Member of Group ›
Páblik-e nemi?
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Páblik-e nemi?

Egy korábbi cikkemben írtam arról, hogy a vállalkozó közellenség Magyarországon.

Időközben rájöttem arra, hogy feleslegesen és pontatlanul szűkítettem le a közutálat trágyát (nem elírás) pusztán a vállalkozói körre, illetve az országhatárainkon belülre. Számtalan korcsoport, intézmény, szexuális orientáció/nem, etnikum, sportcsapat és foglalkozás is céltáblája kis hazánkban az epés megjegyzéseknek. A szokásos sztereotípiák segítségével gyorsan és kreatívan húzzuk rá a vizes lepedőt honfitársaink egy-egy tetszőleges csoportjára. Leginkább persze olyan rétegekre, amelynek mi magunk nem vagyunk tagjai.

Az önirónia ritka holló nálunk.

Lássunk ezekből a sztereotípiákból egy csokrot: A fiatalok (MIND) nem akarnak dolgozni és hálátlanul, hazaárulóként külföldre mennek szerencsét próbálni, illetve tiszteletlenek, valamint csak virtuálisan érintkeznek egymással a kütyüjeiket nyomogatva. A nyuggerek (MIND) rövidlátóan (sic) csak a nyugdíjemelésre és a 13. (14? 15?) havi nyugdíjra hajtanak. A kétkezi munkások (MIND) prolik, a vezetőség élősködő vízfej, az értelmiség gyáva. Az UTE/Fradi szurkolói (MIND) lila/zöld csürhe.

A közhivatalok növekvő bürokráciapolipjai csak virtuális munkát folytatnak naphosszat az adófizetők pénzéből (a Mi pénzünkből, kedves barátaim, a Mi pénzünkből!). Az orvosok csak a hálapénzért hajlandók gyógyítani. Az autószerelők a kötelező inspekciónál nem cserélik le az olajat. A tanárok egész nyáron csak henyélnek. A rendőrök hülyék. A jegyellenőrök agresszívek. Az építőmunkás szakik isznak. A taxisok hosszabb útvonalon mennek. A számítástechnikusok kockák. A vállalkozók becstelenek. A bankárok pénztárcaszívűek. A gazdák bunkók. A nők nem tudnak vezetni. A szőke nők buták. A férfiak ápolatlanok. A buzik „megrontják/megtérítik” a heterókat. A gazdagok tisztességtelenül gazdagodtak meg.

Ellenségképünk és sztereotípiánk tárgya újabban azonban nem csak határainkon belül keresendő. Utálatunk tolósugarát tovább növelve, a szokott román/szlovák ön-és-politika-gerjesztett-durci mellett, nóvumként (?) megjelent az EU, IMF, Brüsszel hazánkból pénztkilapátolómultik iránti gyűlölet(keltés) is. Szóban/kérdőíven (majdnem) mindenki elítéli a korrupciót, rasszizmust, túlzó általánosítást, miközben esetleg szlovák rendszámú autót hajt (kisember quasi offshore-ja), megkeni a rendőrt (nem lehetne okosba megoldani?), tart a pirézektől (elveszik a honi, tisztességes munkavállalók elől a munkát) és „hazaviszi” munkahelyéről az A4-es papírt. Is.

Persze az elő(zetes) ítéletnek akár előnye is lehet, amennyiben nem destruktív módon segít kiigazodni a világ bonyolult dolgaiban.

Időt spórolunk vele és quasi intuitív módon, érzelmi alapon egészíti ki ismereteinket. Előítéleteink általában ugyanazzal a vehemenciával (és gyakran megközelítőleg hasonló amplitúdóval is) nyilvánulnak meg mindkét irányba. Ahogyan létezik negatív előítélet és diszkrimináció, éppúgy létezik pozitív prekoncepció (német kocsi – svájci csoki), valamint pozitív diszkrimináció is. (Pl. az esélyegyenlőség megteremtése miatt nyújtott támogatás.)

Ugyanazzal a nagy hévvel és elfogult szerelemmel (van másfajta?) imádjuk szeretteinket, „törzsünket”, kedvenc könnyűzenei bandáinkat, pártunkat (?), sportcsapatunkat (hazánkban is vallás a sport), mint amekkora ellenszenvvel viseltetünk időnként a másik futballcsapattal, énekessel vagy párttal/pártállású emberrel szemben.

Mindkét irányba való önigazoló reakciónk kiinduló pontja (origója) habitusunk, vérmérsékletünk és (jobb esetben nemzetközi forrásokra is támaszkodó) ismereteink.

Avagy azok hűlt helyén tátongó Mariana-árok-mééély (z)űr. Azonban veszélyes is lehet ennek a szemüvegnek a viselete. Torzíthat. (Sok esetben az okuláré „gyártójának” és alapvető érdekeinek jóvoltából.) Ráadásul következetlenül. Kettős mércével csaphatja be észlelésünket, árnyalt kommunikációs eszközökkel felépítve egy olyan alternatív valóságot, amely elsősorban a manipuláló egyén/csoport számára előnyös.

Szóval csak azt akartam mondani, hogy (majdnem) mindegy, hogy a mi kutyánk kölykéről van szó vagy a szomszédéról, ha megfelelően szilárd és objektív az értékrendünk. Persze sok esetben veszélyes pozíció a normálisoké, hiszen a két lövészárok közötti „senki földjén” tengetik életüket és két irányból záporozik reájuk a (jobb esetben csak verbális) ménkű.

Fenébe.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art