Member of Group ›
A magánzó magánya
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

A magánzó magánya

 
A magány az individualitás ára.

A magány az individualitás ára.

A magánzó magánya onnan ered, hogy élete nem követ bevált recepteket. Mindig saját útját járja, s az úton egyedül van. Nem azért van egyedül, mert szereti a magányt, hanem mert jobban utálja a csordaszellemet. A magánzónak nincs pártja, klubja, mert a saját pártján áll, s a vele egyivásúak nem alapítanak klubokat. Nem tartozik se ilyen, se olyan iskolához, mert, amit mások is csinálnak, neki már nem elég eredeti.

Ifjú koromban a magánzó szó roppant pejoratívan hangzott, de ezen nem kell csodálkozni, hiszen a magánzó nem a szocializmus egységszürke öntőformáiból került ki. Tehát ő helyből osztályellenségeknek számított, s a magánzónak minden kreativitására szüksége is volt, hogy azt a világot túlélni képes legyen. Ma a magánzónak talán egy kicsit könnyebb dolga van, de azért a „szabad“ világban is illúziónak bizonyult, hogy minden piszkálgatás nélkül élni hagyják az embert. (Szabad világban szabad ember azt teszi, amit szabad)

Lefogadom, hogy a legtöbb olvasó nagyjából annyit tud a magánzóról, hogy az én vagyok, de, hogy mit is jelent a szó valójában, arról fogalma sincs. Nem csodálom, mert nem egy széles körben elterjedt fogalom. A szómagyarázatok nagyjából így fogalmaznak: -Homályos egzisztenciával bíró, ismeretlen forrásokból, többnyire magánvagyonából, vagy támogatásból élő személy. – Én azonban vettem magamnak a bátorságot, hogy egy magánzónak ennél jóval többet tulajdonítsak.

A magánzó az individualizmus vadhajtása. Világnézetével, életstílusával, gondolkodásával és életformájával olyan elszigetelt, amilyen elszigetelt csupán egy sziget lehet, melynek minden partját a magány tengere mossa. Az intézmények hozzú sorában, melyek mind azon célból jöttek létre, hogy a világot egységesítsék, a magánzó külön intézménynek számít. Normatívája, etikája, viselkedése így nem mindig világ- konform, valahogy mindig kilóg a sorból.

Azokat azonban, akik kilógnak a sorból, nem csak a katonaságnál nem szeretik – ja igen, a magánzóból sosem lesz jó katona – sehol sincs helyük, mert az élet valahogy mindig a sorban állásról és szalutálásról szól. Nem csak – a magánzóban egyfajta renitenskedőt látó – társadalom, még barátai is idegenkednek tőle, mert a magánzó besorolhatatlansága és veszélyes gondolkodása még rájuk is irritálóan hat. Leginkább azt nem bocsájtják meg neki, hogy még olyanokkal is barátkozik, olyan embereket is el tud viselni, akiket ők nem.

A szabadkőműves gondolkodású magánzóból mégsem lesz szabadkőműves, mert a szabadkőműveseknél sokkal őszintébb és önmutogatóbb. A szabadkőművesek a világ „tisztességes“ polgárai közül kerülnek ki, akik este „álruhát“ öltenek, s titkos helyeken titokban másként gondolkodnak. A „másképp gondolkodás páholya“ viszont a magánzónak maga az élet.

S hogy e „nickname“ mögé bújva mindezen tulajdonságokkal én is fel lennék-e ruházva, nem tudom. Egyébiránt sejthető, hogy a magánzóval rokonszenvezek, mert valahogy én is ilyennek látom magam. A világgal ugyan kötök nem egy kompromisszumot, s a gőg mellé nem kevés alázat is párosul. Alázat első sorban a sorssal szemben, mely az élet, vagy saját magunk által kijelölt utunk és minden ficánkolásunk ellenére mindannyiunkat a kezében tart.

Individuális mozgásterünk nagysága pedig örök filozófiai kérdés marad. Kertész nóbel- díjas dilemmát fogalmaz meg, mikor így elmélkedik: – Vagy van sors és akkor nincs szabadság, vagy szabadság van, de akkor sors nincs – . Menekülhet az ember sorsa elől, de igazán akkor mutat jól, ha abban a ruhában tetszeleg, amit a sors szabott rá. És – ahogy Brecht fogalmaz – futni sem igazán érdemes, mert – Sorsod elé futsz, ha sorsod elől menekülsz -.

A magánzó is csak sorsát, magányos sorsát követi, ha nem tér ki küldetése elől. Nagy árat fizet érte, de nem csak ő, mindenki fizet, valahol, vagy valamilyen formában. A magány az individualitás ára. A magánzó magánnyal fizet.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art