyű és élvezetes olvasni ezt a regényt, ami a címével ellentétben nem egy Senkiháza nevű képzeletbeli településen játszódik. A település beszélő neve ugyanis Namajd. A cselekmény helyszíne Erdély, ideje 1936-1946. Sűrű, ízes, semmilyen értelemben nem újító, történetmesélő próza, amelyben egy ódivatú „mindentudó narrátor” a kalauzunk. Hogy akkor mi benne az eltéveszthetetlenül XXI. századi?

Hát az egyszerre több regiszterben játszó, elgondolkodtató narráció.

Mert e városias falu lakói nem félnek a történelem pusztító erejétől, akárhány impériumváltást is kellett elszenvedniük. Mindig nekiveselkednek és tenni akarnak. Ennek igazi megtestesülése a Bukarestből ide vetődő, eredetileg román, de elmagyarosodott főszereplő, Kalagor Máté, akinek életét harminc és negyven éves kora között követjük nyomon.

Voltaképpen három főszereplője van a regénynek: a mérnök, Namajd település és egy törpe vízerőmű, amely a modernizáció jelképe, s ami miatt Máté éppen ezen az isten háta mögötti helyen telepszik le. A regény a két háború közötti multikulturális Erdély emlékműve. Sajátos módon az írót csak az elit érdekli, a szónak tág értelmében. Csupa olyan szereplő életét követjük, akiket nem tehetetlenül sodor a történelem – sorsukat bizonyos mértékig szabadon választják.

Egészen különleges nőalakokkal találkozunk a könyv lapjain: Máté feleségével, Borával, a megöregedni nem akaró Alízzal, aki Bora fogadott anyjával, az örmény származású Endzával, Máté gyerekkori szerelmével és a szépséges Wolf Nelly-vel, a zsidó Téglabáró lányával, aki nem vállalja a bálkirálynő szerepét. Ezen hölgyek közé tartozik a legregényesebb nevű vendéglősné, Fischerné Kacsó Polixénia, aki hiába tiltakozik, amikor városi rendeletben románosítják a vendéglő nevét Fischerről Fischer-Pescarulra, mondván, hogy ők nem halvendéglő, hanem csak a megboldogult férjeura neve volt Fischer…

Sok, egyként lefegyverző és emlékezetes rétege van ennek a prózának. Az egyik kedvencem az, amellyel a kultúra definícióját írja körül a szerző:
„Nem a kiváltságlevél teszi a várost, ahogy a ruha sem az embert, hanem a viselkedés, a kultúra és a hagyomány. A könyv, amit olvasnak; a zene, amit játszanak és hallgatnak; az ima, ahogy elrebegik a hívők, és megvárják a kételkedők a végét; ahogy nem vágnak szavába annak, aki beszél; a zsebkendő, ahogy vasalják; öltöny, kalap, kesztyű, ha szegényes, kopott is, de tiszta; abrosz és teríték, a pohár csengése, a porcelán meg a nipp; a gesztus, amivel a hölgyet előreengedik; a korrektség, ahogy adósságot törlesztenek; az erő, amivel a sértés miatt elégtételt vesznek; a kimértség, amivel az ember elismeri, ha téved. Úr az, aki úrként viselkedik, pénz és vagyon nem számít, bár sosincs elég. Törekedni kell a jóra, és megelégedni azzal, ami van, régen ez így volt, a múlt mindig megszépül. Hálátlan utókornak lenni könnyebb, mint a jelenben vitézkedni, viszont az a múlt, amit nem meséltünk el aprólékos gonddal, meg sem történt.” 

Erdély múltja kifogyhatatlan példatár, de ez a könyv ennél sokkal általánosabban, a XX. század társadalmának mélyére hatol – játszódhatna szinte bárhol Európában, ahol volt kommunista uralom is. Ebben a könyvben találkoztam az elmúlt évtizedek egyik legszebb befejezésével. (Címe: 24. Folyt.köv.).

„Itt elengedjük az elbeszélés fonalát, mintha csak véletlenül került volna kezünkbe. (…) Az igazság az, hogy elfáradtunk, mint hosszú futásban, pedig mesélni jó. (…) A szétszéledt, de még a kipusztult családok is összevágynak, a láthatón túl is van szövet, és tovább zajlik minden történet nélkülünk is.”

Nagy író lett ezzel a jelentős könyvvel Vida Gábor. Még sok mindent várhatunk tőle.

(Magvető, 2023. Szerkesztő: Szegő János. A kötetet Pintér József tervezte. 417 o., ára 5999 Ft.)

Fotó: We Love Budapest

Török András művelődéstörténészt 16 éve ismerem. András volt már: műfordító, tipográfus, angoltanár, kulturálisminiszter-helyettes, a Mai Manó Ház és a Summa Artium alapító igazgatója, az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) elnöke és most (többek között) ő a Fortepan önkéntes menedzsere.

2018 és 2019 között remek könyvajánlóit ezen a felületen is publikálta, ezt a gyakorlatot elevenítjük fel blogfolyamunk csütörtöki napjain 2023/24-ben. (Tényleg páratlan Budapest útikönyvéről itt olvashattok.) A 2010-ben András által indított Vademecum Könyvklub tagjai egy kulturális ajánló hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, a hírlevélíró gondos választása szerint. E klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni a Könyvklub titkáránál, Kajta Barbaránál lehet: titkarsag@summa-artium.hu, +36 1 318 3938. A B42 kóddal 4.2% kedvezménnyel vásárolható meg a klubtagság, melynek magam is lelkes résztvevője vagyok. Mindenkinek szívből ajánlom! (Blogger42, a szerkesztő.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art