Member of Group ›
Brewing Methods Part II.
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.

Brewing Methods Part II.

Hario V60 dripper

A második alternatív kávékészítő, amit tüzetesebben megvizsgálunk, a legelterjedtebb és talán legnépszerűbb tagja a ‘pour over’ eszközök családjának, a V60. Egyszerű használata és praktikussága miatt a legtöbb újhullámos kávézóban találkozhatunk vele. Emellett egyre több háztartásban üti fel a fejét, előszeretettel ajánlom én is otthoni használatra. Az első dolog talán, amire mindenki rákérdez a V60-nal kapcsolatban, hogy honnan ered a furcsa neve. A válaszért gyakorlatilag csak rá kell pillantanunk az eszközre. A ‘V’ a tölcsér alakjából fakad, ami egészen pontosan 60 fokos szöget zár be.

Hario V60 dripper

A csöpögtetős kávékészítők ősei valószínűleg az első eszközök közé tartoztak, amivel kávét készítettek, az innováció azonban csak viszonylag később következett be  ezen a területen. A V60 születése szorosan összeforr egy japán üveggyár történetével.

A Hario céget 1921-ben Tokióban alapították. A vállalat fő profilja, hőálló üvegek tervezése, gyártása és értékesítése, miután közel harminc éves kutatás eredményeképpen előálltak a ‘Hario üveggel’. Ez egy 100%-ban természetes ásványokból finomított hőálló üveg, mely így teljesen környezetbarát. Az első kávés termékük az előző bejegyzésünkben taglalt Syphon volt 1949-ben. Ezt követően más kávés eszközökkel is bővítették a termékkínálatukat, a V60 azonban csak 2005-ben jelent meg. Először üvegből és kerámiából, majd műanyag és fém változataik is készültek.

Hario V60 dripper

A V60-nak három fő tulajdonsága van, ami alapvetően megkülönbözteti a többi csöpögtetős eszköztől:

  • A tölcsér alakú formájának köszönhetően a víz a középpont felé áramlik, amivel meghosszabbítja a kivonatolás időtartamát.
  • Az eszköz egyetlen nagy lyukban végződik, aminek köszönhetően tudjuk változtatni a víz átfolyási sebességét, ezzel különböző ízeket tudunk kinyerni a kávénkból.
  • A tölcsér belső felülete spirális alakban bordázott, ami segíti a levegő kiszabadulását, ezáltal egyenletesebben tud az őrlemény eloszlani az eszközben.

Hario V60 dripper

Hogyan használjuk a V60-at?

  • Első körben szűrt vizet melegítünk. 90º-96ºC között lesz ideális hőmérsékletű, amivel megfelelően ki tudjuk oldani a kávénkból a szükséges anyagokat.
  • Egy papírfiltert helyezünk a V60-ba, majd átáztatjuk. Enélkül a kávénkban egy igen kellemetlen papír íz fog megjelenni, ezért fontos, hogy ne feledkezzünk meg róla. Továbbá ezzel a a vízmennyiséggel előmelegítjük a V60-unkat és a kiöntőnket, amibe a kávénk fog lecsöpögni.
  • A frissen őrölt kávét beleöntjük a V60-ba. Egy adaghoz 15-20 gramm kávét használunk, ez teljes mértékben recept függő. Ennek függvényében 250-300 gramm vizet adunk az őrleményünkhöz.
  • A víz hozzáadása egy ‘bloom’ szakasszal indul, melynek lényege, hogy 30-50 gramm vizet öntünk a kávénkra. Ennek köszönhetően kiszabadul az őrleménybe szorult szén-dioxid és elkezdődik a kivonatolás folyamata. A ‘bloom’-nak kb. 30-45 másodpercet hagyunk, majd megkezdjük a felöntést. A műveltünket nagyban segíti egy hattyúnyakú kiöntő, mellyel nagyon pontosan tudunk önteni és szabályozni a vízsugarunk intenzitását. Hogy hány felöntést használunk és milyen erősséggel öntünk, az függ attól hogy milyen kávét használunk, mit szeretnénk belőle kihangsúlyozni, illetve milyen jelleggel szeretnénk felruházni.

Hario V60 dripper

A V60 játékterét leginkább – a megfelelő őrlemény eltalálása és víz hozzáadásának módja – jelenti. Személy szerint nem hiszek abban, hogy csak egy tökéletes recept létezhet a kávénkhoz. Egy jó kávé elkészítéséhez sok út vezethet. A kávékészítés egyik szépsége pont abban rejlik, hogy megtaláljuk hozzá a saját utunkat. A fentebb említett dolgokat persze célszerű szem előtt tartani, de kísérletezni ér és buzdítok is rá mindenkit! Nekem a V60 az egyik személyes kedvencem, mert a kávé több arcával is képes megismertetni minket.

Általánosságban elmondható, hogy egy nagyon tiszta kávét produkál, ahol előtérbe kerül a kávé savassága, gyümölcsössége, olajossága. Egy nagyon lágy, ugyanakkor gazdag ízvilágú italt kapunk, mellyel könnyű barátkozni.

Szerző: Szabó András, My Little Melbourne Coffee barista

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art