Member of Group ›
Photokina – pixelháború
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.

Photokina – pixelháború

 

Őrült jó dolog látni, hogy évről évre mennyi újdonsággal képesek előrukkolni kedvenc gyártóink. Még nagyobb boldogság, hogy az egymás közti verseny és a felhasználók visszajelzései alapján milyen hatalmas választék és technikai csoda vár minket, ha kilátogatunk a Kölnben megrendezett Photokina expóra.  

Még ugyan sok korai fázisban járó újdonságot jelentenek be, de a kiállított kütyükből a legtöbbet meg lehet tapogatni, nyalogatni, jelen van minden, mi „szem-szájnak” ingere. A következőkben néhány általam érdekelt márka és azok technikai újdonságai kerülnek górcső alá.

photokina-1366x800

Idén tovább mélyült a DSLR (tükrös) és a MILC-esek (tükör nélküli, kisebb gépek) tábora közti szakadék. A gyártók egyértelművé akarják tenni, hogy a kompakt gépeké a jövő. Ráadásul a Canon felsülése (5D mk4) óta minden figyelem a Sony és a Panasonic háza felé szegeződik. Rengeteg „run and gun” videóssal találkozok, aki a Sony A7s II vagy a Panasonic GH4-es vázára esküszik. Kompakt kis gépek, piacvezető tudással és a hajdani Canon 5D mark 2 népszerűségével töretlenül a legkedveltebb vasak között voltak az elmúlt két évben.

[poll id=”4″]

canon-m5_open_body
A

Canon

erre csak ráerősít az EOS M széria bejelentésével. Valószínűleg már nem is akarnak (vagy nem tudnak) versenyezni a Sonyval vagy a Panasonical MILC szinten. De lássuk be, az 5D fotózásra kiváló gép, a pro videóra pedig a C300, C500 és a C700 modelleket kínálja a cég. Minek nekik MILC? Nos, ez a modell a maga 24 Megapixeles crop szenzorjával és a FullHD felbontású (max. 60fps) videóval nem nagyon rúghat labdába a konkurensek mellett. Tükör nélkül legalább az 5D tulajdonságaival felruházott gépnek lenne értelme, ez inkább a belépő kategória, az egykori 550D-t válthatja, kezdőknek kitűnő választás lehet. A kitartó Canonos DLSR videósoknak a jövőre megjelenő 6D Mark 2 talán meglepetéssel szolgálhat.

https://www.youtube.com/watch?v=z0If-yw2AOI

Specifikációk – Canon EOS M5
Felbontás : 24.2 MP
Szenzor : APS-C
Érzékenység : 100-25600 ISO
Videó : 1080p 60
2016 novemberétől elérhető (kb. 970 USD)

Ami a

Sony-t

illeti, nem érkezett A7 vagy A9, viszont így is elégedetten távozhattak a tokiói cég standjától a látogatók. Az A99 II bejelentésével tovább erősítették az (amúgy sem gyenge) flottájukat. A 42 MegaPixeles, 5 irányú képstabis, 4K-s videó felvételére alkalmas gép a Sony SLT rendszerének csúcsát jelenti. Az Alpha család tíz éves évfordulóját így méltón koronázzák meg.

sony_a992_photokina
A Canon videós vonalának koporsójába újabb szöget ver a 4K-s felbontás teljes szenzoros kiolvasás (Canon 5d mk4 – 1.7x croppal képes csak 4k rögzítésre) pixel binning nélkül. Emellett természetesen a Sony kínál S-Log, S-Log2 és S-log3 gammagörbéket is. Plusz 120 frames lassításokat is rögzíthetünk. A hab a tortán természetesen a 4:2:2 es szín-mintavételezés, amivel még több színt/részletet/infót tárol el a felvett videó.
sony_a992
Specifikációk – Sony Alpha ILCA-A99 II
Felbontás : 42.4 MP
Szenzor : 35mm
Érzékenység : 100-25600 ISO (102400-ig kiterjeszthető )
Záridő : 1/ 8000 30fps
Súly : 849g
Videó : 4k
2016 novemberétől elérhető (kb. 3200 USD)

Hatalmas szenzorral érkezett Kölnbe a

FujiFilm

, ami a fullframe-nél 1.7x nagyobb, 43.8×32.9mm-es méreteivel egyértelműen a nagyágyúk (és mozgóképes) irányába mozdítja a GFX 50S-t. Az ilyen érzékelők kedvezőbb jel/zaj aránnyal és tisztább, jobb minőségű képekkel operálnak, mint 35mm-es társaik. A Fuji ezzel az új fejezetet nyit – új szenzor, új optikák és új bajonett.

fujifilm_gfx_50s_0

A videó technikai részleteit még homály fedi, de azt már tudni, hogy a gép 4K felbontásban képes majd mozgóképet rögzíteni, észbontó mélységélességgel és részletességgel. A váz 800 grammos súlya egészen csekélynek mondható a hatalmas érzékelő ellenére.

Specifikációk – FujiFilm GFX 50S
Felbontás : 51.4 MP
Szenzor : 43.8×32.9mm
Súly : 800g
Videó : 4k
2017-től elérhető

Soron következő négy kás tükör nélküli trónkövetelőnk az

Olympustól

érkezik. A japán márka jó ideje képviselteti magát a 4/3-os tükör nélküliek világában, de a Panasonic GH sorozata eleddig lenyomta a videósok körében. Az OM széria 4K-s felvételeivel most újra versenybe száll a filmesek kegyeiért. A fenti gépek mellett, ennél is jól fest a 4098-os soros felbontás, ám a videó tömörítési eljárás már hagy némi kívánni valót maga után. Hiába a szuper felbontás, az IPB tömörítésnek köszönhetően mégsem lehet olyan kristálytiszta képünk, mint az 1080-ban rögzített ALL-I-ban tömörített képkockáknak.

olympus_omd_em1_mark_ii_frontal_0

(Az IPB tömörítés a magas és az alacsony információ tartalmú képek átlagolásával számolja a tömörítést, míg az ALL-I az összes képkockát különállóan, saját hordozott információjuknak megfelelően csomagolja. Ezzel jóval több részletet őrizve meg.)

237 Mb per másodperces data rate-el a 4K-s felvételek egészen jól mutatnak még IPB tömörítésben is, igaz, hogy ekkora adatcsomagot el is kell mentenünk valahova.

Specifikációk – Olympus OM-D
Felbontás : 20.4 MP
Szenzor : 17.4x13mm
Érzékenység : 64-25600 ISO
Videó : max. 4k és UHD
Beépített 5 irányú stabi

Mindenki elégedettségére a

Panasonic

is becheckolt a GH4 utódjával. A GH5 kielégíti mindazon Pana tulajok vágyait, akik a belső 10bites 4:2:2-es 4K-s felvételekre áhítoztak. Azt is csicseregték, hogy 60 frames lassítást is kapunk a 18 Megapixeles érzékelőből. Ami a vásárlás mellett dönthet, az az 1000 dolcsis ár.

panasonic_gh5_teaser_image

Specifikációk – Panasonic GH5
Felbontás : 18 MP
Videó : max. 4k 4:2:2 10bit

hero5_1

Mindenki kedvenc akció kamerája, a

GoPro

idén sem hagyott minket új feature nélkül. Megérkezett az eddigi legjobb GoPro, az ötös! Alul találjátok a bemutató videót és a tech specs részt.

Specifikációk – GoPro Hero5 Black
Videó/Fotó : max. 4k videó és 12MP fotó
Voice control
Beépített stabilizátor!
Beépítet 2″-es képernyőcske
RAW fotók
Sztereó hangfelvétel
Vízálló mindenféle tok nélkül

hero5_session_315

Jött a csomagban a kis tesó is, a HERO5 Session, ami a bratyó legjobb tulajdonságaival (4K videó, vízállóság, stb.) érkezik. Kompakt kiadásban, 300 dolláros árral.

Specifikációk – GoPro Hero5 Session
Videó/Fotó : max. 4k videó és 10MP fotó
Beépített stabilizátor!
Vízálló mindenféle tok nélkül.
Ára : 300 USD

gopro_karmapressshot

A cég legnagyobb dobása idén mégis a Karma, mely mától a stabilizálás légi és földi megfelelőjeként definiálható a GoPronál. Igazából egy menő hátitáskát kapunk, benne drónnal és egy kézi stabilizátorral. A kettő együtt jár (száll) a levegőben, de a terepen kiválóan használható a kézi egység egymagában is. Ahogyan azt már megszokhattunk, millió féle felhasználási lehetőség, felszereltség és csatlakozás közül választhatunk. (A DJI is készül egy frissítéssel, amit heteken belül bejelent.)

Specifikációk – GoPro Karma ( drone )
Videó/Fotó : max. 4k videó és 12MP fotó – GoPro HERO5 Blackkel
Sebesség : 55 km/h
Maximum távolság : 1 km
Maximum magasság : 4,5 km
Súlya : 1006g
Ára : 1100 USD Hero5 -el
Elérhető október 23-tól.

nikon_keymission

Miután a

Nikonról

még nem esett szó, ezért megragadom az alkalmat, hogy itt megemlítsem. Volt már róla szó, hogy a japánok akciókamerákkal szeretnék megörvendeztetni rajongóikat. A KeyMission 360 ütés és vízálló, 360-as felvételre képes gépei mellé most két kamera csatlakozott. A 4K képes KeyMission 170, ami 170 fokos látószöget biztosít, illetve a KeyMission 80, ami a „lifestyle” 80 fokos szöget fedi le. A GoProk mellett ezeknek a gépeknek sincs szükségük vázra, borításra a víz-por-, vagy fagyállóság elkerülése végett. A 170-es modell, akció kamera lévén 120 frames lassítással és 12 megapixeles 1/2.3″ as érzékelővel, elektromos stabilizációs rendszerrel érkezik.

Specifikációk – Nikon KeyMission 170
Videó/Fotó : max. 4k videó és 12MP fotó
Víz-por- és ütésálló
Ára : 400 USD
Elérhető októbertől.

kodak-4kvr360_diagonal_logo_pathbEz a kamera selfie-stickkel jön! Szóval valószínűleg instant get. Mindemellett 4K-s 360 fokos felvételeket képes készíteni. A képeket 20Megapixeles CMOS szenzorral készíti. Az első optika 155, míg a hátsó 235 fokos látószöggel rendelkezik, így könnyedén váltogathatunk panoráma és 16:9 es felvételek között. Beépített Wi-Fi-vel csatlakoztathatjuk okos eszközünkhöz, beépített mikrofonjai mellett, akár külső egységet is rádughatunk a tökéletes hanghatások elérése érdekében.

Specifikációk – Kodak PIXPRO
Videó/Fotó : max. 4k videó és 27MP körpanorámás fotó
Csepp-por- és ütésálló
Ára : 500 USD
Elérhető 2017 januárjától.

photokina11

Ezek mellett persze sok-sok újdonságot láthatunk az idei Photokinán, például a Sigma Art sorozatú optikáinak legfrissebb tagjait, de most ennyi fért bele a rapid beszámolómba. Érdekes, hogy felvételben már szinte minden eszköz készen áll a 4K-s felbontásra, ám lejátszásban még bőven az átállás elején járunk. Vajon mennyire tesz jót a szuper felbontás a szakmának? Attól tartok, hogy tovább hígul a videós szcéna az ilyen belépő szintű gépekkel és az egyszerű ügyfélnek a legtöbbször elég lesz a bűvös „négy ká” szócska az elégedettséghez. A 10bites felvétel mindenképpen jó irány, belegondolni is félelmetes, hogy évek múlva minden mozgókép nagyfelbontásban és részletgazdagon lesz visszanézhető minden platformon. Akár 360 fokban is.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art