Member of Group ›
A tiltott cipő legendája
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

A tiltott cipő legendája

A történet 36 éve kezdődött, amikor 1984-ben leigazolták Michael Jordant az NBA-be. Ebben az időszakban már olyan legendák erősítették a ligát, mint Larry Bird vagy Earvin „Magic” Johnson.

A kosárlabdázás kötelező kiegészítője, kelléke volt akkor és most is a cipő. A mágikus cipő, amit a játékosok viseltek a mérkőzéseken. Kevesen tudják, hogy a mai napig kötelező divatkiegészítőt, az utca-cipőkép szerves résztvevőjeként elhíresült Converse csukát, egykoron csak NBA játékosok viselték.

Air Jordan One

Jordan érkezésekor, a ma ismert összes nagy cipőgyártó jelen volt a kosárlabda piacon: Adidas, Converse, Nike. Mindhárom márka közel azonos kialakítású cipőket készített, ha az egyes brand-ek klasszikus ismérveit levették volna róluk, alig-alig lehetett volna megkülönböztetni őket egymástól. Egy alapvető szabályt mindhárman betartottak, csak fehér cipőket készítettek. A megállapodást nem közösen hozták, a profi liga alapszabályaiban a következő volt olvasható:

„A színes cipő elvonja a figyelmet és megzavarja a játékosokat a mérkőzés közben, ezért viselése profi kosárlabda mérkőzésen TILOS.”

Jordan egyetemi egyetemi évei alatt Adidas rajongó volt de a mecseken Converse csukákban kellett játszania miközben profi NBA szerződése mellé azonnal kapott egy ajánlatot a Nike-tól. Ki nem állhatta őket, de az összeg elképesztő volt, ezért, mint rendes, elkötelezett híve a három csíkos márkának már szaladt is, hogy a megmutassa a pipás cég ajánlatát. Az Adidas vezetői nem tartották a Nike ajánlatát, még csak meg sem közelítették, nem láttak nagy lehetőséget a szponzorációban. Így került a világ egyik legmeghatározóbb szponzorációs szerződése aláírásra a Nike-val, amellyel „A Levegő Ura” hosszú időre elkötelezte magát, hogy viselni fogja a pipás cég cipellőit és termékeit.

Megszületett az Air Jordan One.

A szerződés szerint Jordan jóváhagyásával készülnek a nevével fémjelzett termékek. Neki is láttak a kollekció elkészítéséhez, melynek első és legfontosabb darabja egy cipő volt, egy későbbi legenda. Formájában, kialakításában nem volt újszerű, azon túl, hogy a híres Nike pipa mellett a cipő magas szárú részén megjelent az első Jordan logó. Viszont a színe teljesen újszerű volt, ugyan hagytak benne egy kis fehéret, de alapvetően a piros és a fekete uralta. Jordan ördöginek titulálta. Megszületett az Air Jordan One. Azelőtt senki nem vette a bátorságot, hogy a szabályzatot be nem tartva készítsen sportfelszerelést a profi szövetségek valamelyik sportolójának. Jordan érkezése a ligába önmagában is nagy robbanás volt, de a cipő tovább fokozta a detonáció erejét. Első profi mérkőzésén fel is húzta a démoni csukát.

A szövetség azonnal reagált, ötezer dolláros büntetést szabtak ki.

Előrebocsátották, hogy minden egyes mérkőzés után ugyanezt a szankciót fogják alkalmazni, ha Jordan továbbra sem hajlandó „normális” cipőt húzni. A Nike pontosan erre számított, megnyugtatták Jordan-t, hogy viselje csak a cipőt, ők fizetik a büntit. Az 1984-es bajnoki szezon 82 mérkőzésből állt. Könnyen ki tudjuk számolni, hogy összesen mekkora volt a bírság mértéke. A cipőgyártó azonban nem bírságként, hanem a valaha volt legsikeresebb reklámkampány egyik költségtételeként tekintett az összegre. Az egészet előre megtervezték, majd hagyták, hogy a liga egy teljes szezonon keresztül bírságolja őket.

Ezt követően bemutatták a cipőt a nagyközönség számára. Egy olyan terméket tettek piacra, ami tiltva volt, amiről majd egy évig beszéltek a rajongók, fanatikusok, kosárlabda értők és nem értők egyaránt. A hatás nem maradt el, az Air Jordan One máig tartja a rekordot, minden idők legnagyobb darabszámban értékesített cipője. MJ-nek és a kampánynak köszönhetően a cipő jelképpé, később stílusikonná alakult, népszerűsége a mai napig töretlen. Azóta persze megvásárolható rendhagyó fehér színben is.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art