Member of Group ›
Sun Odyssey 409
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó

Sun Odyssey 409

Regisztrálj te is a The Distinguished Gentleman's Ride 2024 budapesti állomására! ➜
 

Sun Odyssey 409

A Jeanneau 2010 év végén mutatta be új modelljét, amely Düsseldorfban elnyerte az európai év hajója díjat. A Sun Odyssey család jelenleg tizenkét hajóból áll, amelyben négy DS – Deck Salon – és nyolc alapmodell tartozik. A 409-es a család negyedik legkisebb hajója! Ez a tény jól mutatja a piaci mozgásokat a közelmúltban. A Jeanneau palettája a szuperjachtok irányába bővül, miközben a Sun Fast – klub racing – család egyetlen tagja a 3200-as maradt mutatóban.

A hajót Phillipe Briand tervezte – legismertebb munkája a 140 láb hosszú szuper maxi Mari-Cha IV. –, aki nem szégyellt jó dolgokat átvenni más tervezőktől.

Philippe Briand

A hajók farára kifutó élekről már sok szó esett. Manapság ez divat, jól esik a szemnek is. Így a 409-es is megkapta ezt. Ez viszont az első – illetve a 439-essel együtt első és második – Jeanneau modell, amely megkapta az eddig Bavaria-védjegynek számító lenyitható fürdőplatformot. Nos, azt hiszem helyes döntés volt. Ez egy forradalmi megoldás, ami lényegesen megnöveli a hajó használati értékét, kár lenne veszni hagyni, csak azért, mert másnak jutott eszébe.

Lenyitható fürdőplatform

Briand munkája nekem kifejezetten teszik! A hajó arányos, elegáns és szép. Örömmel látom, hogy visszatérnek a nagy génuák, legalábbis, mint opció. Értem az elmúlt években elszaporodó fockkal szerelt túrahajók koncepcióját is. Kényelmes, könnyen kezelhető, de lassú. – Ha nincs szél úgyis minden túrázó motorozik. – volt az ellenérv. Ebben van is igazság, de a legtöbb vásárló mégsem volt elégedett, és extra vitorlákkal, gennakerrel, vagy topgénuával igyekezett hajóját gyorsítani.

Jeanneau

Nos, az új 409-es esetében erre kevesebben fognak gondolni, ha megrendelik az opciós listáról a gyári génua szettet. A norvég teszthajón nem volt ilyen, ők nincsenek rászorulva. A fentiek természetesen nem azt jelentik, hogy ez a hajó más stratégia mentén született, mint az eddigi Sun Odyssey modellek. Fontos megjegyezni, hogy a 409-es is ízig-vérig túrahajó! Az első és a második szempont is az utasok kényelme.

A lehajtott fürdőplatformon keresztül léphetünk a hajóra. Két kormány van, közöttük tágas folyosó nyílik egészen a cockpitasztalig. A szerelvények – első látásra – klasszikus módon vannak elhelyezve. A kormányos kényelmesen eléri a génuacsörlőt, a traveller a kabintetőn van, így a shot-rendszer a bumm közepét feszíti és stopperekbe érkezik. De nem a kabintetőre, hanem hátra, a génuacsörlő elé szerelt stopperekbe. Forradalmi megoldás! Ilyet még egy hajón sem láttam.

A vitorlázás a kormányos feladata, ez teljesen világos. Ha szépen megkéri utasait, akkor esetleg segítenek neki a kikötésnél. Az autopilot azért javasolt, hogy ha esetleg szeretnénk kicsit pihenni a sok vitorlakezelés után, alatt, akkor megtehessük. A fallcsörlők ezen a hajón is a tetőn vannak. A cockipt tiszta, szerelvényektől és kötelektől mentes.

No, de nem végeztünk. A teszthajón van minden! Fock előkészítés, amelynek a shotja szintén fedett rendszeren keresztül fut hátra a kormányos állásba, és külön önváltó focksín. Ha ennyi kötél érkezik a kormányos lábai alá, akkor bizony csak elesni és belegabajodni lehet. A tervező ezt úgy oldotta meg, hogy a kormányosülés alá beépített egy kötértároló dobozt.

Guzsaj ugyan itt is lehet, de legalább nem láb alatt van. Szóval kell az autopilot, legalább addig, amíg rendet rakunk hátul. Az árboc két pár, kissé hátranyilazott szálinggal van szerelve. Az előmerevítő 9/10-es bekötésű, hátramerevítő hosszú ipszilonban végződik, amelyeknek a végét spannerekkel lehet beállítani. Az utasokat kétsoros korlát védi, amelyet mindkét oldalon ki lehet nyitni, amikor partfalhoz kötünk ki.

A fedélzet alatt háromféle verzióból választhatunk. A tulajdonosi kivitel egy orr- és farkabinnal, valamint egy fürdőszobával van szerelve. Rendelhető két achterkabinos változat egy, illetve két fürdőszobával. Valamennyi esetben az orrkabin a főháló, a konyha a jobb oldalon van és a fürdő a bal oldalon. A dupla fürdőszobás változatban az orrkabin egyik szekrényét és a fésülködőasztalt foglalja el a plusz fürdőszoba, amely csak a hálóból közelíthető meg.

Nézzük a részleteket! A hajótest kidolgozása nagyon szép. A gél frissen, fényesen csillog. Érdemes teljes tíkfa borítást rendelni, nagyon jól áll a hajónak. A fallköteleket és a leekocsi állítót elrejtették egy burkolat alá, így a kabintető kötélmentes. Figyelni kell, mert utasaink jól fogják itt érezni magukat, de halzolásoknál veszélybe kerülhetnek.

A teszthajó génuával és telilatnis nagyvitorlával volt szerelve. Ez a szett nagyszerű sebességet ad a 409-esnek. A kormány mellől jól átlátható a teljes vitorlázat, kényelmes az ülés, szembe és oldalt is. A hajóvezető biztonságos, védett térben mozoghat a két kormányállás között. A motor irányváltója a jobb oldalon van, a motorvezérlő panellel együtt.

Összességében valóban innovatív, kiforrott minőségben megépített, komoly túrahajó a Sun Odyssey 409-es. Az irány, amelyen a Jeanneau elindult, a klasszikus erényeket eleveníti fel korunk igényeihez igazítva. Mióta figyelem az európai díjkiosztót, most először van az az érzésem, hogy értem miért ezt a hajót választották a bírák!

European Yacht of the Year 2011

Technikai adatok

Teljes hossz (m):   12,34

Testhossz (m):   11,98

Vízvonal hossz (m):   11

Szélesség (m):    4

Üres tömege (kg):   7450

Merülés (m):   2,10/1,55

Víztartály (l):   300+200

Üzemanyagtartály (l):   200

Regisztrálj te is a The Distinguished Gentleman's Ride 2024 budapesti állomására! ➜

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art