Member of Group ›
Tiszta udvar, rendes ház!
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

Tiszta udvar, rendes ház!

 
GG által készített egységes "pajzs"

GG által készített egységes "pajzs"

A 70-es években ismertté vált mozgalom keretei között egy bizottság ítélte oda az arra érdemesnek tartott háznak, illetve a ház körül tüsténkedő lakóknak a megtisztelő címet. A kifejezés most is él, és számos önkormányzat a mai napig hirdet ilyen programot. A kampányok többnyire sikeresek, hisz a meghirdetett időpontban mindenki egy kicsit figyelmesebb, aktívabb, kicsit olyan ez, mint a karácsony, vagy a papírgyűjtés az iskolában. Nevelő és szokásteremtő hatást, reflex szintű rögzülést várnak tőle, hogy a jövőben ne csak a neves napok alkalmával figyeljünk oda, és tegyünk is a közvetlen környezetünkért.
Az érdemes kitüntetést most már büszkén viselhetné a Bang & Olufsen budapesti bemutatóterme is, hiszen egy korszak végéhez értünk, mi magunk távolítottuk el a graffitit a homlokzatról, a „Sárkány ellen sárkányfű” projekt stigmáit.

GG munka közben

GG munka közben

De mi is volt ez a projekt? A B&O Budapest évek óta küszködött egy problémával a bemutatóterem homlokzata miatt; napról napra, hétről hétre újabb és újabb kéretlen tagek, firkák, meg nem értett „művészek” olvashatatlan aláírásai kerültek a mészkő felületekre, ezek eltakarítása folyamatos gondot okozott, időt és energiát pazarolt. Ebben az időszakban hiába is pályázott volna a bemutatótermet is magába foglaló társasház a megtisztelő címre, hisz azt nem napokra adják, hanem hosszabb intervallum alatt kell bizonyítani, hogy a ház valóban érdemes a kitüntetésre. Ez a hosszabb intervallum gyakorlatilag elérhetetlennek tűnt, szélmalomharccá váltak a hétköznapok, és a napi rutin szerves részévé vált a tisztán tartás megszervezése, a tiszta, érintetlen felület viszont újra és újra invitálta, megszólította ez erre nyitott közönségét. Az éjszaka leple alatt az invitálást elfogadó újabb és újabb szélmalmok dekorálták a homlokzatot, roppant fogékony íróeszközeikkel. A harc végtelennek tűnt, és pont ez segített minket arra az elhatározásra, hogy ha már megóvni nem tudjuk a homlokzatot, legalább nézzen ki úgy, ahogy mi szeretnénk, legyen nekünk kedves. „Firkáljuk” össze mi magunk!

GG stencileket rendez

GG stencileket rendez

A "pajzs" alkotóelemei

A "pajzs" alkotóelemei

Az önfirkálást persze avatott kezekre bíztuk, hazánk egyik legismertebb és legtehetségesebb street art művészét, GG-t kértük fel a rongálásra, mert, hogy ez annak minősül, sejtettük, gondoltuk, hogy az önkormányzat és a városvédelem tekintetét hamar magunkra irányítjuk, de ezzel együtt szerettünk volna példát is mutatni. Oly mértékében sikerült GG és a stenciljei segítségével beborítanunk a felületeket, hogy egyszerűen nem maradt hely másnak, messziről látszott, hogy itt nem spontán firkálásról van szó, hanem egy teljesen összefüggő „pajzs” borítja a homlokzatot. Több mint hat hónapon keresztül óvtuk a pajzs által a mészkőfelületeket, ez persze nem sikerülhetett volna az önkormányzat beleegyezése nélkül, akik végül ideiglenesen engedélyezték GG szokatlan művészi munkáját. Tudtuk, hogy nem fog örökké tartani, tudtuk, hogy eljön az az idő, amikor saját magunknak kell a festett felületek újbóli tisztaságáról gondoskodnunk, tudtuk, hogy hiányozni fog, jelentem, hiányzik is. A homlokzat újra tiszta, a szó szoros értelmében, bár az elmúlt hónapokban én nem koszosnak láttam… Múlt hét pénteken megtörtént, aminek meg kellett történnie, vegyszerrel és nagynyomású mosóval letakarítottuk, eltüntettük a felületeket, széttörtük a pajzsot. Ugyan én nem hallom, de lehet, hogy a mészkő újra suttogva invitálja a szélmalmokat?

A Blogger42 logó is a pajzs részét képezte

A Blogger42 logó is a pajzs részét képezte

Szeretném ezúton is megköszönni azoknak a munkáját, akik anno a projekt megvalósításában segítettek, nevezetesen GG-nek, hogy megfestette a pajzsot, illetve Tősér Ádámnak és Fillenz Ádámnak, hogy mindezt kamerával rögzítette, és egy fantasztikus werkfilm elkészítésével gyakorlatilag megőrizte.

Most már csak egy „Tiszta udvar, rendes ház” táblát kell szereznünk valahonnan :)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art