Member of Group ›
Nézze a televíziót három órán keresztül!
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

Nézze a televíziót három órán keresztül!

 

„Nézze a televíziót három órán keresztül, majd kapcsolja be!” – pár éve sütötte el ezt a frappáns kijelentést, vagy inkább felszólítást a Bang & Olufsen. A mondattal először a 2002-ben bemutatott BeoVision 5 kampányfotóin találkozhattunk. Már az üzenet tartalma is egyértelművé tette, hogy valami rendkívülivel lesz dolgunk. Nem okoztak csalódást, nem csaptak be, sőt, az üzenet a mai napig megállja a helyét, hát ez csak természetes, megszoktuk már tőlük! Hosszú időre terveznek.

BeoVision 5

BeoVision 5

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mitől is volt olyan különleges az a televízió és milyen új irányt indított el, azért fontosnak tartom megosztani, hogy a dán gyártó miként is delegálja egyenesen a dobogó legfelső fokára televízióit. A verseny valójában kegyetlen háborúvá fajult, no nem az egyes gyártól televízióijai között, hanem még érthetetlenebb számok és mértékegységek jól megrendezett pankrációjának lehetünk szem és fültanúi. Újabb és újabb bakákat küldenek a frontvonalba anélkül, hogy különösebb kiképzést kaptak, kaphattak volna. Gyorsan tömik őket hertz, milliszekundum és persze pixel szteroidokkal, aztán irány a sötét konténer, majd a túlvilágított küzdőtér. Tiszavirág életűek, gyorsan jönnek, gyorsan elvéreznek, nem alkotnak maradandót, hamar elfelejtjük megjegyezhetetlen nevüket, nem is emlékszünk már arra, hogy 1 évvel ezelőtt kik is küzdöttek. Szóval ebből a küzdelemből úgy kerülnek ki a Bang & Olufsen televíziók győztesként, hogy még csak az arénába sem kell belépniük. Fölényesen szemlélik a kicsinyes számháborút, mivel tudnak egy titkot, mégpedig azt, hogy a győztes nem az arénában elért eredményei alapján kerül kiválasztásra, hanem az egyik érzékszervünk választ győztest, mégpedig a szemünk, így szemfényvesztésnek helye nincs.

Már bemutattam korábban, hogy mely televíziók vannak a dobogó harmadik és második fokán, és most leleplezném a győztest, pontosabban a győztes családot. A recept szokás szerint David Lewis-tól származik, az egyik fő hozzávaló az akkortájt hódító útjára induló plazma technika, mely új távlatokat nyitott. Lewis sokáig ízlelgette a nyers plazma panelt mielőtt elindult volna beszerző útjára, hogy a többi hozzávalót is felkutassa. A panel natúr íze leginkább egy festményre emlékeztette, amit majd mindenki a falra akaszt, megkönnyebbülten konstatálta: csak egy szép keretet kell választani. A megfelelő keretforma keresése közben nyitott be egy átrendezés alatt álló galériába. Frissen mázolt üres falak, épp kicsomagolás alatt álló festmények, melyeket egymás után támasztanak a fal tövébe, hogy majd onnan akaszthassák végleges helyükre. Megannyi méret és forma, volt melyik a plazma panel arányait tökéletesen hívta vissza, de volt ott egy különleges is letámasztva, nem téglalap, hanem négyzet forma. Ez tetszett leginkább Lewis-nak, közelebb is lépett, ott állt a horizonton, távolba meredt, a festmény nem engedte, akkor találkozott először a horizont ilyenfajta kortárs ábrázolásával. Két szín mindösszesen, fekete és szürke, az égbolt és a tenger. Amikor a BeoVision 5-re nézünk akkor valójában ugyanazt a festményt nézzük a fal tövében amit Lewis is látott, a végtelen horizontot, nézzük a kép-égboltot és hallgatjuk a hang-tengert.

BeoVision 5 - kép-égbolt és hang-tenger

BeoVision 5 - kép-égbolt és hang-tenger

A plazma panelt egyenrangú alapanyaggal fűszerezte, fantasztikus 5 hangsugárzóból áll hangrendszert adott hozzá, a két főszereplőt pedig szál csiszolt alumínium keretbe zárta, és a BeoVision 5 hátulját pedig a régi iskola szerint, fából készítette. Elkészült a mű, noha 4 év után befejezték a gyártását, nem maradt utód nélkül, sokáig a BeoVision 9 őrizte szellemiségét, majd megérkezett a BeoVision 10 és BeoVision 11. Utóbbi két modell a mai napig kapható, viszont ma már szert tenni egy BeoVision 5-re vagy BeoVision 9-re komoly kihívást jelent, elszánt gyűjtőkkel és roppant ragaszkodó gazdákkal kell megküzdenünk a műtárgyakért. Kezdődhet a számháború!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art