Member of Group ›
Van Jézuska?
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

Van Jézuska?

A nyolcéves Virginia O’Hanlon mindenképpen tudni akarta. Ezért a Sun napilapnak levelet írt.

„Nyolc éves vagyok. Néhányan a barátaim közül azt beszélik nincsen Jézuska. Papám azt mondja, ami a Sun-ban áll az mindig igaz. Kérem, mondják meg nekem! Van Jézuska?” Virginia O’Hanlon

Virginia O’Hanlon

A dolog Francis Church főszerkesztőnek olyan fontos volt, hogy személyesen válaszolt, mégpedig a Sun címoldalán.

„Virginia, kis barátaid tévednek. Kétkedő korunk kétségei gyötrik őket. Csak azt hiszik el, amit látnak. Azt gondolják, az nem is létezhet, amit kis szellemükkel nem tudnak felfogni. Hogy az egy felnőtté, vagy gyermeké, minden emberi szellem törpe. A világmindenségben elvész, mint egy parányi hangya. Egy ilyen hangyaszellem nem elég az egész igazság felfogására és megértésére. 

Igen Virginia, van Jézuska.

Olyan biztosan létezik, ahogy van szeretet, nagylelkűség és hűség. S mert mindez van, szép és örömteli lehet az életünk.  Milyen sivár lenne a világ, ha Jézuska nem lenne! Olyan, mintha Virginia sem lenne, se hit sem poézis – semmi, ami létünket elviselhetőbbé tenné. A gyermekség fénye nem ragyogná be többé a világot, s a látható szépségéből egy fáklyacsonk maradna csupán. Van Jézuska, mert különben a meséknek sem hihetnél. Persze, szentestén megkérhetnéd a papád, menjenek ki, kapják el a Jézuskát. És senki sem látná Őt – de mit bizonyítana ez? A Jézuskát senki sem látja, de az még nem bizonyíték arra, hogy nincs Jézuska. A legfontosabb dolgok legtöbbször láthatatlanok maradnak. A tündérek például, mikor a holdfényben táncolnak, s lám mégis vannak.

Minden csodát elképzelni és még meg is látni – arra a világon senki sem képes. Akármit is látsz, sosem látsz mindent. Összetörheted a kaleidoszkópot, hogy kiszedd belőle a színes hópelyheket. Egy pár üvegcserepet találsz csupán, semmi mást. Miért? Mert van egy fátyol, ami az igazi világot eltakarja, egy fátyol, amit semmilyen földi hatalom sem tud elszakítani. Csak hit, poézis és szeretet tudják időnként fellebbenteni. De akkor a szépség és nagyszerűség egyszerre láthatóvá válik. – És akkor az igaz is? – kérdezheted. Semmi az egész világon nem igazabb és maradandóbb Virginia. A Jézuska él és örökké élni fog. Még tízszer tízezer év múlva is itt lesz, hogy gyermekeket, mint Téged, és minden igaz szívet örömmel töltsön el.”

Boldog Karácsonyt Virginia!

the sun

Virginia O’Hanlon és Francis Church levélváltása 1897-ben történt.

Több mint fél évszázadon keresztül, a Sun 1950-es megszűnéséig minden évben újra nyomtatták a karácsonyi szám címoldalán. 

(Ahogy nálunk is hagyományosan ez a cikk évek óta a karácsonyköszöntő.) Gabe Pressman, egy new-york-i televíziós újságíró, a megfogó történetet harminc éven keresztül adta elő karácsonykor a televízióban. Virginia kérdését és Francis Church válaszát minden évben felolvassák egy ünnepélyes ceremónia keretében a Columbia egyetemen. A story több TV és film feldolgozás alapjául szolgált. Virginia a cikkel kapcsolatban élete végéig szakadatlan kapta a leveleket. Hajdan volt legszebb karácsonyi ajándékom ez a kis történet. Nekem meghatározó élményt jelentett elolvasni, s most repes a szívem, hogy megoszthatom veletek. Az éjek éjén, mikor felekezeti, világnézeti, s politikai elkötelezettségtől függetlenül a legmagasztosabb érzések forrasztják egybe az emberiséget, mindannyian érezzük – mint az iménti történet tanulsága is mutatja – hogy emberi létünk kimagasló értékei, a hit, szeretet, nagylelkűség és poézis szentestén egyszerre vannak jelen.

Isten, ha van, minden ablakon betekint ilyenkor és ezt valahogy érzi is minden ember. Én sem érzem magam sosem közelebb Istenhez, mint mikor a sok tágra tárt, boldog gyerekszemben csillagszórók fénye ragyog. Mondom én, aki még csak nem is vagyok vallásos. Mint a keresztény világ minden otthonában, nemsokára nálatok is meggyúlnak a gyertyák, felhangzik a karácsonyi ének, jelezvén az érkezést, mely mindenkinek legjobb hitére bízva, nem feltétlenül kell, hogy Krisztus érkezése legyen. A fő az, hogy a karácsony üzenete átjöjjön és eljusson a szívekig. Aki nem Krisztus születését ünnepli, legyen annak a karácsony a magasztos gondolatok ünnepe, arany pántlikával átkötött hitbe és szeretetbe csomagolva. Kívánom most mindenkinek, hogy merjen hinni egy (még)jobb és még élhetőbb világban, mert a világot, ha valami egyáltalán, egy sziklaszilárd hitbéli elkötelezettség viszi előre, teszi szebbé, élhetővé.

Ebben a szellemben kívánnak e blog oldal szerzői Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art