Member of Group ›
Tove Ditlevsen : Gyerekkor
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Tove Ditlevsen : Gyerekkor

 

„A gyerekkor hosszú és szűk, mint egy koporsó, és egyedül nem lehet kijutni belőle. (…)

A gyerekkorától nem szabadulhat az ember, bele-ivódik, mint a szag. Más gyerekeken is érezni, az ő gyerekkoruknak is megvan a maga szaga. A sajátját nem ismeri az ember, és néha fél, hogy esetleg rosszabb, mint másoké. (…) Titokban figyelem a felnőtteket, akik úgy hordozzák magukban a gyerekkorukat, mint egy használt, molyrágta, szakadt és lyukas szőnyeget, mely nem kell senkinek.”

Régen olvastam ennyire megindító regényes memoárt. Egy sok évtizede halott írónő száz évvel ezelőtt megélt gyerekévei peregnek előttünk, de nem ám a kedélyes, vendégszerető, biciklis utakkal sűrűn vonalazott dán fővárosban (amelyet a nyelvújítás korában magyarul megpróbáltak Kappanhágó néven emlegetni), hanem egy szegény, ellenséges, munkanélküliségtől és betegségektől sújtott, a külön utakat súlyosan szankcionáló kisvárosban, ahol a miniszterelnök sokszor, a királyi ház azonban egyetlen egyszer sem fordul elő. Egy olyan városban játszódik a cselekmény, ahol az elnyomás elől csak megjátszással lehet valamelyest menekülni. Tove tehát hülyének tetteti magát és verseket ír, amit még hisztérikus, változékony kedélyű anyja és az üzemben megfáradt, megértő apja előtt is titokban tart.

Mélységes és öröknek ígérkező magányát nem tudja oldani sem a váratlanul feltűnő barátnő, sem négy évvel idősebb, szakmunkás-tanuló bátyja. Csak a könyvek képesek segíteni rajta, különösen a versek. A koravén Tovét tizennégy éves korában versei miatt beajánlják egy napilap irodalmi szerkesztőjéhez. A szakállas bácsi azonban nem közölheti e (képzelt) szerelemmel csordultig telt verseket, hiszen ő a gyerekrovat vezetője – oda nem valók. Jöjjön vissza néhány év múlva, veti oda kedvesen. A bámulatosan szikár könyvecske nagy részét a kislány agyalása teszi ki. Kisebb részben viszont az élet felnőttes, romantikus értelmezése, ami talán még érdekesebb.

A könyv legelején a gyerekkorról elmélkedik a szerző. Nincs ez másképp a végén sem:

„(…) a gyerekkorom is véget ért. Lehámlanak az utolsó maradványai is, akár a leégett bőr, és alatta egy esetlen, lehetetlen felnőtt rajzolódik ki. A verseskönyvemet olvasom, miközben az éjszaka lassan elvonul az ablak előtt, és anélkül, hogy tudnám, gyerekkorom csendben az emlékezetem mélyére hull, a lélek könyvtárába, ahonnan majd életem végéig merítem a tudást és a tapasztalatot.”

Felejthetetlenül szép könyv, méltó szövegű és küllemű magyar kiadásban. Tove Ditlevsen (1917-1976) első verseit tizenkét évesen, Koppenhága munkásnegyedében írta. A múlt századi dán irodalom egyik legeredetibb hangja, a ma olyan divatos skandináv autofikció fontos előfutára lett. A Koppenhága trilógia Ifjúkor című második kötete máris kapható.

(Barndom, 1967, első magyar kiadás: 2023. Fordította Kertész Judit. Borítóterv: Győrfi Judit. 130 o., ára 4999 Ft.)

Török András művelődéstörténészt 16 éve ismerem. András volt már: műfordító, tipográfus, angoltanár, kulturálisminiszter-helyettes, a Mai Manó Ház és a Summa Artium alapító igazgatója, az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) elnöke és most (többek között) ő a Fortepan önkéntes menedzsere.

2018 és 2019 között remek könyvajánlóit ezen a felületen is publikálta, ezt a gyakorlatot elevenítjük fel blogfolyamunk csütörtöki napjain 2023/24-ben. (Tényleg páratlan Budapest útikönyvéről itt olvashattok.) A 2010-ben András által indított Vademecum Könyvklub tagjai egy kulturális ajánló hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, a hírlevélíró gondos választása szerint. E klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni a Könyvklub titkáránál, Kajta Barbaránál lehet: titkarsag@summa-artium.hu, +36 1 318 3938. A B42 kóddal 4.2% kedvezménnyel vásárolható meg a klubtagság, melynek magam is lelkes résztvevője vagyok. Mindenkinek szívből ajánlom! (Blogger42, a szerkesztő.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art