Member of Group ›
A svédek leghíresebb hajója
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.

A svédek leghíresebb hajója

 

A mai „Take a Ride” különlegessége, hogy nem csak térben, de időben is utazunk. Jelen pillanatban egy stockholmi szobában ülök, jól megérdemelt év eleji nyaralásomat töltöm a svéd fővárosban, ahol épp ma látogattam meg a svédek fantasztikus hajóját, a Vasa-t.

13

A Vasa a világ egyetlen, épen fennmaradt 17. századi hajója. A hajó több száz épen megmaradt faragott szobrának és 95%-ban eredeti állapotában megőrzött szerkezetének köszönhetően joggal tartozik a világ leggyakrabban látogatott turistalátványosságai közé. A hajó nemcsak technikai és történelmi kuriózum, hanem egyben kiemelkedő művészettörténeti emlék is. Egyszerre mesél a 17. század technológiájának fejlettségéről, az akkori gondolkodásmódról és tárgyszimbolikáról, és a svédek értékrendjéről, az elmúlt korok tárgyainak tiszteletéről és megőrzés szándékában fellelhető büszke nacionalizmusról is.

17

A Vasa múzeumának épülete önmagában is lenyűgöző – a Stockholm múzeumnegyedének kellős közepén álló épület kifejezetten a restaurált hajótest befogadására épült, a hajó állagmegőrzésének minden apró feltételét (fény, pára, hőmérséklet) figyelembe véve. A robosztus nyers beton szerkezet szolidan húzódik háttérbe, így a hajótest teljes pompájában érvényesül, a látogató ennek ellenére érzékeli, hogy a múzeum tere önmagában építészeti bravúr, és ha a hajó fantasztikus látványa mellett a tér finomságaira is jut figyelméből, nagyszerű részletekre lehet figyelmes.

22

Vasa

A Vasa története

1628 augusztus 10-én vitorlákat bontott egy nagy csatahajó, hogy elhagyja a stockholmi kikötőt. Teljesen újonnan épített hajó volt, amely a Vasa nevet kapta az uralkodó Vasa-dinasztia címere után. A Vasa-t Stockholmban, a messze földön híres holland hajóépítő mester, Henrik Hybertsson vezetésével építették. Hybertssont munkájában hajóácsok, szobrászok, vitorlakészítő mesterek, kovácsok, festők és üvegesek hada, több, mint négyszáz mesterember segítette. A hajót II. Gusztáv Adolf, svéd király rendelte meg, a vitorlás két év alatt készült el. A háromárbocos hajón tíz vitorla kapott helyet. Magassága az árboctalptól számítva 52 méter, hossza 69 méter volt. Súlya elérte az 1200 tonnát. Elkészültekkor a világ legimpozánsabb, legerősebb hadihajói közé tartozott.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Azon az augusztusi napon a hajó méltóságteljesen siklott a kikötő bejárata felé, hirtelen azonban feltámadt a szél, belekapott a vitorlákba, majd a Vasa az oldalára billent, de rövidesen visszaállt egyenes helyzetbe. Egy hirtelen jött második széllökés a hajót már az oldalára fordította. Az ágyúnyílásokon keresztül a víz akadálytalanul tört utat a hajó belseje felé. A Vasa rövid időn belül a tenger mélyére süllyedt, örök hullámsírba temetve a személyzet 150 tagjából legalább harminc matrózt. 333 év után került a hajó újra a felszínre.

Vasa akterspegel 3 16

A mentőakció

A Vasa felkutatása Anders Franzén nevéhez fűződik, akit gyerekkora óta érdekeltek a hadihajók roncsai. Engedve a kísértésnek, az 1950-es évek elején megkezdte a Vasa felkutatását. A Vasa roncsát 1956-ban sikerült megtalálnia. A mai fejlett tervezési eljárásoknak köszönhetően nagy pontossággal meghatározható a hajó viselkedése, a 17. században azonban tapasztalati alapon, a már korábban bevált méretezési eljárások szerint dolgoztak. Korabeli források szerint a Vasa terveit az építési munkálatok megkezdése után módosították. Mivel a király a szokásosnál több ágyút szeretett volna a Vasa-ra, a hajó kiegyensúlyozása nem volt egyszerű feladat, a hajó alját nagyméretű, nehéz kövekkel kellett feltölteni, amelyek az építők elgondolása szerint a hajótestet egyensúlyban tartották volna. Az átalakítások miatt azonban a Vasa túlságosan fejnehéz lett, a 120 tonnás ballaszt nem volt elegendő a hajó egyensúlyban tartására. A Vasa úti célja valószínűleg Lengyelország lett volna, hiszen a lengyelek akkoriban már régóta Svédország legnagyobb ellenségének számítottak, de a hajó rövid másfél kilométeres út után évszázadokra a tenger martalékává vált.

2

Több évig tartó előkészületek után a Vasa 1961. április 24-én végre ismét felszínre került. A több évszázadon át a tenger fenekén heverő hajóroncs, jóllehet a stockholmi tengervíz speciális összetételének köszönhetően különösen jó állapotban maradt fenn, a kiemelést követően megfelelő konzerválásra szorult, a felszínre került faszerkezet ugyanis rohamos gyorsasággal bomlik szét. Első lépésként az egész hajótestet vízpermettel vonták be, miközben a szakemberek a megfelelő konzerválási módszerek kidolgozásán fáradoztak. Választásuk a polietilénglikolra esett, amely vízben oldható viaszos anyag, és a fába behatolva lassan kiszorítja belőle a vizet. A speciális anyaggal végzett permetezés több éven keresztül folytatódott.

5 Bemålning av 10-dels modellen 2007  Vasa 14

A hajótesttel együtt több, mint 14000 fatárgyat hoztak a felszínre, köztük 7000 szobrot is. Ezeket a tárgyakat egyenként konzerválták, majd visszahelyezték őket eredeti helyükre. Ez a feladat minden bizonnyal alig tért el egy hatalmas, több ezer apró elemből álló kirakós játéktól. A szobrokon végzett vizsgálatok során fény derült arra, hogy készítésük idején vörös alapon élénk színekben pompáztak. A szobrok oroszlánokat, bibliai hősöket, római császárokat, különféle mesés tengeri lényeket, görög istenségeket és sok más díszes élőlényt és mitikus szereplőt ábrázoltak. A faragások méltó emléket állítottak a svéd uralkodó hatalmának, távoli országokban hirdették a svéd kultúra nagyságát és egyben Svédország politikai ambícióit is.

12 9 7 6

A Vasa állapotának fenntartása és a hajó karbantartása állandó gondozást és törődést igényel. A hajótest konzerválása szempontjából mindenekelőtt a stabil klíma a leglényegesebb. A sós tengervízben töltött több száz év során a gerendákat összetartó vasszegek a tölgyfából készült fagerendákat koromfeketére színezve elrothadtak. A bomlási folyamat eredményeképpen a gerendákat végül már csak a fából készült facsapok tartották össze. A vízben található különféle szennyeződések nagy mennyiségű kénné alakultak át, amely a hosszú idő során alattomosan a faanyagba hatolt. A kén a levegő oxigénjével kémiai kölcsönhatás útján kénsavvá alakul át. Az így kialakuló sav a fára roppant kártékony, ezért a kutatók folyamatosan dolgoznak a hajó állagának megőrzésén, hogy a jövő generációi számára is elérhető legyen a svéd történelem 17. századi fantasztikus, monumentális tengeri emléke.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art