Member of Group ›
Az év TOP10 épített motorja
Keddenként tegyetek egy túrát velünk. Két-, vagy több keréken.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.

Az év TOP10 épített motorja

2014 óta minden évben bemutatjuk a Bike Exif Top 10-es épített motor listáját, illetve 2015-től az „Editors Choice” rangsorukat is.

Míg 2014-ben még arról írt a magazin, hogy az épített motorok „berobbantak a köztudatba”, addig 2015-ben már sok márka, a BMW-vel az élen, konkrét stratégiával (és modellekkel) rendelkezett, hogy a klasszikus/retro vasak népszerűségének növekedésével párhuzamosan kihasználja az épített motorok sikerének egyre erősödő nemzetközi hullámát is. A bajorok máig sikeres és konzekvens marketing- és modell stratégiájának pozitív eredményei már a 2016-os listán is jól látszottak, hiszen négy BMW is helyt kapott benne.

Éppen annyi, amennyi az idei listán. A nemzetközi „custom bike” iparág 2017-ben is tovább „dübörgött”. A nagy márkák ma már nem csak egyszerűen custom programokat kínálnak, vagy átépítési versenyeket írnak ki, hanem retro és „naked” motorkerékpárokat kínálnak, „gyári építés” stílusban.

Érdekes fejlemény, hogy 2017-ben az uralkodó custom bike trend tulajdonképpen az „anti-trend” volt.

Bár népszerűbbek voltak a scramblerek a caféracereknél, és a trackerek iránti igény is elkezdett kibontakozni (flat track versenyek!), továbbá a bobberek (Indian Scout Bobber, Triumph Bonneville Bobber!) megőrizték vezető helyüket, egyértelmű trendet nem lehet megállapítani. Talán éppen ezért olyan eklektikus a BikeExif 2017-es listája. Ahogy azt már többször leírtuk, ez az objektív lista tisztán „adat-alapú”, vagyis az oldallátogatások és a közösségi média megosztások számai alapján képezi évente a magazin. Talán ezért is indították el 2015-ben a cikk elején említett, vállaltan szubjektív „Editors Choice” listát is. A 2016-os listához e sorok után találjátok a két linket:

10. Honda CB750, Bryan Moses

Amikor Bryan ötven (50!) dollárért megvette a „szügyig-rozsdás” CB750-est, azt gondolta, hogy megtart belőle néhány alkatrészt, a maradékot pedig kidobja. A végterméket látva, azt kell mondjam, jó, hogy végül meggondolta magát! Egyébként az első felfüggesztést egy CBR900RR, a hátsó traktust pedig egy CBR600F4i adta be „önként” a közösbe.

9. BMW R100R, Vagabund

A 10-es lista négy bömösének első tagja a következő három osztrák „sógornak” köszönhető: Paul Brauchart (designer), Philipp Rabl (mérnök), Bernard Naumann a Blenchmanntől (fémmunkák).

8. Royal Enfield Bullett, Thrive

Újra sokat hallani manapság a Royal Enfieldről. Ez a kis 350-es old-school scrambler Indonézia fővárosából, Jakartából származik és két tehetséges építő, jelesül Indra Pramata és Barata Dwiputra jegyzi.

7. Honda eCub, Shanghai Customs

Persze, hogy egy elektromos motor is helyet kapott a listán! Matthew Waddick, a garázs főnöke a legtöbb alkatrészt Kínában szerezte be. A kis retro masina egyszerre múltidéző és modern. Egyszerű, de ügyes szerkezet!

6. BMW R, Diamond Atelier Mark II

A Tom Konecny és Pablo Steigleder vezette Diamond Atelier csapat munkáit szeretjük. Egy másik BMW R9T alapú építésüket (DA#4) volt szerencsénk élőben is megtekinteni. Talán nem véletlen, hogy két másik munkájuk (mindkettő BMW R100R-ből) szintén bekerült a 2015. és 2016. évi Bike Exif 10-es listába. Müncheni csapatként nem csoda, hogy legtöbbször egy bömösnek esnek neki.

5. Buell, FrankenBlast

Alex, az asztalos segéd, gondolt egy nagyot és Romániából Chicagóba emigrált. A következő lépése az volt, hogy kialakított egy apró műhelyt a lakása sarkában. Aztán ugyanezzel a váratlan vehemenciával, nekiesett egy Buellnek és szinte csak a motort, a karburátort és a váz első felét meghagyva életre hívta ezt a remek járművet ezzel a döbbenetes első traktussal! Well done Alex!

4. BMW Alpha, Landspeeder

Egy újabb BMW egy általunk is megénekelt művésztől. A török pixelvarázslóról, Mehmet Doruk Erdemről már írtunk. (A cikk a Landspeeder következő fotója után található.) A virtuális művész terveit ezúttal az amerikai Mark ‘Makr’ Atkinson motorépítő emelte át a kézzelfogható valóságba. (Jakus Tomival éppen a karácsonyi rendezvényünkön beszéltünk arról, hogy minden hasonló virtuális tuning művész vágya, hogy az általuk digitálisan megépített jármű fémből is megépülhessen egyszer.)

3. The Mutant, Ironwood Custom Motorcycles

A lista utolsó BMW-jét, „a Mutáns” R80-ast Arjan van den Boomnak és két kollégájának Ericnek, továbbá Samnek köszönhetjük. BTW: Azért is szeretnek az építők ezekhez a régi béemvékhez nyúlni, mert viszonylag könnyen tudnak hozzá alkatrészeket beszerezni. (Akár később is.) 

2. KTM, Hazan Motorworks

Erről a fantasztikus motorkerékpárról éppen néhány hete lelkendeztünk! (Link a következő fotó után.) Amennyiben nekem kellene választanom ebből a 10-es listából egy motort, nem sokat gondolkodnék és hamar „áttolnám” a Route42 garázsába ezt a gyönyörűséget!

1. The Madboxer, Marcel van Hooijdonk

Az új-zélandi Marcel van Hooijdonk öt évet szánt az életéből erre a projektre! Mi tagadás, tényleg megdöbbentő szerkezet született egy autó (Subaru WRX) erőforrás „köré”! Két-sebességes automata váltó, turbófeltöltés, központi kormányzás és valami egészen elképesztő első traktus jellemzi ezt a szörnyet. Ráadásul mindezek ellenére, mivel minden hivatalosan szükséges elvárást teljesít, még az utakon is közlekedhet. Nem semmi!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art