Member of Group ›
Vagy igazad van, vagy boldog vagy
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Vagy igazad van, vagy boldog vagy

Fogalmazott bölcsen egy barátom és valójában ennek az aforizmának Marvin napján, azaz hétfőn kéne megjelenni, mert a további szöveg, magyarázat csak rontja a szentencia értékét.

Aki érti, úgyis érti. Aki meg nem, annak magyarázhatod, úgysem fog igazat adni neked, mert róla szól a mondás, ő az, aki nem a boldogság, hanem igaza mellett van elkötelezve. Hatalmas erő kell ahhoz, hogy képesek legyünk időnként igazunkról lemondani. Az ember azt hiszi, ha övé az igazság, jobb embertársainál. Valójában igazunkért indított harc csupán a másik legyőzéséről szól. Egyfajta területszerző küzdelem. Teret nyerni, teret adni, s ha így nézzük, mindjárt érezzük is, melyik viselkedés vált ki irántunk több szimpátiát. Az igazság csupán ürügy. Mintha az csak egy labda lenne, amit egymás kezéből próbálunk kitépni.

Munkácsy Krisztus Pilátus előtt részlet

Munkácsy – Krisztus Pilátus előtt részlet

Az igazság saját fényével világol – mondják a romantikus lelkek.

Az igazság úgy világol, ahogy megvilágítják – állítják a cinikusok. Az igazság objektív valóság, tartják a materialisták. A baj csak az, hogy az objektív valóság egy szubjektív illúzió, semmi más. Krisztus Pilátus előtt az igazságra hivatkozik, de a római helytartóval nem egy malomban őrölnek. Pilátus visszakérdez, hogy már most mi is az az igazság? Kérdése költői kérdés, meg sem várja választ, mert hivatali ideje drága. Ugyan mit is mondhatna neki egy hóbortos vándorprédikátor?

Munkácsy Krisztus Pilátus előtt részlet

Munkácsy – Krisztus Pilátus előtt részlet

Pedig Krisztus igazságról alkotott felfogása egy világvallás alaphittételévé vált. Ego sum via, veritas et vita. Én vagyok az út, az igazság és az élet. Nos ez a tétel híven tükrözi az igazság végső lényegét. Igazság felfogásunk pusztán hitbéli elkötelezettség – semmi más. Igazunkért folytatott harc merő hitvita. A vallásháborúkban minden fél meg van győződve a maga rendíthetetlen, isteni eredetű igazáról, s azért mindenkor ölni is képes. Az ideológiák korában Isten egy igazságát minden nemzet úgyszintén magáénak érezte és egyazon vallás papjai az igaz ügy nevében a háborúba indulókra, s fegyvereikre szórták a szenteltvizet.

Mert mi is az az igazság?

Kérdezem most én Pontius Pilatus helyett, mefisztói rációval. Amennyire magától értetődőnek tűnik az első pillanatban, annyira bizonytalanodik el az ember, ha kicsit magasabb szinten olvas utána. Az igazságot birtokolni nem lehet, csupán kutatni, de minél messzebb jut az ember az igazság keresésében, annál kilátástalanabbnak érzi küldetését, mert a megismerés útja a világ végtelennek tűnő komplexitásán keresztül vezet. Magyarul, minél többet tanul az ember, annál nagyobb a rálátása arra, hogy valójában milyen keveset tud.

Marad tehát a hit és elkötelezettség, ami nélkül élni nehéz, s ebből eredő „igazságokhoz“ nem ragaszkodni még nehezebb. A hitek és meggyőződések ütközése viszont így elkerülhetetlennek tűnik. Igazunkról tehát csak hitünk elárulása árán mondhatunk le?

Nem, dehogy!

A világnak kéne lemondani arról, hogy hiten alapuló meggyőződéseket ütköztesse egymással. Ha az ember azért bújik meg konfessziók mögött – és ezt persze most nem csak vallási értelemben mondom -, mert a világ végtelen komplexitását, s ebből eredő tudásbéli kiszolgáltatottságát nem képes elviselni, legalább legyen toleráns a másikkal, ha az szintén ezt teszi.

Munkácsy Krisztus Pilátus előtt részlet

Munkácsy – Krisztus Pilátus előtt részlet

Az igazságról folyó vita mögött hatalmi harc bújik meg. A világnak nem érdeke a vitát elsimítani, mert az mindig jó ürügy arra, hogy az igazságához tíz körömmel ragaszkodó embert a mindenkori hatalom céljaira felhasználják. XIV. Lajos, a Napkirály ágyúira ez volt rávésve: Ultima ratio. A végső érv – az igazságért folytatott vitában. Vae victis, azaz, jaj a legyőzötteknek, vagyis a legyőzöttek igazának.

Mint látjuk az igazság, az igazság természete egy filozófiai alapkérdés és az emberi kultúra határain túl nem értelmezhető. Azt viszont tudjuk, hogy a hit, az erkölcsi értékrend és az igazság egymással szoros kapcsolatban állnak, mert rokon fogalmak. Éppúgy, mint a szeretet és a bizalom. De míg az utóbbiak kibalzsamozzák, érzelmileg beágyazottá teszik az ember életét, az előzőek örök konfliktusok forrásai. Tehát vagy az igazadra hajtasz, mások lenyomása árán emeled magad magasba, vagy mások szeretetét, bizalmát élvezed.

Leegyszerűsítve: vagy igazad van, vagy boldog vagy.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art