Member of Group ›
A livermore-i villanykörte
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

A livermore-i villanykörte

 

A livermore-i tűzőrségen Kalifornia államban 111 éve szinte megszakítás nélkül világít egy villanykörte. A körtét anno még szájjal fújták, az izzószál pedig valamilyen növényi rostanyag elszenesítésével készült. A lámpa borostyános fénnyel világol és négy Watt teljesítményt ad le. A világítótest immáron turistalátványosságnak számít, saját weboldallal rendelkezik  és tiszteletére a városban évente születésnapi partit rendeznek. Ez a nagy lelkesedés azonban nem csupán egy villanykörtének szól, mely valamennyi, vele egy korban született embert túlélt. A körte egyfajta szimbólummá vált.

Edison korában a villanykörték sorozatgyártásánál a legnagyobb kihívásnak maga az izzó szál számított, mert nehéz volt olyan anyagot találni, mely a használat során tartósnak bizonyul. Az izzószálak utáni további kutatás vezetett el aztán a volfrámból készült spirális izzószálakig, melyek máig uralják a piacot. A szénszálnál nagyságrendekkel tartósabb volfrám villanykörték egyike sem büszkélkedhet azonban a livermor-i körte életkorával. Vajon miért?

Nos, a világ legnagyobb villanykörte gyártó cégei már a húszas években kartellba tömörültek, avval a céllal, hogy a villanykörték élettartamát világszerte ezer óra időtartam alá nyomják. Évekig küzdöttek és súlyos büntetéseket szabtak ki egymásnak, de végül elérték céljukat. Azóta az egész glóbuszunkon és minden szakágban meghonosult a körte-kartell szisztémája. A jelenséget planned obsolescence, azaz tervezett elavulásnak hívják.

Korunk egyik legnagyobb kérdése, hogy a földön jelenleg uralkodó ökonómiai szisztéma, mennyi ideig tartható még fenn. Gazdaságunk messzemenően a növekedésre épül, mert az új és az egymással állandó konkurencia harcot vívó hagyományos cégek profitéhsége okán a termelésnek állandóan növekedni kell. A növekvő termelés piac után kiált. Telített piacok mellett azonban a vásárlási kedv gyorsan elapadna.

Hogy ez ne fordulhasson elő, arról a gazdaság gondoskodik. A kereskedelem azt a látszatot kelti mindig új, technológiailag és optikailag továbbfejlesztett termékek kínálatával, hogy a régiek – ha még használhatok is – már reménytelenül elavultak, a gyártó pedig tudatosan korlátozza termékeinek élettartamát. És már meg is érkeztünk a tervezett elavulás gazdasági fogalmához, mely a fogyasztói társadalom alapjait vetette meg.

A szinte tudatformáló manipulációval kínált fogyasztási cikkek az emberekben vágyakat gerjesztenek és vásárlásra sarkalnak. Olyan termékeket „kívánunk“ és vásárolunk meg, amire nincs is szükségünk. A vásárláshoz pénz kell, de pénzzel csak akkor rendelkezünk, ha a termelésben direkt, vagy indirekt formában mi is részt veszünk. Ha súlyozottabban veszünk részt a termelésben, több pénzünk lesz elkölteni, mint másoknak. A modern társadalom – végső soron – a költekezési szokások mentén rétegződik.

Ez az ördögi kör úgy tűnik az egész világot hatalmába keríti, mert a globalizáció egységteremtő világgazdasága a földkerekségen még fellelhető gazdasági szubkultúrákat végleg kiszorítja. Másrészt a globalizáció ahhoz is hozzájárul, hogy a világban ezidáig uralkodó hatalmas életszínvonal különbségek lassan kiegyenlítődnek, mert a legelmaradottabb országok is esélyt kaphatnak egy lassú felzárkózásra.

Mindazonáltal a világszerte exponenciálisan növekvő ipari tevékenység és termelés mellett fokozott veszélynek vagyunk kitéve, hogy a föld természeti tartalékai idő előtt kimerülnek és, hogy a természet helyrehozhatatlan károkat szenved. A fejlődés zsákutcába tévedt. Szükségünk van a növekedésre, hogy a jólétet földünkön biztosítani lehessen, de ugyanakkor meg kell állítanunk, vagy legalábbis fékeznünk kell, hogy a világ esztelen növekedésébe bele ne pusztuljon.

Az első komoly figyelmeztető jelnek, hogy a gazdaság kisiklással fenyeget, a tervszerű elévülés stratégiáját tekinthetjük. Vele egy időben ünnepelhettük a fogyasztói társadalom születését. Azóta konzumra vagyunk kárhoztatva és a technológiai fejlődés átvette az irányítást felettünk. A gazdasági szükségszerűségek egyre inkább kijelölik személyes mozgásterünket és befolyásolják akaratunkat.

A pusztán szeméthegyeket növelő termelés stratégiája, földünk kirablása, a természet feláldozása, bolygónk energia háztartásának felborítása árán, enyhén szólva megkérdőjelezhető. Ez az elhibázott gazdasági koncepció azonban a „jólét“ záloga. A világ ma még nem ismer olyan ökonómiai alternatívát, mely képviselhetetlen áldozatok nélkül a csapdából kivezetne. Tudjuk ugyan, hogy zsákutcába tévedtünk, de arról csak találgatni tudunk, hogy a zsákutca végén vajon mi vár ránk.

Livermore polgárai, akik évről-évre összegyűlnek, hogy becses kincsük, a tűzőrség máig működő villanykörtéjének születésnapját egy utcai ünnep keretében megünnepeljék, arra a melengetően nosztalgikus korra emlékeznek, amikor az emberek még hinni tudtak a minőségben, s magukat nem elhibázott fogyasztási szokásaik szégyenletes szeméthegyeivel vették körül.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art