Member of Group ›
Ponyvarákenrol
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Ponyvarákenrol

Lévai Balázs: Beállás

Lévai Balázs a Lajtától nyugatra nem sikeres újrakezdő lenne, hanem a köztelevízió intendánsa, vagy a kulturális csatorna igazgatója, megérdemelten sokmilliós fizetéssel. Sokoldalú műsorkészítő volt, aki nem az iskolapadból került a televízióba. Egy ideig tanár volt, de járatos a vízilabda edzésmódszerek és a popzenei műfajok között is. Mivel eltávolították a köztelevízióból, kénytelenségből sikeres dokumentumfilmes lett (egyik filmje néhány éve elnyerte a Vademecum által évente kiosztott Mengyelejev díjat is).

E Hírlevél írójaként enyhén szólva nem tartozom a szerző célközönségéhez: saját elhatározásomból életemben nem jártam pop- vagy rock-koncerten. Viszont Indiában sem jártam még, ennek ellenére falom az Indiáról szóló regényeket, így gondoltam, kézbe veszem a pozitív kisugárzású, energiabomba szerző könyvét.

Nos, semmiképpen sem bántam meg. Ebből a könyvből süt a szféra első kézből való mély ismerete. Egyes szám harmadik személyű főhőse a Black Sheep nevű zenekar menedzsere, Puska, aki megszólalásig hasonlít a szerzőre, mind külső, mind előélet szerint. A popvilágban járatlan olvasó azt hihetné, hogy kulcsregényt tart a kezében, s az ügyes álnevek mögött valóságos figurák vannak. Mint az a számtalan promóciós célú interjúból kiderült, erről szó nincs: a szerző mindegyik figurát több valóságos alakból gyúrta össze.

A cselekmény nagy része a Black Sheep újrakezdéséről szól. A frontembert ugyanis elhagyta barátnője, úgyhogy sok hónapos rehabilitációra kellett küldeni. Utána azonban újrakezdik a harcot a turnékért, a falunapokért és a fesztiválok előkelőbb színpadaiért.

Megtudjuk, hogy Puska eredetileg a Mókus nevű idősebb menedzser segédje volt a Black Sheep mellett, aki egy nap váratlanul, minden nyom nélkül eltűnt. Ehhez kapcsolódik az egyik bonyodalom (gyilkossági ügy, fafejű, csökönyös nyomozóval), a másik pedig egy nagyon jól sikerült karakter bevetése révén. Ő az Arany Mira nevű, jégcsákány keménységű kritikáiról nevezetes könnyűzenei blogger, aki bejelentkezik, hogy el akarja kísérni a bandát egy vidéki koncertre. Puska hiába tanítja be zenészeit, mire mit reagáljanak, persze semmi sem úgy történik.

A könyvnek a menedzser és Mira mellett még két főszereplője van: Hegemony, az együttes frontembere (akit, mint a cselekmény egyik fordulata idején kiderül, Hegedűs Jácint Kadosa néven anyakönyveztek), és Glória. A fapados járatokon légikísérőként dolgozó lány, a „grupi”, a popvamp, aki szigorúan érdem és tehetség szerint választja pasijait. Ő hagyja el Hegemonyt, romlásba taszítva az együttest, aztán a végén minden bűnét jóváteszi.

A szerző múzsája alig leplezetten Rejtő Jenő volt – gondolhatnánk, hogy ez a nyílegyenes út a pokolba. De nem! A poénokkal roskadásig telepakolt bekezdések teherbírása legtöbbször elbírja a tűzijátékot. Kis híján idemásoltam néhány, olvasás közben kijelölt mulatságosnak ható párbeszédet, de inkább eltekintek tőle, mert ami a kontextusban működik, legtöbbször laposnak tűnik kiragadott formában.

Nem hagyható figyelmen kívül az a dicséretes igyekezet, amellyel a nagyon művelt szerző mindenféle poénokba rejtve, de egyértelműen a műveltség, a magas kultúra dicséretét zengi. Különösen a Hegemony és Arany Mira közötti párbeszédekben. A figurák persze fekete-fehérek, jók vagy rosszak, de az egész könyv hallatlanul homogén, nem akar más lenni, mint ami: szórakoztató emlékműállítás annak a 21. század eleji rockvilágnak, amely a CD fokozatos eltűnése után a koncertélet fellendülését tapasztalta meg.

Az interjúkból kiderült, hogy Lévai eredetileg egy novellafüzért kezdett írni, amit a Welhello! film miatt félre kellett tennie. Közben dolgozott benne az anyag, és rájött, miként lehet ezt a kéziratot egységes történetté kikerekíteni. Az interjúkból kiderül, hogy a szerző pontosan tudja, mit és miért írt. Megérdemli a sikert. Ha sok könyvet el tud adni, jó sok pénzt keres, sokkal élvezetesebb munkával, mint a tévécsatorna-igazgatás.

Nem mellesleg így indirekt módon kibabrálhat az új médiarendszerrel.

(Athenaeum Kiadó, 2017, 235 o., borító: Cserkuti Dávid, ára 3499 Ft.)

A 2010-ben indult Vademecum Könyvklub tagjai a hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, Török András hírlevélíró választása szerint. A jelenleg 140 tagot számláló klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni itt lehet: info@summa-artium.hu, +36 1 318 3938

(Alapítása óta lelkes tagja vagyok magam is e klubnak. Mindenkinek ajánlom! Blogger42, a szerk.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art