Member of Group ›
Az idő vasfoga
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

Az idő vasfoga

Ez a bejegyzés Lorencsics Krisztina tollából származik, amit még régebben írt erről a nemes paripáról és annak újraélesztéséről. Roppant büszkék vagyunk, hogy ez a járgány is a Route42 flottájába tartozik ezért is ajánljuk figyelmetekbe!

Bevezetésként egy kis történelem: A milwaukee-i Harley Davidson cég a ma dúló világválság múlt századi megfelelőjének idején készítette el ezt a modelljét. A típust 1930-tól 1936-ig gyártották, két különböző űrméretben. 1930-’34-ig 1200 cm3, majd az utolsó két évben 1340 köbcentivel rukkoltak elő. Ez volt a vállalat első oldaltszelepelt motorja. Az újítás igencsak érett már, hiszen a vetélytársak már korábban váltottak a vegyes vezérlésről. Olyannyira belejöttek az újításokba, hogy szinte évente változtattak a külsőségeken is, melyek közül a legszembetűnőbb az 1930-ban először alkalmazott, rövid életű dupla lámpa, de emellett változott a blokk és hengeröntvény, a hengerfej. 1935-’36-ban változik a sárvédők íve, mélyebben a kerék mellé behajlanak, és 1936-ban a korábbi három sebességet négyre növelték.

A szóban forgó VL-t motorkerékpáros körökben jól ismert Művész Zoli restaurálta, aki nem bízott semmit a véletlenre és nem volt hajlandó kompromisszumokra sem. A motorra, pontosabban annak fotójára egyik szigetszentmiklósi börze alkalmával lelt rá. Némi alkudozás következett Jack-kel, majd az egyénire, ám nem stílustisztára alakított motor Zolihoz került, ahol a hibafeltárás során kiderült bizony szükség lesz még egy motorra.

Hat év alatt négyféle kipufogó volt a motoron, míg sikerült ráakadni egy angol restaurátorra, Steve Slocombe-ra, aki VL-ekre specializálódott. Az ő könyvének segítségével derült fény a pontos technikai adatokra, típuskülönbségekre, és szert tett robbantott ábrákra is a rengeteg fotó mellett.

Első lépésként a vázat és az első villát kellett kiegyengetni az utólagos, elnagyolt hegesztéseket finomítani, ahol szükséges volt kivágni. A hengerekben olyan jól megbújó autó dugattyúk voltak, hogy a felső holtpontot nem is érték el, és körülbelül ezer köbcentire vissza volt hüvelyezve. Dugattyúcsere, majd a blokkon szükséges gépmunkákat pedig a veterán Harley Davidson tulajdonosok között igényes munkáiról jól ismert Csík József végezte. Alkatrészeket sem lehetett otthonról, a meleg szobából megrendelni, vagy a járműboltba betérve megvásárolni, így Zoli a németországi Veterama-t háromszor látogatta meg alkatrész beszerzés okán, és a Lodz-i börzét is megjárta egyszer. Mindezek ellenére még mindig maradtak alkatrészek amiket nem sikerült beszerezni, így azokat kénytelen volt utólag legyártatni.

Az építés legfontosabb szempontja, természetesen a precizitás mellett, az 1930-as évjárat típustisztasága volt. Ennek érdekében a későbbi évjáratú VL-ekről való alkatrészek sem kerülhették el sorsukat, a cserét. A pontosságot, valamint az eredetiségre való törekvést jellemzi, a kábelek vászonborításának a színe is, mely megegyezik a korabeli kapcsolási-rajz színeivel. Hosszas nyomozás után kiderült, hogy nem csak olajzöld színben készült ez a típus, hanem tíz dollár felár megfizetése ellenében voltak más, választható színkombinációk is. Így lett az eredeti színkód szerinti elegáns bordó-vajszín fényezés.

A felújítás másfél évig tartott, és úgy tűnik megérte a belefektetett energia és pénz, mert az elkészült motorkerékpár egyöntetű pozitív visszajelzést kapott a veterán motorokkal foglalkozók körében, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az őszi Oldtimer Show-n elért Nagydíj.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art