Member of Group ›
A szerencse áldozata
Csütörtökönként locsogunk/ fecsegünk az Életről. Meg mindenről.
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.

A szerencse áldozata

A szerencséje vitte el néhány éve azt a pakisztáni férfit, aki nagy nyereménye feletti örömében szívrohamot kapott, miután megtudta, hogy 2,6 millió forintnak megfelelő rúpia boldog nyertese lett és ott a bankban meg is halt még mielőtt orvosi segítség érkezhetett volna.

Az eset kapcsán felmerül a kérdés, hogy mennyire szerencse a szerencse, s hogy vajon az élet szerencse kérdése-e. Sokan sokat írtak már a szerencséről, a szerencse misztériumáról és bizonyára sokaknak sokféle megközelítésében sok igazság rejlik. És mégis az élet alapvető misztériumainak megfejtésében behatárolt az emberi szellem, s minden igyekezet és elkötelezettség, hogy a végső igazságot a világ magyarázatára megtaláljuk, kudarcra van ítélve ma és holnap is, és reményeim szerint a idők végezetéig. Mert csak ebben reménykedhet a kutató szellem, a ma és holnap embere, a voltak és lesznek bölcsek, hogy soha senki sem mondhatja ki a végső szót, így a világ örök időkig lehetőséget ad az elmélkedésre.

A szerencse, akár a boldogság, a halál és a sors kérdése is, végső soron megfejthetetlen marad.

A filozófusok nincsenek abban a szerencsés helyzetben, mint mondjuk a matematikusok, vagy fizikusok, ahol a tudásnak konkrét kilométerkövei vannak, képletek és törvények, melyekben abszolút igazság rejlik. A megfejtett kérdőjelek aztán újabb kérdőjelek dimenzióját nyitják meg, feladatot adva az utókornak, miközben a tudás gyarapodik, piramisként az égbe tör.

A filozófusok elmélkedésének tárgyai kezdetektől változatlanok. Az a tudás, mely számunkra a világ magyarázatát hivatott adni, nem lineáris és bár tényként kezeljük, hogy az egymást követő korok tudása egymásra épül, valójában ez nem igaz, csupán az egymásra hivatkozás kelti ezt a látszatot. Márai is ezt teszi a szerencséről írt esszéjében, a nagy elődökre hivatkozik, persze csak azt megerősítendő, amit ő maga gondol a szerencséről. Figyelmébe ajánlom minden szerencse teoretikusnak, mert nemhogy elveti azt a széles körben elfogadott világmagyarázatot, miszerint az élet csupán szerencse dolga – ellenkezőleg – hasonlatosan egy másik szívet gyönyörködtetően szép, paradox kijelentéséhez, „milyen szomorú lenne a világ szomorúság nélkül” a szerencsét a szerencsétlenség dimenziójába száműzi.

A szerencse az istenek csapdája, vaskos, durva tréfája, mely rabul ejti a gyarló lelket és örök kárhozatot hoz rá. Márai szerencséről való elmélkedése számomra fényes bizonyságot szolgáltat afelől, hogy az igazságnak vajmi kevés köze van az IGAZSÁGHOZ, az igazság sokkal inkább a sziporkázó intellektus diadala.

Márai Sándor – A szerencséről

Hérodotosz, aki oly elragadóan pletykál görögökről, perzsákról, médekről, lídiaiakról, az ókor népeinek és vezető személyeinek sorsáról, azt tanácsolja, hogy nem árt önkényesen és mesterségesen ellenszegülni a szerencsének, mely felénk villogtatja csillagát. Minden ókori nép, a perzsák, babilóniaiak, a föníciai népek, minden régi vallás óva inti a szerencsés embereket   csillaguktól. Az istenek kedve, a sors nem tűri el a tartós szerencsét: így tapasztalta Hérodotosz vándorútjain, így tanítja minden régi mondás, vallás, babona. Házad nem a tiéd, aranyad, asszonyod, gyermeked, egészséged, dicsőséged, mindez annyira a tiéd csak, mint kockajáték közben a szerencse esélye. Minden csak egy pillanatra tiéd: aztán fordul a kocka. Így akarják az istenek.

Ezért semmi nem olyan megható, mint Polükratész története, a gyűrűvel, a hallal és a halásszal.

Polükratész szamoszi királynak minden tettét szerencse kíséri. Vendége, az egyiptomi király figyelmezteti: nem végzi jól, akinek mindig minden sikerül. Szavai hatására Polükratész legféltettebb kincsét, aranyból öntött szerencsegyűrűjét a tengerbe dobja, hogy az „irigy ég haragját“ ne vonja magára. De még most is pártolja a szerencse – nem sokkal az áldozathozatal után feltálalnak neki egy halat, melynek gyomrából előkerül a gyűrű. Vendége megrémül a félelmetes szerencsesorozattól – a végzet romlásod akarja – kijelentéssel elutazik Szamoszról és barátságát is megszakítja a „sorsüldözött“ Polükratésszel.

Az ember érzi sorsát, s szeretne áldozatokkal menekülni e sors elől. De az áldozat sem segít: az istenek könyörtelenek. Kegyetlenül reád mosolyog a szerencse, s ha remegve elfordulsz előle, utánad siet, hogy aztán megalázzon és kiraboljon a sors. Mi hát a tiéd, mi az, amit nem vehetnek el tőled az istenek? Csak a munka. Az a munka, mely nem vár jutalmat, sem babért, sem utókort. Csak éppen megtörténik veled, ha nem térsz ki előle, s nem törődsz sorsával sem. Csak a fáradtság tiéd, a verejték, az áldozat. Minden más illanóbb, mint a hajnali köd, törékenyebb, mint a lepke szárnya.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art