Member of Group ›
A kis-nagy ember
Péntekenként képekről értekezünk. Akár állnak, akár mozognak azok.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

A kis-nagy ember

Sir Charles Spencer Chaplin, művésznevén Charlie Chaplin a filmtörténet egyik legnagyobb alakja – ha nem a legnagyobb.

Hogy miért is? Mert a hőskortól egészen 1967-ig, ötvenöt éven át a filmszakma egyik meghatározó alakja, újítója, polihisztora. A kollektív emlékezet leginkább a némafilm korszakban általa megtestesített, egy gentleman modorával és méltóságával megáldott csavargót őrzi, s Chaplint ezzel az ikonikus figurával azonosítják. Jóllehet a legendás csavargó hozza meg számára a világsikert, de Chaplin jóval több egy komikus, néha szánalmas, néha meg talpraesett, de mindig vicces figurát megszemélyesítő színésznél.

Kevesen tudják, hogy filmjeit maga is rendezte, vágta, de a forgatókönyvet, a zenét is ő maga írta egy személyben.

Az angol Chaplinnek humora segít a kor szentimentális, nyálas ízlésén felülemelkedni és a filmművészet hajnalán oly elterjedt giccsel nem azonosulni a közönségsiker érdekében. Általa új elem kerül a filmművészetbe, a tragikomédia. Chaplin él is konzekvensen a tragikomédia adta lehetőségekkel, s legnagyobb alkotásainak ez lesz a márkajele. A hangosfilm megjelenésével úgy tűnik a némafilmnek végleg befellegzett, de Chaplin bebizonyítja, hogy az általa teremtett figura igazán csak mimikával hiteles, s már mélyen a hangosfilm korban még két egész estét betöltő némafilmet forgat, a Nagyvárosi fényeket, és a Modern időket. Mindkettő bombasiker. A Modern idők zárójelenetében a kis vagabund még egyszer visszanéz a szerető közönségére, majd hátat fordít és jellegzetes járásával elindul új utak felé. Ahogy távolodik s alakját lassan elnyeli a perspektíva, Chaplin halhatatlan figurája, a sétabotos, kalapos, kacsázó járású csavargó, az örök kisember szimbolikusan végleg kivonul a film világából.

A vagabund azonban Chaplin maga, karikaturisztikusan bár, de önmagát játssza ezekben a szerepekben.

A vagabund megy, ő marad, elfogadja az új idők új kihívását és a hangosfilm műfajban is maradandót alkot. Ahogy azt már tőle némafilmjeiben megszokta a közönség, művészetében mindvégig elkötelezett társadalomkritikus, s miközben a vad kapitalizmust szapulja, a kis ember és az elesettek iránt részvétet mutat. „Baloldalisága“ és a béke iránti elkötelezettsége a hidegháborús időkben nem megy le a hatalom torkán. Előbb csak politikai zaklatásnak van kitéve, utóbb, egy londoni bemutatót követően, egyenesen megtagadják tőle a beutazási engedélyt.

Charlie Chaplin és harmadik felesége Paulette Goddard

Charlie Chaplin és harmadik felesége Paulette Goddard

Svájcban telepszik le családjával, még egy-két filmet forgat, s bár haláláig dolgozik, lassan csend lesz körülötte. Megírja Életem címmel életrajzi regényét, egyike a legjobb autobiográfiáknak, amit valaha olvastam. Számomra Chaplin végső bizonysággal szolgál afelől, hogy a műalkotás igazán csak akkor hiteles, ha az alkotó is az. Könyve olyan, mint élete. Színes, elmés és szórakoztató. A sziporkázó intellektusú, mindvégig autodidakta ember, fergeteges lendületével, életszeretetével, humorával emberként is jelesre vizsgázik. Öreg korában még egyszer feltámasztja a csavargó figuráját a Rivaldafényben, hogy megfogalmazhassa művészi ars poetica-ját. Az öreg bohóc belepusztul a tőle elpártolt, de váratlanul visszatért sikerbe, és még agóniájában is azzal van elfoglalva, hogy nevettesse közönségét. A film zenéje, amit természetesen maga ír, önálló életre kel.

Charlie Chaplin és negyedik felesége Oona O'Neill

Charlie Chaplin és negyedik felesége Oona O’Neill

Chaplin eseményekben bővelkedő, kalandos életében a legnagyobb turbulenciákat kétségtelenül a nők okozzák. Filmjeinek női szereplői – vagy már megvoltak, vagy meglesznek – szinte kivétel nélkül szerepet játszanak privát életében is. Négy házasság, számos viharos szerelmi kapcsolat, tizen-egynéhány gyermek a következmények. Jóképű férfi volt, jó arc, érdekes egyéniség is egyben és imádta a nőket. Utolsó feleségével, a nálánál harminchat évvel fiatalabb Oona O‘neill-lel, végül megtalálta a tartós békét. Oona haláláig féltő, gondoskodó szeretettel kitartott mellette és 1962-ben szülte utolsó gyermekét.

Chaplin ekkor hetvenhárom éves volt.

Öreg korára a világhír mellett megkapja azt az elismerést is, amivel a világ mindvégig adós maradt. Életmű Oscart vehet át 1972-ben Hollywoodban, s ez alkalomból megbékél Amerikával. Londonban a királynő lovaggá üti. Sir Charles Spencer Chaplint szép életéért szép korral ajándékozzák meg az istenek. Nyolcvannyolc évet élt.

Charlie Chaplin és harmadik felesége Paulette Goddard

Charlie Chaplin és harmadik felesége Paulette Goddard

Chaplin jelentősége a filmművészetben felmérhetetlen. Nem csak azért, mert megtanította az embereket nevetni sírni, hanem, mert nélküle a filmművészet nem az lenne, ami. Azon kevés művészek egyike, akik nem csak a Hollywood Boulevard aszfaltjában érdemelnek csillagot, hanem fenn az égen is.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art