Member of Group ›
Szmogriadó
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Szmogriadó

 

Szmog

A szállópor koncentráció és szmogriadók körüli össztársadalmi vita és hisztéria felveti a kérdés aktualitását, vajon hány hazai utakon közlekedő gépkocsi zöldkártyája leplez hamis adatokat, vagy legalábbis hány jármű aktuális műszaki állapota kérdőjelezi meg a zöldkártya érvényességét. A zöldkártya tavaly ugyan megszűnt, azóta a gépjárművek káros anyag emisszióját az időszakos műszaki vizsga során vizsgálják. Kérdés, hogy most (mennyiért) mennyire.

Nap nap után a városban közlekedve sűrűn teszem fel magamnak a kérdést a fekete füstöt okádó gépkocsik, autóbuszok, teherautók láttán – vajon ezek a lottón nyerték zöldkártyáikat?

Miközben a szmogriadó alatt az egyes jármű típusok környezetszennyezési kategóriákba sorolva, gyári paraméterek figyelembe vételével lesznek kitiltva a forgalomból, a típusbesorolás alapján még megengedett, a műszaki állapotot figyelembe véve viszont messze környezetkárosítóbb autók nyugodtan közlekedhetnek.

Arról nem is beszélve, hogy a BKV buszok többsége a „vétkes“ járművek számát szaporítja, s teszi mindezt büntetlenül. Ha a szankciókat itt is konzekvensen érvényesítenék, Budapest tömegközlekedése összeomlana.

Nyilván való tehát, hogy a típusbesorolás alapján meghatározott káros anyag kibocsájtás, s a tényleges környezet szennyezők közt legfeljebb átfedés van. Az a forgalom korlátozás, ami a közlekedési eszközök mindenkori műszaki állapotát nem, csupán az egyes típusok gyári paramétereit veszi figyelembe, csak szerény eredményekhez vezethet.

Köztudomású az is, hogy a dízelautók határértékei – technikai adottságok miatt – a benzinesekét jóval felülmúlják. Velük elnézőbbek vagyunk. (Viszont emeltük a dízel jövedéki adóját) Azt is tudjuk, hogy az állam a jog felett áll, saját előírásainak önmagát nem veti alá. Egy hanyag polgár, akinek egy szál parlagfű nő a telkén, elvileg kétszázezer forintra büntethető, miközben a közterületeken valóságos parlagfű plantázsok képződnek. Az állam a buszaival is jó példával jár előttünk.

Na mármost, ha valaki a megengedett érték feletti véralkohol szintjével a közlekedés biztonságát veszélyezteti, bűncselekményt követ el. (A megengedett szint nálunk nulla) Ha azonban valaki a határérték feletti káros anyag kibocsájtásával mások egészségét veszélyezteti, büntetlenül megússza.

A gépkocsivezetők véralkohol szintjét a rendőrök rendszeresen ellenörzik. Nálam ez alól az elmúlt tíz évben alig volt kivétel. Akárhányszor kontrollba futottam, mindig fújnom kellett. A káros anyag kibocsájtás szintjét maximum évenként egyszer „ellenőrzi“ valaki. Kár, hogy az alkoholszint mérésére nekünk nem évente egyszer kell menni a háziorvosunkhoz!

A közúti ellenőrzés során egy egyszerű szonda segítségével a jármű emissziós értéke (káros anyag kibocsájtása) is mérhető lenne. A határértékek túllépése büntetést vonna maga után. Durva eltérés esetén pedig a rendőr a jármű forgalomból való kivonásáról is intézkedhetne. Azt hiszem ez a módszer többet használna a pecsét színének vizsgálatánál. És az eredményt még az sem befolyásolná, hogy az intézkedő rendőr kihágás esetén a saját, vagy az állam zsebére büntetne. Kevesek keservére, sokak örömére tisztább lenne Budapest.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art