Member of Group ›
Hidas Bence : És mindent betemet a hó
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Hidas Bence : És mindent betemet a hó

 

„Aztán bő negyedóra sétálás után véget ért a földút, és megpillantották a dolomitbánya ormótlan kürtőjét.

Akár egy éhes óriás mohó harapásnyoma, úgy ragyogott a rózsaszín fal a lemenő nap fényében. Itt már nem voltak fák, a levegő is tisztábban járhatott, a szél pedig komótosan hozta feléjük a dolgozó munkások hangzavarát.”

Ezt a két mondatot találomra választottam, annak a bizonyítására, hogy ez a történet a szokásos krimi-erényeken túl jó olvasmány is. Az első könyves szerző dicséretes módon osztja a régi íróbölcsességet: „Minden egyes mondat számít!” Tudnivaló, hogy minden jelentős krimi-életmű elkezdődik valahol. Mégis nagyon meglepő, hogy e vastag, tartalmas könyv szerzője még jóval harminc alatt van, és a pandémia alatti kényszerű leállás idején vette a bátorságot és a lendületet, hogy belevágjon egy ilyen nagyszabású könyvbe. A Lírástudók podkászt egyik adásából azt is megtudtam, hogy mivel akkor még a családjával lakott, az egyes fejezeteket felolvasta nekik, és a tanácsaik alapján hosszan csiszolta a szöveget. (A Lírástudók házigazdája: Grisnik Petra.)

Az 1924-ben játszódó könyv ereje abban rejlik, hogy a bűneset felgöngyölítésén túl teljes értékű portréját adja Budakeszi társadalmának, amely az I. világháború után már úgy-ahogy magához tért. A történet segítségével ellátogatunk még Zsámbékra, Vecsésre és Mátyásföldre is. Van szerethető nyomozópárosunk is, Pinelli és Márzay, belelátunk magánéletükbe is. Hamar kiderül, hogy a gyilkosság sújtotta közösségben valóban mindenki ismer mindenkit, de beszélni nemigen akar senki. A nyomozók is csak azt mondhatják teljes bizonyossággal: „A vidéki ember csupa szem és csupa fül, …csakhogy túl sok a fabula és túl kevés a tény.” Ebben a falusi közösségben mindenki esendő, mindenkinek van fájdalma – és talán feldolgozatlan bűne is. Nem véletlenül mondja Pinelli:

„A magány a legkegyetlenebb gyilkos.”

A gyilkosságok száma aztán egyre nő, mindegyik valamilyen bibliai idézettel van összefüggésben. A szerző – fiatal kora ellenére – minden mellékszereplőt nagy gonddal ábrázol. Az egyik legérdekesebb figura a vidékre költözött, elvált leánygimnáziumi tanár, aki egy informális önképzőkörön a filozofikus gondolkodás felé tereli a helyi fiatalokat. De vajon képes ellenállni a fiatal nők istenítő pillantásainak? És ha igen, lehet más jól leplezett titka? Mint a krimi nagymestereinél, Hidas Bencénél is vándorol nem csak a fő téma és a helyszín, hanem a mi gyanúnk is. Mesteri, ahogy a nyomozás lezárása után is folytatódik a történet – méghozzá jó okkal. A csavaros cselekmény vége visszaköt a társadalmi tablóra – a szórakoztató történet mélységgel párosul. Reméljük, lesz folytatás is!

(General Press Kiadó, 2023, 384 oldal, ára 4490 Ft.)

A következő képen írója kezében látható a könyv.

Török András művelődéstörténészt 16 éve ismerem. András volt már: műfordító, tipográfus, angoltanár, kulturálisminiszter-helyettes, a Mai Manó Ház és a Summa Artium alapító igazgatója, az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) elnöke és most (többek között) ő a Fortepan önkéntes menedzsere.

2018 és 2019 között remek könyvajánlóit ezen a felületen is publikálta, ezt a gyakorlatot elevenítjük fel blogfolyamunk csütörtöki napjain 2023/24-ben. (Tényleg páratlan Budapest útikönyvéről itt olvashattok.) A 2010-ben András által indított Vademecum Könyvklub tagjai egy kulturális ajánló hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, a hírlevélíró gondos választása szerint. E klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni a Könyvklub titkáránál, Kajta Barbaránál lehet: titkarsag@summa-artium.hu, +36 1 318 3938. A B42 kóddal 4.2% kedvezménnyel vásárolható meg a klubtagság, melynek magam is lelkes résztvevője vagyok. Mindenkinek szívből ajánlom! (Blogger42, a szerkesztő.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art