Member of Group ›
Időtlen elegancia
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
Regős Dániel
The Dealer
A zene az se rossz, a zene az nagyon jó! Ezért csináljuk!

Időtlen elegancia

 
BeoLab 8002 lassan 20 éve változatlan formában

BeoLab 8002 lassan 20 éve változatlan formában

Ez a karcsú szírén az akusztikus tájképben pontosan akkora izgalmat okoz ma, mint megjelenésének idején. Félmillió hangszóróval később, Adam Smith a Hi-Fi World’s munkatársa beszélgetett David Lewis tervezővel a BeoLab 8002 maradandó vonzerejéről.

Hangmérnökként és a Hi-Fi world egyik újságírójaként, hangszórói tervező tapasztalattal a hátam mögött, nagyon sokféle hangsugárzóval van alkalmam játszani, amelyek közül nagyon sok saját zeneszobámban találja magát (természetesen csak is az eredetiség kedvéért). Ami számomra meglepő volt a BeoLab 8002-ben, az a tény, hogy most ünnepelheti a félmilliomodik legyártott példányt.

BeoLab 8002 lassan 20 éve változatlan formában

BeoLab 8002 lassan 20 éve változatlan formában

Saját két hangsugárzómat 5 évvel ezelőtt vásároltam, hogy illeszkedjen a BeoSound 9000-hez, amely már a nappalim falán büszkélkedett. Természetesen, a modern külső fontos szempont volt a vásárlásnál, de nem áldoztam volna fel miattuk a szobám egy részét, ha nem találtam volna hangzásukat színvonalasnak. De a kezdeti bemutatón nagy hatást tett rám és a 8002-esek továbbra is meglepetést okoztak a CD-kről leadott információkkal – különösen a közepes tartomány, ami igazi fenséges. Hangszóró tervezői és hangmérnöki tapasztalatomat figyelembevéve, önkéntelenül is nagy hatást gyakorolt rám az ezekben a vékony csövekben összezsúfolt technika, amelyet a megjelenés óta kétszer frissítettek. A Beolab 8002 felszíne alatt rejtőző minden egyes elektronikus ötlet fontos szerepet játszik. Túlságosan is jól tudom, hogy a hangmérnökök, szembesülve a terméktervező végső kívánságával, holdpontra juttathatják a projektet:  „bocsánat, de ez így nem működik”.

szerencsére, a „lehetetlen” nincs a Bang & Olufsen szótárában

szerencsére, a „lehetetlen” nincs a Bang & Olufsen szótárában

Szerencsére, a „lehetetlen” nincs benne a Bang & Olufsen szótárában, és az aktív erősítésen a csúcsminőségű egyedi meghajtó egységeken és a nagy hangerőkön a meghajtó egységeket védő Adaptive Bass Linearisation rendszeren keresztül, a BeoLab 8002 olyan hangminőséget kínál, amilyet nem is várnánk ilyen kis méretben. Az eredmény a Bang  & Olufsen-re jellemző édes magas tartomány a körülölelő közepes tartomány, valamint a meglepően feszes ritmikus mély hangok. Nem ritka, hogy egy BeoLab 8002 hangszórópárt társítanak egy mélynyomóval, például saját BeoLab 2-jükkel, az extra mély morgás kedvéért – valójában nekem is egy ilyen eszközöm van saját surround elrendezésemben.

Őszintén szólva, úgy találtam, hogy a 8002-esek olyan jól kiegyensúlyozottak, hogy két csatornás feladatok esetén ki is kapcsolom a mélynyomót. David Lewis úgy emlékszik a BeoLab 8002-es fejlesztésére, amely igen csak rendhagyó gondolkodásmódot kívánt meg tőle. – Az eredeti elképzelés szerint olyan hangszórót szerettünk volna, amely a televízió képernyője mellett foglal helyet, de vizuálisan nem hívja fel magára a figyelmet – magyarázza. Ebben az időben vált népszerűvé a surround hangzás és a hagyományos dobozos hangszóró, amely közrefogja a televíziót, nem volt elfogadható megoldás. David kialakított egy magas, vékony alapkonstrukciót, amely ideális lett volna, de még meg kellett tenni az utolsó lépéseket ahhoz, hogy az ötletből valóság váljék. Ahogy az gyakran megtörténik, a válasz egy teljesen váratlan helyről érkezetett; egy piaci pulton felfigyelt néhány orgonasípra, amelyeket eladásra kínáltak.

az alul levő tölcsér tökéletes helyet kínált a hangszóró csatlakozó aljzatainak elhelyezésére

az alul levő tölcsér tökéletes helyet kínált a hangszóró csatlakozó aljzatainak elhelyezésére

Ez volt az a válasz, gondolta, amit keresett. „nem csak a fő síp lett tökéletes háza a hangszóró komponensek leglényegesebb elemeinek, de az alul levő tölcsér tökéletes helyet kínált a hangszóró csatlakozó aljzatainak elhelyezésére.” Rám azonban a BeoLab 8002 kialakításában a legnagyobb hatással az a mód van, amellyel a Bang & Olufsen David vékony és valljuk be, bámulatos „dobozában” olyan hihetetlen hangzást tud kihozni.

Mindent egybevetve, egy olyan vállalat esetében, amely a klasszikus design több mint jelentős részét mondhatja magáénak, a BeoLab 8002 még mindig a Bang & Olufsen jelképeként magaslik ki. A márka rajongóinak számára azonnal felismerhetően és azok számára is, akik csak vágyakoznak rá, a BeoLab 8002 időtlen eleganciát sugároz. Olyan a stílusa, a forma és a funkció egyensúlya olyan hiánytalanul precíz, hogy engem a Concordra emlékeztet abban az értelemben, hogy akár a múlt héten is lekerülhetett volna a tervezőasztalról, nem pedig egy másik évtizedben.

a BeoLab 8002 időtlen eleganciát sugároz

a BeoLab 8002 időtlen eleganciát sugároz

Összefoglalásként annyit tudnék mondani: itt van az a félmillió készülék, amely már megtalálta boldog gazdáját. hajlandó vagyok hinni abban, hogy sok-sok jövendőbeli vásárló van kint a világban, akik számára a BeoLab 8002 továbbra is tökéletes társ lesz mind a hangzás mind a látvány tekintetében.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art