Member of Group ›
Rolls Royce vadászkombi megrendelésre
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Rolls Royce vadászkombi megrendelésre

Kezdjük a mai cikket egy „gyónással”.

Nem vagyok oda a (túlnyomórészt városban futó) SUV-okért. Bármilyen régóta is tart a diadalmenetük. 15 évvel ezelőtt nekem is volt egy ilyen (Range Rover Sport), de már „kigyógyultam” ebből a kategóriából. Tudjátok, ezek azok a 2-2,5 tonnás monstrumok, amelyekkel az 55 kilós (pl.) amerikai anyuka iskolába viszi egyetlen (ritkábban kettő) gyermekét minden áldott nap. Persze érteni vélem a kategória sikerét: férfiaknak falloszt, nőknek biztonságot, a gyártóknak pedig profitot növel, továbbá (pl.) Budapest kátyúin és fekvőrendőrjein jobban teljesít, nagy a raktere stb.

Tudvalevőleg mi, férfiak nagyon meggyőzőek tudunk lenni, ha egy újabb elképesztően felesleges játékot/kütyüt kell megideologizálnunk a párunknak és/vagy saját magunknak persze.

Azonban az még túlfogyasztó, növekedésmániás világunkban is megdöbbentő, hogy mára (pl.) a BMW X sorozata már 8 (!) tagot számlál. (X1-7 és az új elektromos iX) Manapság persze jóval nehezebb egyértelműen bekategorizálni egy autót a túltolt marketing kategóriák (négyajtós kupé, shooting break felélesztése, crossover gyüjtőkategória bevezetése stb.) és a hasonlóan kreatív mozaikszavak (pl. A/B/C/D-SUV, MPV, SAC, SAV) miatt. (Sport Utility Vehicle, Multi Purpase Vehicle, Sport Activity Coupe, Sport Activity Vehicle)

Ami az autóknál a „négyajtós kupé” fából-vaskarika kifejezés, az a motoroknál a „Ducati Scrambler Café Racer” elnevezés-szörny. (Persze értem én, hogy a Ducati Scrambler szerkezet egy motorcsalád al-brand, nem pedig a klasszikus kategória megnevezése.

A korábban említett, vélt vagy valós SUV előnyök ellenére azonban sokkal jobban kedvelem a kombikat. (53 évesen ezt már könnyű „bevallani”.) A Range után pl. egy BMW M550XD Touring-gal jártam. Mondjuk, ha ezt a bajor erőgépet kipróbálhatta volna Rudolf Diesel, egészen biztos könnyeket csalt volna az arcára …

Rudolf Diesel

Európából nézve persze könnyebb egy dízel kombival azonosulni, mint pl. egy 3,5 tonnás, benzinzabáló, 5 méter 77 centis (!) Cadillac Escalade ESV-vel. Persze Samu bácsi (Uncle Sam) országának lakója „kissé” több liter benzint tud venni a fizetéséből és nagyobb terek (parkolók, utak) állnak a rendelkezésére, mint Pista bá’-nak itthon. Mondjuk Amerikában egy időben a (kétajtós) kupék is akkorák voltak, hogy eltévedtek bennük a népek…

Éééééééééés(selnemkezdünkmondatot), kedves olvasók, e hosszú vargabetű után vééégre eljutottunk a ma bemutatandó kombikhoz. Ha lehet egyáltalában így hívni ezeket a különleges járműveket. (Legyünk inkább pontosak: a Bentley és a Tesla „shooting break”, a Ferrari pedig „breadvan”.) Míg a kombik tervezése során általában a praktikum áll a dizájn felett, addig a shooting break kategória pont ennek az ellenkezőjéről szól.

Azt gondolhatnánk, hogy ez is egy mostanában kitalált úri (marketing) huncutság, pedig már több mint egy évszázados ez a fogalom.

Az viszont igaz, hogy már 80-90 évvel ezelőtt is jellemzően olyan hobbikat (főleg vadászat és lovassportok) szolgált ki ez a kategória, ami már akkor sem a tömegek elfoglaltsága volt. Ezért alakítottak át Bentley-ket, Rolls Royce-okat és Aston Martin-okat is (pl. Harold Radford) erre a célra. Persze készültek az elmúlt évtizedben gyári verziók is ebben a kategóriában, pl. ilyen a Mercedes CLA/CLS Shooting Break , illetve a Ferrari FF és utódja a GTC4 Lusso is.

A következő három autó tervezője, Niels van Roij (37) egy egészen elképesztő holland fiatalember! Londoni irodája már több neves nemzetközi díjjal rendelkezik. A három unikális jármű pedig: egy 1962-es Ferrari 250 GT SWB Breadvan („kenyereskocsi”) szellemiségének átültetése egy 550-es Maranello karosszériájába, egy magángyűjtő megrendelésére áttervezett Tesla Modell S és szintén egy megrendelésre készített Rolls Royce Wraith Shooting Break. Impozáns sor!

FERRARI BREADVAN

ROLLS ROYCE WRAITH SHOOTING BREAK

TESLA S SHOOTING BREAK

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art