Member of Group ›
Ruha
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Ruha

A ruhák új élete: itt a RUHA, ahol a divat és környezetvédelem találkozik

A budapestiek mindig is előnyben voltak, már ami a second hand ruhavásárlást illeti, mert a kilós boltok mellett rengeteg specifikus stílust képviselő vintage és használtruha-üzlet működik a városban. A RUHA közösségi gardrób azonban egy új rendszerre épül. Mindenki gardróbjában lapul olyan sosem hordott darab, am másnak igazi kincs lehet, a RUHA pedig a kereslet és kínálat találkozásához biztosít platformot. Lendvai Lilla alapító mesélt a RUHA születéséről és működéséről, no meg a környezetvédelem fontosságáról.

A divat a második legkörnyezetszennyezőbb iparág, de nemcsak a természet szenved attól, hogy tömve legyenek a fast fashion márkák polcai, amit aztán mi olcsón hazavihetünk, hanem a rendszert kiszolgáló gyerek- és női munkások is áldozatokká válnak. A tovagyűrűző hatások azonban a felvevőpiacokat is egyre markánsabban érintik, vegyük akár a nemrég felfedezett mikroműanyagok problémáját. Kevesebb, de tudatosan megválasztott ruhadarab, akár olyan is, amit korábban már szerettek – vagy épp nem, ezért is váltak meg tőle. A RUHA ez utóbbihoz összekötő kapocs, ahol a megunt darabok új életet kezdhetnek valaki más gardróbjában. Ízléses, modern darabok sorakoznak a vállfákon a RUHA Nagykovácsiban található boltjában és a virtuális shopban, amelyek között mindenki találhat divatos, de a gyorsan változó trendeken túlmutató darabokat. “Win-win” a bolygónak és nekünk is!

Stylistként ismert meg téged a divatrajongó közönség, volt saját gasztroblogod is, most pedig megnyitottad a RUHA közösségi gardróbot. Hogy jött, hogy ruhaboltot nyiss?

A ruhabolt ötlete körülbelül hét évvel ezelőtt alakult ki bennem, akkor ki is vettem egy lakást erre a célra, de egyszerűen olyan életszakaszban voltam, hogy nem maradt volna időm a megvalósításra. Egy olyan second hand üzletről álmodtam, amely nem egy zsúfolt, bohó turkáló jellegű hely, hanem letisztult, nem egy érdeklődési kört szolgál ki, és teljesen más élményt nyújt, mint amit egy second hand üzlettől Magyarországon megszokhattunk.

Közösségi gardrób. Mit takar ez pontosan a RUHA működésének koncepciója szempontjából?

A RUHA-ban kapható termékeket nem én szerzem be, én (és egy munkatársam, Kocsis Anna) válogatjuk az üzlet profilját figyelembe véve. Tehát, a közösségi gardrób azt jelenti, hogy mindenki bedobja, amire nincs szüksége, de nem csere-bere, hanem pénzforgalmi alapon tudnak a ruhák gazdát váltani. Mindenki hozhatja, amit nem használ, és kiveheti, amire vágyik. Hiszek abban, hogy a jelenlegi gardróbokban használatlanul álló ruhák halmaza minden igényt kielégítene, ha sikerülne minden alkalommal összekapcsolni a keresletet és a kínálatot.

Ebben a Recycled fashion store webshop sokat segít, hiszen így országos, de akár világszintű kapcsolódásra is van lehetőség.

Mikor vált számodra fontossá az újrahasznosítás és a fenntarthatóság? Hogyan kerültél kapcsolatba ezekkel a fogalmakkal?

Gyerekkoromban biológus szerettem volna lenni, emiatt elég nagy természetbúvár voltam. Már akkor szó volt a ma nap mint nap elhangzó problémákról. Messzinek tűnt az, ami most már kopogtat az ajtón. Egész konkrétan az első lakásomba való beköltözés volt nagy mérföldkő, mert végre én határozhattam meg, hogy milyen alapanyagokat választok a tisztításhoz és a mosáshoz. Ez 2011-ben volt, mikor elkezdtem ökológiai alapanyagú tisztítószerekkel kísérletezni. Innen folyamatosan haladtam, és egyre jobban bevonódtam. A szemeteket is tudtam szelektálni, bár még akkor a redukálás kevésbé volt napirenden.

Miben más a RUHA, mint más vintage és second hand üzletek?

A RUHA egy olyan szelekció, amelyben tízből nyolc nő talál magának olyan ruhát, amit a gardróbjába be tud illeszteni. Nem egy szubkultúrát szolgál ki, és nem is feltétlenül mindig a legutolsó divat szerinti. A gyorsan változó trendeken átívelő, állandó darabokat bőven találni az üzletben, keverve a mostani kedvencekkel. A dizájner márkáktól a fast fashion darabokig. Tökéletes hely ahhoz, hogy lépésről lépésre felépüljön egy gardrób.

Az üzlet és a webshop kínálatát elnézve látszik, hogy márkás, jó állapotú ruhák között lehet itt kincseket keresni. Milyen szempontok szerint válogatod össze a ruhákat? A te ízlésed mennyire nyilvánul meg ebben?

Én stylist vagyok. Igazából teljesen kívülálló szemmel tudok ruhákat vizsgálni. A boltban is ezt teszem. Más az, amit én hordok, és teljesen más, hogy mit látok szépnek. Aki ebben a szegmensben dolgozik, nem feltétlenül akar mindig “szépen” és “trendin” kinézni. A magamfajta szakemberek saját öltözködésben teljesen apró kibúvókat keresnek. Nem tudok általánosítani, ez az én meglátásom. A RUHA-ban a kínálatot egy nehezen megfogalmazható érzet határozza meg. Ez olyan, mikor megkérdezed, hogy miért az a darab szerepel egy divatanyagban. Érzéssel választok, elképzelem, hogy ki és hogyan tudná stylingolni az adott ruhadarabot. Ha beleillik abba a képbe, amit a vásárlóról elképzelek, akkor bekerül az üzletbe. Fontos viszont, hogy majd’ minden testalkatra és pénztárcához tudjon alkalmazkodni, próbálunk minél nagyobb körben fenntartható alternatívát nyújtani. Olyan is van, hogy látom, hogy a vásárló teljesen mást keres, akkor szívesen ajánlok neki Budapesten másik second hand üzletet.

Mit gondolsz, a fast fashion végleg elrontott minket, és az újdonság addiktív érzéséről már nem fogunk tudni lemondani, vagy lehet-e még változtatni a „megveszem, majd eldobom” mentalitáson?

Ez egy jó kérdés. Sokszor még el kell mennem a gyors divatot kínáló üzletekbe a stylist munkám miatt. Eléggé el szoktam szomorodni, mert az emberek úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap. Számomra, aki egy ilyen vállalkozásban megszállottan hisz, ez nagyon fájdalmas, de bízom benne, hogy nem kell már sok ahhoz, hogy menőbb legyen valamit másodkézből megvenni, mint újonnan.

Hogyan lehetne az embereket a helyes irányba terelni? Értem ezalatt a tudatosabb és fenntarthatóbb fogyasztást.

El kell fogadni. A mai napi luxus túl drága lesz holnap, és állatok és emberek életébe kerül már most. Úgy látom, az emberek nem hajlandók lemondani és nagyobb erőfeszítéseket tenni azért, hogy túléljünk. Nem látják, hogy amiket felhalmoznak, semmit sem fog érni, ha ennek eredményeképpen a kihalás szélére kerül az emberiség. Saját részről minden bejövő rendelés és vásárló egy löket, hogy megéri, és minden alkalommal hálás vagyok a fenntartható vásárlásért, darabtól és összegtől függetlenül. Ha egy legegyszerűbb fehér póló vásárlását ki tudjuk váltani, az már számít. Minden darab számít.

Minden napra jut valamilyen rémisztő hír a bolygó állapotáról. Téged mennyire aggaszt a helyzet?

Aggaszt. Igazából a bolygó túlél. Mi nem tudjuk ezeket a környezeti adottságokat kezelni. A bolygó élővilága is részben túlélhet. A mai embernek nagyon kevés kapcsolata van a természettel, és elvárja, hogy az egész bolygó egyensúlya az ő igényeihez alkalmazkodjon. Ez egy nagyon téves gondolkodás, az emberiség végét jelentheti. Egyetlen esélyünk közelíteni a természethez és újra beleilleszkedni.

A személyes életedben hogyan jelenik meg a környezettudatosság?

Az öko takarítást és mosást már említettem. Ezen felül minimalizálom a szemetet, kerülöm a műanyagot, komposztálok, helyileg próbálok vásárolni, és amit lehet, másodkézből szerzünk be. A közlekedésben nehezebb a lemondásom egyelőre (autóval járok, bár hibrid), ezen még dolgoznom kell.

Adnál néhány tippet a tudatos, ugyanakkor stílusos gardróbhoz?

Fontos, hogy tudatosan épüljön a gardrób, ezért jó befektetés lehet egy szakember általi gardróbrendezés. Az impulzusvásárlásokat teljesen mellőzni kell. Ismerni kell az igényeinket, magunkat és a testünket is. Sok energiaráfordítás az elején, de később már sokkal kevesebbet emészt fel. Megkönnyíti a mindennapokat, sok időt és pénzt takarít meg. A stílusos öltözködés alapja az időtálló és testalkatnak megfelelő ruhadarabok kiválasztása. A RUHA-ban ilyen szolgáltatásunk is van, Testpozitív Öltözködési Tréningeket is tartunk egy hónapban egyszer.

Szeretnék utat mutatni az embereknek, hogy mindig a másra vágyakozás helyett, találják meg magukban és a testükben az értéket. Most, a jelenben, mert csak erre van ráhatásunk.

Minden infót a Ruháról erre találsz.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art