Member of Group ›
Az oroszok már a garázsban vannak!
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Az oroszok már a garázsban vannak!

Az elmúlt évben, Dmitry Golubchikov első oroszként nyerte el az AMD motorépítő bajnokság világbajnoki címét!

Akkor a 31 éves férfi egy csodálatos, kézzel készített Yamaha SR400-zal diadalmaskodott, amelynek „Insomnia” volt a neve. (A beszédes név gondolom a sok átdolgozott éjszakára utal.) Dmitrij ezévi alkotása egy Vincent Lightning motor köré épült, de gyakorlatilag minden más kézzel készült a fantasztikus járművön. Dmitrij a Karéliai Köztársaságban született, a finn határ közelében, de már Moszkvában él. Műhelyét Zillers Garázsnak hívják és általában egyedül dolgozik, kivéve, ha magányosan elvégezhetetlenül sok meló jön össze.

A Zillers motorkerékpár egy egyedülálló alkotás, amelyet egy meglévő motor köré épített alkotója. Ebben az esetben a motor egy 1200 köbcentis Vincent Lightning replika, amelyet az angol JMC Classics cég gyártott, amely vállalat egyébként az új Egli-Vincent motorkerékpárok megalkotására is jogosult.

 „Öt évvel ezelőtt vásároltam a motort Angliában” – mondja Dmitrij. „Mindig rajongtam a Vincent motorokért, és mihelyst felmerült a lehetőség vásárolni egyet, úgy döntöttem, hogy átépítem.”

„A motor »új« és már fel lett készítve az aktív motorozáshoz. A szerkezet Dell’ Orto porlasztókkal érkezett, de végül úgy döntöttem, hogy elhagyom őket, és inkább BMW porlasztókat használok majd. A szívócsatornák alumíniumból vannak öntve, és a sebességváltó négy fogaskerékkel rendelkezik.”

Az összes olaj- és üzemanyagvezeték rozsdamentes acélból készült és egyedi gyártású, továbbá Dmitrij nagyon korai Bing karburátorokat használt. A kipufogó szisztéma egy rozsdamentes acélból épített girbegurba rendszer, ahol nincsenek pie-cut hegesztések csak néhány tökéletesen dugaszolt hegesztésű cső, amely végül egyetlen hangtompítóba torkollik. A motorkerékpár váz, az első villa és a vezérlőkarok szintén rozsdamentes acélból készültek, az ülésegység, a rudak és az üzemanyagtank pedig alumíniumból.

Mielőtt motorkerékpár építésre adta volna a fejét, Dmitrij „feketeöves” motorsport mérnökként tevékenykedett. Ennek a professzionális tevékenységnek a során csiszolódtak ki lenyűgöző gyártási képességei. Mivel ez egy high-end show-motor, a gyártás sem volt egyszerű. A villák duolever kivitelűek, hasonlóak a BMW K sorozatú motorkerékpárokon használt modellhez.

„A fő előnye ennek az, hogy a kormánymű egy rudazattal van összekötve, így az útról érkező rezgések elszigeteltek maradnak” – mondja Dmitrij.

A kerekek szintén egyediek, krómozott acél peremmel és Avon Cobra gumikkal borítva. Az egyes keréktárcsák belsejében lévő középső rész alumíniumból került legyártásra, és kerekenként húsz küllővel van ellátva, melyek mindegyike külön-külön CNC-megmunkálással készült. Alaposan megvizsgálva, látszik, hogy a féktárcsák és féknyergek az egyes kerekek küllőjén vannak elhelyezve. Maguk a tárcsák öntöttvasból készültek.

„A fékfolyadékot szállító vezetékek átmennek a kerék közepén” – magyarázza Dmitrij. „Maga az agy üres.”

Még a fékbetéteket is egyediek, újra felhasználva egy kuplungszerkezet súrlódólemezének anyagát. A kivitelezés nonplus-ultra, és a formatervezés is lenyűgöző: figyeljétek meg például, ahogy a hátsó keretcsövek átkígyóznak a krokodilbőrrel (!) borított ülés alatt, hogy elöl egyben jelenjenek meg újra! Ez az egyetlen cső azután meghajlik az osztott benzintartály felett, egy második csővel harmonizálva közvetlenül a tartály alatt, tartókonzolokkal erősítve, amelyek a hengerfejekhez vannak rögzítve.

A rudak egyébként önmagukban is műalkotások, ahogy antilopszarvként görbülnek és karcsú karokkal díszítve éles kontrasztot mutatnak a közvetlenül alattuk alkalmazott műszaki megoldások bonyolultságával.

Ha szívesen megnéznétek élőben is ezt a rendkívüli járművet, türelemre van szükségetek, ugyanis csak 2020 októberében, a következő AMD világbajnokságon, Kölnben mutatják majd be a nyilvánosság számára. Hosszú idő lesz kivárni ezt az élményt, de szerintem megéri! Remélem, hogy az AMD bírói ugyanúgy érzik majd…

Forrás: BIKEEXIF

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art