Member of Group ›
Space Wolk
Szombat a zene napja. Figyeljetek és hallgassatok minket.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

Space Wolk

A karantén alatt a Soundflash Memory tagjaiból összeálló Space Wolk mérföldkőhöz érkezett.

Hamarosan megjelenik ugyanis a Buyko Yan, Molnár András és Gazsi Máté alkotta trió első nagylemeze, melynek beharangozó dala, az Artifical Paradise klipje most nálunk debütál. A szókimondó és társadalomkritikus szerzeményről, valamint az ahhoz készült erős vizuálról a zenekar frontemberével, Buyko Yannal beszélgettünk.

Legutóbb a One Shot, One Kill című klip kapcsán volt szó rólatok nálunk, akkor arról meséltetek, hogy az a dal a saját lelki traumáinkról, legbelsőbb félelmeinkről szól. Az Artificial Paradise mintha kicsit kiszélesítené ezt a témát; mintha az egyén már nemcsak a saját belső démonjaival küzdene, hanem a világmindenség nehézségeivel állna szemben. Jól érzem ezt?

A megérzésed tökéletes. Mind emberek vagyunk, mindenkinek megvan a maga problémája, a magával hozott traumák, lelki válságok, és persze ott van a környezetünk, ami folyamatosan hol rombolja, hol építi azt. Ha kitekintesz a mikrokörnyezeteden kívül, számos olyan helyzettel találjuk szembe magunkat, ami nyugtalanságot hoz a mindennapjainkba. Persze rengeteg jó oldala is van az életnek, de nem hunyhatunk szemet a globális méretű problémák felett csak azért, mert nálunk épp minden rendben van. Sőt, leginkább ilyenkor van erőnk és lehetőségünk felhívni a figyelmet olyan dolgokra, amik mellett nagyon sokan elsétálnak szó nélkül.

A dalt meghallgatva nem is kérdés az az iszonyú erős társadalomkritika, ami a szövegből árad. Az egész zenekar attitűdjére jellemző ez a hozzáállás? A hétköznapokban is ilyen kritikusan szemlélitek a világot?

Szeretjük az őszinteséget, ami szerintem manapság már nagyon ritka tulajdonság. Felvállaljuk a véleményünket, és ez zenekari szinten is helytálló. Néha adódnak konfliktusok pl. egy-egy dalírási vagy keverési folyamatnál, de ezek viszik a csapatot előre, és össze is kovácsolnak minket. Persze az önkritika néha még gyakorlásra szorul.

A dalhoz kapcsolódó háttéranyagban azt írtátok, hogy „a dalszövegben a jelenlegi generációkat gyötrő problémák többsége felfedezhető. Egészen a közösségi média buktatóitól kezdve a politikai túlkapásokon, a társadalmi egyenlőtlenségen át számos értelmezése lehet a mondanivalótoknak.” Részleteznéd ezt egy kicsit?

Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, nem telik el úgy nap, hogy ne történjen valami a világban, még csak ki sem kell mozdulni home office-ból, az élet zajlik így is. Nyitott szemmel járunk, határon innen és túl, gazdasági, politikai, társadalmi kérdésekben egyaránt.  A mindennapokkal való küzdelmeink sorra hoznak olyan szituációkat, amik inspirálnak. Most próbáltam végtelenül diplomatikusan fogalmazni.

Az Artificial Paradise kislemezborítója |Grafika: ALTRD Studio

A klip képi világa metaforikusan, de abszolút leképezi a társadalom minden szintjén fellelhető feszültséget. Mi volt a videó megalkotásakor a koncepció?

A képi világ a rendezőnk és operatőrünk, Besenczi Ricsi tehetségét dicséri. A dal meghallgatása után egyből kialakult benne egy orwelli vízió, bár nekem inkább az Equilibrium című film jutott eszembe a témaválasztásnál. A mi kis három perces világunkban a társadalmi osztályok közötti szakadékra éleződik ki a helyzet. A koncepció szerint a zenekar tagjai a leszakadt munkásosztályhoz tartoznak, akik egy szervezet keretein belül lépnek fel az elnyomó hatalom ellen. Ez az ellenállás a Space Wolk, ami reményt ad a diktatúra eltörlésére.

Hogyan zajlott a forgatás?

A klip Kőbányán készült, a 4K épületében. A barátainkat toboroztuk össze a forgatáshoz, akiknek ezúton is nagyon köszönjük, hogy erre szántak egy teljes vasárnapot. Nagyon jó élmény volt, talán akkor kezdtük el érezni igazán, hogy valami elindult, és hogy lassan beérik az a közel egyévnyi munka, amit eddig belefektettünk a zenekarba. Annyira komolyan vettük, hogy a verekedős részeknél tényleg egymásnak estünk, de szerencsére kék-zöld foltokkal megúsztuk a dolgot. Ami még izgalmas, hogy egy klipsorozat első elemét láthatjuk az Artificial Paradise kockáiban. Szóval hamarosan jön a folytatás.

Mi a helyzet a nagylemezzel? Hasonló témákat fognak feszegetni a soron következő dalok is?

Azt megígérhetjük, hogy szövegorientált lesz minden dalunk, és nem a gondtalan tengerparti koktélozgatásokról fognak szólni.

Mikorra várhatjuk az album megjelenését?

Kicsit megcsúsztunk a lemez munkálataival, de legkésőbb őszre be akarjuk fejezni. Már mi is nagyon boldogok lennénk, ha a kezünkbe foghatnánk materiálisan is egy CD vagy vinyl formájában.

Most, hogy kicsit felszabadultunk a karanténból, mik a tervek a nyárra? Koncertek, fesztiválok?

Hosszú hónapok után sikerült találnunk egy szuper gitárost a zenekarba, hogy én maximálisan csak az énekkel tudjak foglalkozni, ha arra kerül sor, hogy színpadra kell álljunk. Márpedig hamarosan sor kerül erre, de erről még titoktartást fogadtunk a menedzserünknek. És akkor íme a Space Wolk nálunk debütáló videóklipje az Artificial Paradise című dalhoz!

Fotók: Alexa Aida

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art