Member of Group ›
‘11.11.11., avagy világvége totó.
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

‘11.11.11., avagy világvége totó.

 

Ráadásul: 1+1+1+1=4 és 1+1= 2, ami pont 42! Döbbenet!

A múlt világvége jövendöléseinek hitelét némileg lerontotta, hogy (eddig) mindegyiket pofátlanul túléltük. A Julián-, Gergely- és egyéb naptárak szerint is. A maja (mezoamerikai) öröknaptár 2012-re „teszi” az apokalipszist, tehát ilyen szempontból még hiteles…

Világvége

Hollywoodnak örök témát ad és sok, komoly pirotechnikával, valamint vizuális pixelbűvész grafikával (CG) felturbózott katasztrófafilm ihletője egy-egy óriási kataklizma látványos bemutatása. A nagy baj okozója hol egy becsapódó óriásmeteorit, hol pusztító vírus, esetleg heves napkitörés, szupervulkán, netán egy felrobbanó csillag, a Föld pólusainak felcserélődése, bolygók gonosz együttállása, összehangolt UFO (Unidentified Flying Object = beazonosítatlan repülő tárgy, nem lény) támadás, vagy egyéb kiszámíthatatlan és feltartozhatatlan(nak tűnő) izé, melyet aztán a hős (főleg) amerikai vitézek mégis megállítanak (vagy szanaszét lőnek).

A kedvencem ebből a sorozatból a Függetlenség napja (Independence Day) című filmopusz azon jelenete, amikor az idegen lények fő-űrhajójára egy vírust küldenek a rafinált földlakók és így végeznek furfangosan a csúnya űrgyarmatosító betolakodókkal. (Bill Gates szeme most rögtön könnybe lábadhat, hiszen nyilván Windows operációs rendszer fut a földönkívüliek hipermodern „tér-ugró” űrjárművén is…)

Én még Isaac Asimov (szül.: Iszaak Judovics Ozimov) Alapítvány-trilógiáján és ACC (Arthur C. Clark) 2001. Űrodüsszeia című alkotásán (Kubrick zseniális kult filmet csinált belőle) nőttem fel, amikor még a sci-fi szóösszetételből (tudományos-fantasztikus) eleget tettek az írók a Science tagnak is. (Igaz, Asimov biokémikus, a II. Erzsébet által lovaggá ütött ACC pedig mérnök ember volt.)

Isaac Asimov

Arthur C. Clark

Darren Lynn Bousman, a konkrétan elmebeteg Fűrész II-III-IV beszédes című „alkotások” rendezőjének új horrorfilmje a lakonikus 11.11.11. elnevezést kapta. Meg ne nézzétek, felejtsétek el! „Ha már világvégére és szolid bolygóütközésre vágytok”, akkor már inkább Lars von Trier dán-francia-német-svéd koprodukcióban készült filmjére, a Melancholiára váltsatok jegyeket, még ha nem is a szó hálivúdi értelmében katasztrófafilm. (Lars „elhíresült” Cannes-i náci kijelentését meg egyszerűen nem értem…)

11-11-11

A kertvárosi idilli családok világégésekkel való kontrolált körülmények közötti riogatása azonban nem csak Hollywood sajátja, hanem már az asszíreknél (i.e. 2800-ból agyagtábla) és a keresztény vallásban is gyakran megjelenik. Jézus is többször említi a végítélet napját, illetve Keresztelő „Bemerítő” Szent János sem fukarkodik az ilyen kijelentésekkel. (A mai napig sokan félnek Jézus második eljövetelétől.)

A Halley-üstökös 1910-es eljövetelét (legközelebb 2061-ben néz be hozzánk) sokan az első világháború előfutárának tartották, ahogyan az 1999-es napfogyatkozástól is számtalan ember tartott. Jehova tanúi az egyik első világvégét Dániel könyve próféciái (Dániel 8:14) alapján 1914-re prognosztizálták. Aztán 1915-re, 1920-ra, 1925-re, 1941-re, 1975-re és 1994-re…

Az Apokalipszis lovasai nem csak egy Vodafone reklámban (határtalan az emberi hiszékenység) találhatók meg, hanem a középkori jövendölésekben, képeken is szép számmal. Ahogyan az 1000. év eljövetelekor (majd Krisztus éveit hozzáadva 1033-ban is), úgy a 2000. esztendő beköszöntekor (Y2K) is sokan rettegtek a nyilvánvalóan bekövetkező borzalmaktól. Sőt már 1999-től is sokan féltek (Nostradamus is 1999. júliusra tette az aktuális Armageddont), hiszen a 999 megfordítva 666, ami a Fenevad száma. (Ahogy 2006.06.06. is ilyen dátum volt.)

Összefoglalva tehát, a jövőben a mezoamerikai öröknaptár jövendölésétől (2012.12.21-23. basszus, pont karácsony előtt…), aztán a 2100. november másodiki napfogyatkozástól, illetve a CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) genfi hadronütköztetőjének (LHC) esetleges hibája okozta feketelyuktól érdemes félnünk.

A 27 kilométer hosszú, 100 méter mélyen elhelyezett alagútban megbújó szerkezet első beindítása előtt sok templom forgalma százszorosára nőtt! Marcel Proust: A fáraó című regényében a papoknak legalább tenniük kellett érte, hogy hasznot húzhassanak a tudatlan és jámbor hívők napfogyatkozásból eredő félelmeiből, a fekete lyuktól való rettegésből fakadó gyors és praktikus „megtérés” pedig egyszerűen az ölükbe hullott…

11.11.11. Mark the date. You can’t stop what’s coming…

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art