Member of Group ›
Mit látsz, Laca?
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Mit látsz, Laca?

 

Török András művelődéstörténészt 16 éve ismerem. András volt már: műfordító, tipográfus, angoltanár, kulturálisminiszter-helyettes, a Mai Manó Ház és a Summa Artium alapító igazgatója, az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) elnöke és most (többek között) ő a Fortepan önkéntes menedzsere.

2018 és 2019 között remek könyvajánlóit ezen a felületen is publikálta, ezt a gyakorlatot elevenítjük fel blogfolyamunk csütörtöki napjain 2023/24-ben. (Tényleg páratlan Budapest útikönyvéről itt olvashattok.) A 2010-ben András által indított Vademecum Könyvklub tagjai egy kulturális ajánló hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, a hírlevélíró gondos választása szerint. E klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni a Könyvklub titkáránál, Kajta Barbaránál lehet: titkarsag@summa-artium.hu, +36 1 318 3938. A B42 kóddal 4.2% kedvezménnyel vásárolható meg a klubtagság, melynek magam is lelkes résztvevője vagyok. Mindenkinek szívből ajánlom! (Blogger42, a szerkesztő.)

– – –

Barátságos, csinos, kézbe illő, papírkötésű kötet, talányos fő- és alcímmel. A cím nem lehet gond annak, aki járatos a Bizottság Együttes számai között. Az ilyen ember rá is vágja a választ is:

„Egy nagy segget látok!”

A kötet szerzője egy mosolygós, tényleges koránál lényegesen fiatalabbnak látszó, ősz hajú művészettörténész, aki 1962-től fogva, negyven éven át számtalan kortárs művészeti kiállítás kurátora volt a székesfehérvári István Király Múzeumban (mai nevén Szent István Király Múzeum). De vajon mit jelent ebben az esetben a „kollektív önéletrajz”? Kínálkozik, hogy azonnal férjére, Kovács Péterre gondoljunk, akivel az egyetemi tanulmányok óta szellemi és szakmai szimbiózisban élt, valamint a fehérvári kiállításokban is összedolgoztak. De az igazság alighanem ennél is tágabb, ez egy nemzedék önéletírása.

„»Mintha paplanon lépdelnék«. A doktornak szemmel láthatóan tetszett a történeteknek ez a szemléletes megfogalmazása, ismételgette, anamnéziseiben vélhetőleg később is használni fogja. Maga az ősz muzeológus is elmerengett azután a szavakon: de hiszen egész felnőtt életében »paplanon lépdelt«, igyekezett óvatosan, körültekintően forgolódni a bizonytalan világban.”

Csodák csodájára ez a faék egyszerűségű narrációs technika, mármint, hogy az író magáról egyes szám harmadik személyben beszél, nagyszerűen működik – ad a szövegnek valami bársonyosan személyes jelleget. Intim és eredeti, nagyon jó olvasmány ez a könyv. Végső soron négy dologról szól. Elsősorban a szerző saját szakmájáról. Aztán a kisvárosi élet örömeiről, a fehérvári helyi kötelékekről, a munka- és lakhelye közvetlen téri környezetéről. Ezek mellett fontos helyet kapnak az emlékezetes kiállítások. Majd a kötet végén egy nagyon eredeti részt szentel a szerző a képzőművészet elanyagtalanodásának. Kovalovszky természetétől nagyon távol áll a nyárspolgári fanyalgás. Ő csak elegáns, visszafogott szomorúsággal emlegeti a legújabb művészeti irányzatokat, amelyeket már kevésbé ért, mint a régebbieket.

„Ő maga nem volt türelmetlen, se bánatos az idők múlása, áramlása láttán: egyszerűen be kellett látnia, legtöbb kortársáéhoz hasonlóan az ő feje is másképpen jár, mint a fiatalabbaké.”

Mélyenszántóak és megvilágítóak az irodalmi párhuzamai. Esterházy és Nádas sok inspirációt adott neki, valahogy benne összeért a két életmű, ami nem is lehetne különbözőbb. De olyan obskurus szerzőktől is idéz, mint Gádor Béla:

„»Semmi sem egyenes, minden srég«”. Gádor Béla humorista mondata mintha megjósolta volna az újfajta látás, nézés, műszemlélet egyszerre vonzó és idegenszerű karakterét.”

Ugyanitt, a 137. oldalon említi a szerző, hogy egy időben milyen szívesen hallgatta Schubert C-dúr vonóskvintettjét. Több se kellett, én is elővettem. Igen, érteni vélem, miért tetszett neki annyira, különösen a második tétel. A könyvet egyébként a zsúfolásig megtelt Magvető Caféban, a könyvbemutatón vettem meg. Kovalovszky Mártát mennyien szeretik! És nem csak kortársai voltak ott… Egy válaszában elmondta, apja, a híres nyelvész hatalmas házi könyvtárának árnyékéban nőtt fel. Akkor kapta életében az egyetlen pofont apjától, amikor kiderült, hogy kölcsönadta az egyik könyvét. Abból tanulta meg, hogy a könyvek komoly dolgok. Most ő is írt egy (újabb) fizikai értelemben véve pillekönnyű, mégis súlyos és szeretni való könyvet.

(Corvina, 2023. A könyvet és a borítót tervezte: Karcagi Klára. 175 o., ára 3490 Ft.)
Kovalovszky Márta és Kovács Péter portréját Mátyus László készítette.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art