Member of Group ›
Egy ló besétál a bárba
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.

Egy ló besétál a bárba

David Grossman: Egy ló besétál a bárba

A sikeres izraeli regény- és drámaírót, novellistát (1954-) nem túlzás irodalmi világsztárnak nevezni. Ez a könyve például elnyerte a Nemzetközi Man Booker-Díjat, több mint 30 nyelvre fordították le. Nem véletlenül – kivételes alkotás. Formája, perspektívája, sűrűsége, ellentmondásossága mind arra emlékezteti az olvasót: ez a regény semmilyen eddig írott irodalmi műhöz nem hasonlít.

Formája szerint csaknem végig élőbeszéd: egy hatvan felé közeledő stand-up komikus előadását halljuk-látjuk egy izraeli kisvárosban, egy ilyesmire szakosodott klubban, mintegy száz ember előtt. Néhány tucat oldal után ehhez kapcsolódik egy másik hang. Egy néző szólal meg magában. Felidézi, hogy a komédiás néhány hete felhívta telefonon, és megkérte, jöjjön el meghallgatni őt, gyerekkori barátját, akivel együtt jártak külön matekra, de aztán a barátság hamar megszakadt.

A stand-up mutatvány felidézése véresen komoly, árad a verbális energia, a „komédiásnak” nevezett főszereplő lehengerlően jó viccmesélő. Az egyik első így hangzik:

„— Egy francia, egy olasz és egy zsidó ülnek a kocsmában. Arról csevegnek, miként elégítik ki a feleségüket. A francia azt mondja: »Provanszi vajjal kenem be az egész testét. Az aktus után öt percen át sikoltozik.« Mire az olasz: »Én szicíliai olívaolajat használok. A signora tíz percen át sikoltozik.« A zsidó férfi egy szót sem szól. A másik kettő ránéz: »És te?« »Hogy én?« kérdezi a zsidó. »Én libazsírt használok. Ezután az én Goldám egy órán át sikoltozik.« A francia és olasz nem hisznek a fülüknek. »Egy órán át? Hát pontosan mit csinálsz?« »A zsíros kezemet a függönybe törlöm.«”

Aztán lassan kiviláglik, hogy mire megy ki a játék. A komédiás kezdi a saját életét mesélni – az viszont egyáltalán nem vicces. Apja fodrász volt, szabadidejében az égvilágon mindennel kereskedő vigéc, aki csak egy embert szeretett életében: a nála szebb, magasabb, testileg és lelkileg is törékeny, Európából menekült feleségét, aki egy lőporgyárban válogatta a lőszert. Fiát (aki a bajokból rendre a kézen járáshoz menekült) a legkisebb vétségért is verte, mint a répát.

A komédiás időről időre kénytelen viccekkel oldani a feszültséget. Erre a közönség is nógatja. A bekiabálásokból lassanként egész panoptikum gyűlik össze: szabadságos katonák, biciklisták, polgári házaspárok, a főhőst produkcióról produkcióra követő „slepp”. Majd feltűnik egy váratlan vendég, akire a komédiás alig emlékszik saját gyerekkorából.

A másik szereplőről kiderül, hogy nyugdíjas bíró, ő is az elmúlt életén kérődzik. Abban is van szomorúság elég. Ketten együtt rekonstruálják azt, hogy mi történt egy isten háta mögötti, katonai előkészítő táborban, ahol egy nyáron véletlenül találkoztak. Itt esett le az első tantusz. Ez a könyv az emberi karakter árnyoldaláról próbálja lerántani a leplet. Európában évszázadokig a zsidók voltak a céltáblák középpontjában. Aztán létrejött Izrael, ahol (legalábbis a katonai előkészítő táborokban) mindenki zsidó. Azonban ott is megtalálják a leggyengébbeket, akiket aztán jól megkínoznak…

Aztán egy nap a táborban a majdani komédiásnak szólnak, hogy pakoljon – azonnal haza kell utaznia, mert egy haláleset történt a családjában, el kell érnie a temetést.

A könyv második fele ezt az autóutazást mutatja be, annak külső és belső történetét. Megrázó és felemelő szellemi kaland – útban a felnőttkor felé. Vajon elveszti-e Dovalé Grünstein (ez a komédiás neve) a közönségét, mire véget ér a történet, visszanyeri-e gyerekkori barátját? Ez a regény egyszerre a mai és az évtizedekkel ezelőtti, sokkal szegényebb Izrael portréja, egyben a nagyot akarás és a saját út választásának eposza.

Rendkívüli könyv.

(A fordítás angolból készült, e kiadás alapján: A Horse Walks into a Bar, fordította Jessica Cohen. A magyar kiadás: Scolar, 2016, fordította és jegyzetekkel ellátta Rajki András. Borítóterv: Gerhes Gábor. 220 o., ára 3450 Ft.)

A 2010-ben indult Vademecum Könyvklub tagjai a hírlevél mellett havonta egy könyvet is kapnak, Török András hírlevélíró választása szerint. A jelenleg 140 tagot számláló klub 2017 januártól rendszeres író-olvasó találkozókkal és más különleges művészeti eseményekkel bővült, a még több élmény érdekében. Jelentkezni itt lehet: info@summa-artium.hu, +36 1 318 3938

(Alapítása óta lelkes tagja vagyok magam is e klubnak. Mindenkinek ajánlom! Blogger42, a szerk.)

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art