Member of Group ›
Tenczer Gábor: Budapest Outdoor
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Tenczer Gábor: Budapest Outdoor

 

Lenyűgözött egy könyv, amelyre évtizedek óta vártam.

Néhány év híján negyven éve foglalkozom útikönyvírással. Persze hogy magamból, a saját, egyre bővülő ismereteimből indultam ki. Egy Pest-centrikus, múltba vágyó, flaszteren csavarogni szerető alak vagyok, akit a szülei nem, csak az iskolatársai (és Komoróczy Géza tanár úr) vittek kirándulni, később aztán egy meghatározó barátnő. De mire saját gyerekeim lettek, bizonyítványom legfeljebb kegyelem kettes.

Most megjelent ez a ragyogó, különlegesen strukturált túrakalauz. Szerzője egy repülőgépszerelő végzettségű blogger, aki később kommunikációt tanult, újságíró lett, akinek életformája a túrázás. Mint Grisnik Petra interjújából (a Lírástudók podkásztban) megtudtam, először a magashegyi túrázásba szeretett bele, csak aztán megszületett a három fia, így fanyalodott Budapest környékére. Szerencsénkre.

A könyv fülszövegén azt is leírja, hogy a túramániáját sikerült átragasztania családjára, többek között 80 éves édesanyjára, aki a könyv megjelenésekor a túraklubjával együtt éppen a „Magas Tátra sétálósabb részeire készül”. (Remélem, azóta épségben vissza is tértek…) A bevezetést mintha nekem személyesen adresszálná. Nagyon találva éreztem magam:

„Mi az, hogy Budapest Outdoor? Ez magyarul nagyjából azt jelenti, hogy városiak, kívül tágasabb! Húzzatok ki a fotelből, a lakásból, várnak a hegyek, vár a természet, vár a mozgás.”

Bocs, de a tornaterem, a sok biciklizés nem elég? Próbáltam erőtlenül ellenállni. De aztán tovább olvastam:

„A könyv azoknak szól, akik belevágnának, de nem tudják, hova érdemes menni; azoknak, akik elvesznek a turistautak labirintus-szövevényében; azoknak, akik már több helyen voltak, de szeretnének még új, érdekes helyeket felfedezni; és végül azoknak is, akik valamiért most nem tudnak elindulni, de meg akarják ismerni, át akarják élni, milyen kincseket rejteget a magyar főváros és környéke. Ez a könyv nem kevesebbre vállalkozik, minthogy új, fogyasztóbarát szempontok alapján próbálja rendszerezni a túralehetőséget a főváros nyugati felét övező Budai-hegységben, és emellett válogatást nyújtson az egy óra utazási időn belül elérhető túrahelyekről a Pilis, a Visegrádi-hegység és a Gerecse legérdekesebb részein.”

Ez a szép, modern és hasznos könyv ráadásul még személyes is, minden ponton hallom mögötte a bloggert, akit pedig nincs szerencsém személyesen ismerni. Nem tudom, hogy ez a lelkes megsüvegelés hány százalékban jár ki a szerzőnek, és mekkora volt ebben a kiadó része. Mert az az érzésem, hogy néhány fogalom világszabadalom-gyanús. Elsősorban az impulzuspont és a pihipont kifejezésekre gondolok. Emellett mérhetetlenül sok információt sikerült egy csinos, erőlködéstől mentes designba önteni.

Egyszer egy svájci olvasómtól kaptam egy tréfásan ledorongoló levelet. Az üzletember a Kempinskiben szállt meg, hazai partnere bekészíttette a szobájába az angol nyelvű kalauzomat. Nos, ő 6-kor, miután kényelembe helyezte magát, azonnal belemerült az olvasásba. És mire felocsúdott, éjjel 2 lett. Azt mondta, hogy rosszat tettem vele, ahelyett, hogy a városban kószálva töltötte volna az első estét, fotelból olvasta az én soraimat. Be kell vallanom, én éppen itt tartok. Hónapok óta kortyolgatom a könyvet, szinte érzem tagjaimban az enyhe fáradságot, emlékezni vélek a madárcsicsergésre, a változó napjárásra, a fák sűrűjére. Az elhatározás már megvan. Végig akarom járni mind a száz túrát! Vagy szerényebb célt kellene kitűzni? Meglátjuk.

(Corvina, 2024. Felelős szerkesztő: Berka Attila. Könyv és borítóterv: Karcagi Klára. Tördelő: Szabó Rózsa.)

Török András művelődéstörténészt 16 éve ismerem. András volt már: műfordító, tipográfus, angoltanár, kulturálisminiszter-helyettes, a Mai Manó Ház és a Summa Artium alapító igazgatója, az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) elnöke és most (többek között) ő a Fortepan önkéntes menedzsere.

2018 és 2019 között remek könyvajánlóit ezen a felületen is publikálta, ezt a gyakorlatot elevenítjük fel blogfolyamunk csütörtöki napjain 2023/24-ben. (Tényleg páratlan Budapest útikönyvéről itt olvashattok.) A 2010-ben András által indított Vademecum Könyvklub tagjai egy kulturális ajánló hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, a hírlevélíró gondos választása szerint. E klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni a Könyvklub titkáránál, Kajta Barbaránál lehet: titkarsag@summa-artium.hu, +36 1 318 3938. A B42 kóddal 4.2% kedvezménnyel vásárolható meg a klubtagság, melynek magam is lelkes résztvevője vagyok. Mindenkinek szívből ajánlom! (Blogger42, a szerkesztő.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art