Member of Group ›
Bödőcs tibor: Prímszámok hóesésben
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Bödőcs tibor: Prímszámok hóesésben

 

A következőképpen kezdődik a Magántüsszentés című miniatűr, egy jellegzetes, megjósolhatatlanul tekergő, rövid írás, ebben a nagy erejű, végtelenül zamatos salátakönyvben:

„Alulírott Századik Gizella magánszemély, otthonomban, hátul, egy kicsit, ha lehet, tüsszentenék. Tisztában vagyok vele, hogy szigorúan tilos. Mégis. Indokaim: 
1. Nagyon kell. 
2. Nem bírom. 
3. Tényleg.” 

Az 1982-es születésű szerző egy kis zalai faluban nőtt fel, eredetileg színész akart lenni, magyartanárnak tanult, aztán humoristaként ért el mindent, amit lehetett. Majd egyszer csak, addigi pályája csúcsán, hirtelen „tanulmányi szabadságra ment”, mert könyvet akart írni. Nos, ez már a negyedik könyve, és mindegyik hangos sikert aratott. Volt köztük (nem előadásra szánt) paródiagyűjtemény és szatirikus regény is. 

Ez a kötet hetvenkét rövid írásból áll. Első pillantásra nem függenek össze, de lassanként elő-előbukkannak szereplők és helyszínek, amelyek mégis összekapcsolják a történeteket. A végén a XXI. század harmadik évtizede panorámájának érezhetjük – és korántsem csak a mai magyar valóságénak. A könyv minden mondatában és bekezdésében végtelenül eredeti – aki forrásvidékeit szét akarja szálazni, annak eszébe juthat Fazekas Mihály szemtelensége, Mikszáth fanyar életközelisége, Csurka István korai, a szegények iránt együttérző novellisztikája, és persze mindenekelőtt Örkény István groteszk mondatfűzése.

Ehhez azonban társul egy vicces nyelvi őserő, ebben tanítómestere talán Parti Nagy Lajos lehetett. Bödőcsön kívül talán ő tudna olyan szófűzéseket írni, mint: „kodakszín délután”, vagy „oldódnikészcipős, részegoperettes kacsázás”. Vagy kiagyalni e fogásokat: „Avantgarde bőségtál négy személyre, Márton napi szürrealizmus esernyős babbal, varrógépelt lúdgégével. Telefonfülke pankómorzsában. Prímszámok hóesésesben. Zsebórával töltött bárányfej. Nem mellesleg két absztrakt paprikapötty spenótnégyzeten, pékné módra.” 

Bödőcs dühös, amiért a legkülönbözőbb ideológiák kisiklatták egy jobb élet és társadalom reményét.

Megkapja a magáét mindenfajta gondolatrendszer. Ezeket egy képzeletbeli lexikon szócikkeiként meg is határozza. Pl. „Konzervativizmus (fn) világnézet, mely szerint a világ igazságtalan, de ez így igazságos. Képviselői idegrohamot kapnak, ha valaki odébb akarja tenni a nagymamájuk almáriumát. Lásd: tuberkulózis, angolkert, analfabetizmus, kamarazene, jobbágypofozás, ezüst zsebóra.” 

A humor ebben a nagyszerű, semmihez sem foghatóan eredeti könyvben csak valami sokkal fontosabb dolog szolgálóleánya. Hogy mié, azt ki-ki fedezze fel. Lehetőleg ne egy slukkra, hanem egy hétre beosztva. Én szóltam! 

(Helikon, 2023. Szerkesztette: M. Nagy Miklós. Borítóterv: Váraljai Viktória. 182 o., ára 4499 Ft.) 

Török András művelődéstörténészt 16 éve ismerem. András volt már: műfordító, tipográfus, angoltanár, kulturálisminiszter-helyettes, a Mai Manó Ház és a Summa Artium alapító igazgatója, az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) elnöke és most (többek között) ő a Fortepan önkéntes menedzsere.

2018 és 2019 között remek könyvajánlóit ezen a felületen is publikálta, ezt a gyakorlatot elevenítjük fel blogfolyamunk csütörtöki napjain 2023/24-ben. (Tényleg páratlan Budapest útikönyvéről itt olvashattok.) A 2010-ben András által indított Vademecum Könyvklub tagjai egy kulturális ajánló hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, a hírlevélíró gondos választása szerint. E klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni a Könyvklub titkáránál, Kajta Barbaránál lehet: titkarsag@summa-artium.hu, +36 1 318 3938. A B42 kóddal 4.2% kedvezménnyel vásárolható meg a klubtagság, melynek magam is lelkes résztvevője vagyok. Mindenkinek szívből ajánlom! (Blogger42, a szerkesztő.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art