Member of Group ›
Voks ’14, avagy parlamenti patkó a Pannon Pumán
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Voks ’14, avagy parlamenti patkó a Pannon Pumán

 
Voks '14

Voks '14

Csöng a telefon. Abonyi Péter. Ex StarKing-os tulaj (ma már iCentre a cég neve). Az elmúlt évtizedben tőlük vettük több tucatjával az Apple gépeinket, de soha nem hívott fel. Ennek ellenére (smiley) felveszem. Találkozzunk! Fontos? Fontos. Ebéd? OK, lesz kb. fél órám. Tudtam, hogy eladta a Starkinget, ezért azt gondoltam, megtudok pár belső infót az Apple-ről. De nem. Túl lojális. Vagy túl szigorú a titoktartási szerződése. E helyett valami teljesen másról kezdett beszélni. Lelkesen mint egy szerelmes tinédzser. Pedig több. Bár nem látszik. Szemétség! (Ezt ő kérte hogy írjam bele. Én meg hihetetlenül toleráns vagyok!)

Ez több mint egy hónapja történt. Egy Voks ’14 nevű leendő alkalmazásról beszélt, amit egy barátjával fejlesztenek, és szerinte alapjaiban meg fogja változtatni a politikához, közélethez való, nem kicsit passzív viszonyunkat. Egy héten legalább hétszer hallok ilyen magasztos szöveget. Ilyenkor automatikusan jeleznek a kamu-duma szenzorjaim, és beindul a menekülési forgatókönyv. „Szólj ha már elérhető és működik a rendszer.” Szólt. Letöltöttem. Kipróbáltam. Jó!

A Voks ’14, ha jobban megnézzük, egy mobileszközökre készült közvélemény- és piac-kutató rendszer. Az app persze folyamatosan fejlődik, de már most is jelentős piaci részt készül lefedni, amit a hazai- és multi-kutatócégek már rég megtehettek volna. De, és itt jön a csavaros (abonyis) észjárás, melynek Péter hangot is ad. “Talán azért sem tudták ezek a cégek megtenni, mert nem teljesen függetlenek.”

Ők pedig, elmondása szerint, ezzel ellentétben, “két átlagos srác a szomszédból”. Hihető, sőt bizonyított függetlenséggel. Még céget sem gründoltak az ötletre. Egyszerűen két magánember. Két magyar állampolgár. Az elmúlt hetekben szép számmal jelentek meg írások a fejlesztésről, melyekből pontosan és érthetően megismerhetjük a rendszer működését.

Index, HVG, AppleBlog, SVUNG, Handras, Happyslavery

Voks '14

Voks '14

Voks '14

Voks '14

Voks '14

Voks '14

Semmiképpen nem akartam beállni az egymást idézgető cikkek sorába, de volt három kérdésem, amelyekre nem találtam meg a megfelelő válasz. Megkérdeztem hát.

KP: Én hiszek neked (vagy nem), de honnan tudjam, hogy a rendszer valóban biztosítja a felhasználó anonimitását?

AP: OK, most végig kell gondolnom, mit mondhatok el a rendszer technológiai hátteréről, anélkül hogy veszélyeztessem a saját biztonságunkat. Először is az adatokat nem egy meghatározott helyen, hanem a világ különböző pontjain lévő, független, általunk sem ismert lokációjú szervereken tároljuk, természetesen titkosított, kódolt formában.

A legfontosabb védelem egyszerűen az, hogy semmilyen személyes adatot nem kérünk el a felhasználóktól. A legszűkebb keresztmetszet az irányítószám, ami minimum 3300 embernél azonos. Ebből azért elég nehéz kitalálni melyikük adhatta le a szavazatot.

A rendszer legizgalmasabb funkciója, hogy annak ellenére, hogy a felhasználó teljesen anonim, képtelenség visszakövetni a kapcsolatot, mi mégis az adott személyhez tudjuk rendelni a különböző időpontokban leadott voksait. Tudom, ez a két állítás látszólag ellentmond egymásnak, de pont ezekben a napokban auditálják a rendszerünket, így nemsokára hivatalos, pecsétes papírunk is lesz az alkalmazás legfontosabb funkciójáról, az anonimitásról.

KP: Szerinted reprezentatívak a Voks ’14 statisztikái?

AP: Nem, pontosabban mihez képest? Az ország lakosságához képest természetesen nem. Egyelőre. Ma kb. 11-12 millió SIM kártya van forgalomban Magyarországon. Ezeknek a harmada már okos telefon, és az előrejelzések szerint ez a szám a jövő év első felére elérheti akár a 4 milliót is. Mi a jelenleg is létező iOS, illetve a napokon belül várható Android verzióval képesek leszünk lefedni ezek több mint 80%-át. Tehát amiről beszélünk, az több mint 3,5 millió készülék. Összehasonlításként: az előző választásokon kb. 2,5 millióan vettek részt. Persze a két halmaz koránt sem fedi teljesen egymást, de napról-napra nő a közös halmaz mérete.

A közvélemény-kutatók nagyjából 1000 fős mintákkal dolgoznak. Ha mi elérünk csupán 1 millió…, vagy akár csak 500 ezer embert, és rájuk alkalmazzuk a kutatók által is használt demográfiai szűrést, akkor is legalább 150 ezres mintából tudunk számolni. Ez 150-szerese a mostani mintáknak, ami jóval nagyobb pontosságot eredményezhet. Most én kérdezem: szerinted reprezentatív lesz a Voks ’14 egy-két hónap múlva?

KP: Hol van itt az üzlet?

AP: Az App és az általa elérhető adatszolgáltatás teljesen ingyenes. Csak egy dolgot kérünk cserébe: egy anonim szavazatot. Ezután bármikor, bármelyik funkció elérhető. Azt mondtam a srácoknak a fejlesztés során többször is, hogy ha egy fillért sem hoz ez a projekt, akkor is megérte. Hihetetlenül élveztem a közös munka minden egyes percét. Elképesztően motiváló ha profikkal van körülvéve az ember. És hát nem kell kenyérre sem spórolnom. Most adtam el a Starking-et.

Azért nem mondom, hogy nem gondoltam végig a lehetőségeket. Az applikációban csak a legfontosabb, összesített eredményeket tesszük közzé. Az adatbázisban azonban ennél jóval több lehetőség, összefüggés van. Ha valaki ilyen mélyebb, részletesebb kiértékelést, vagy esetleg a teljes adatbázis pillanatképét szeretné, azzal már nekünk is dolgozni kell, tehát ára lesz. Bár gyaníthatóan nem a kutató-cégek által kért nagyságrend.

KP: És akkor a bónusz kérdés: mikor jön ki az Android verzió?

AP: Lehet, hogy mire ez a cikk kikerül a netre (ha kirakod), már letölthető lesz. (Időközben tényleg megjelent. A szerk. megj.) Hihetetlen nagy a várakozás, minden nap legalább 20-30 érdeklődést kapunk annak ellenére, hogy minden infót igyekszünk megosztani a fejlesztésről. Mondjuk az Android / iOS aránya miatt nem is csoda. Ez természetesen ugrásszerű növekedést jelent majd a szavazatok számában is. Érthető tehát hogy minden kapacitásunkat és energiánkat jelenleg erre fordítjuk.

Voks '14 hasznos linkek: Weboldal, Facebook oldal, iOS app, Android verzió

http://www.youtube.com/watch?v=GH9yhrtVAro&feature=youtu.be

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art