Member of Group ›
II. Erzsébet és a divat
Vasárnap a stílusról és az életről esik szó. Life/Style.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.

II. Erzsébet és a divat

Szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet királynő.

Uralkodásának 70 éve alatt az angol történelem leghosszabb ideig trónon lévő uralkodója szemtanúja volt a világot megrázó, hol pozitív, hol negatív eseményeknek. Autót szerelt a második világháború idején, szemtanúja volt az ember űrbe, majd Holdra jutásának, John F. Kennedy amerikai elnök meggyilkolásának, Hongkong Kínának való visszaszolgáltatásának. Nemcsak a királyi család botrányaival hívta fel magára a figyelmet, hanem corgi és ló szeretetével, és stílusjegyének számító, vibráló outfit-jeivel. Politikai érdemei helyett, inkább emberi oldalának egy felejthetetlen elemével és a popkultúrára gyakorolt hatásával tisztelgünk az emléke előtt.

II. Erzsébet és a divat

Aki követi A korona (The Crown) című sorozatot már tudhatja, a királynő ruhatára is igencsak fontos eleme volt a brit uralkodó pozitív kisugárzásának, amivel a közélet és a popkultúra szívébe egyaránt belopta magát. Elterjedt a pletyka, miszerint nem érdekelte az öltözködés, de a valóságban ruhaválasztásai abszolút személyes stílusát tükrözték, nem a divatirányzatokat.

II. Erzsébet és corgi-jai úton Skóciába 1974-ben. Forrás: CNN

„Leginkább úgy jellemezném a királynő ruhaválasztásait, hogy »nem divatos«, de nagyon erős stílusérzékkel rendelkezik, amelyet egész életében fejlesztett és finomított” – mondta Hazel Clark, a Parsons School of Design Studies és Fashion Studies professzora. „Szerintem ez is segített a világ vezetőjeként betöltött státuszának kifejezésében. Más szóval, a ruhatárának következetessége magabiztosságot és állandóságot érzékeltet.”

1965-ös utazásakor még a rózsát is korall színű ruhájához igazította. Forrás: ELLE UK

Hercegnőként Erzsébet a letisztult, kifinomult sziluetteket részesítette előnyben, a kornak megfelelő stílusban, ráadásul igencsak limitált lehetőségekkel rendelkezett a háború sújtotta és a háború utáni Angliában. A felső osztály divatjához pedig hozzátartozott, hogy a testvéreket teljesen ugyanolyan ruhába öltözették, így húgával, Margit hercegnővel mondhatni ikreknek tűntek.

Erzsébet hercegnő szüleivel a 30-as években. Forrás: CNN

Erzsébet 1947-ben feleségül ment Philip Mountbatten-hez, Edinburgh hercegéhez. Bár a háború két évvel az esküvője előtt véget ért, hercegnőként a megtakarított, és az angol nép által neki ajándékozott plusz 200 élelmiszerjegyből vásárolta meg a Norman Hartnell, a kor vezető couture tervezője által megálmodott, gyöngyökkel díszített királyi esküvői ruháját, melyet a reneszánsz festő, Botticelli Tavasz című festménye inspirálta. A ruha angolos pikantériáját a szögletes, hátvédszerű válltömés adja.

Erzsébet és Fülöp esküvőjükön. Forrás: ELLE

Koronázási ruhája, egy fehér „duchesse” szaténruha is Hartell költeménye volt, amelyet az angol nemzetközösséget jelképező virágemblémákkal díszítettek.

A még leendő királynő megérkezik 1953-as koronázására. Forrás: ELLE UK

Ahogy a protokoll diktálja, tiaráit és ékszereit gyakran kölcsönvették a családtagok az esküvőkre, állami eseményekre. Beatrice hercegnő Erzsébet ikonikus Norman Hartnell tervezte „buborék” estélyiét viselte átalakítva az esküvőjén.

1962-ben viselte II. Erzsébet a ma már “buborék” ruhaként ismert estélyi ruhát, melyet unokája, Beatrice hercegnő újragondolt formában viselt saját esküvőjén 2020-ban. Forrás: Harpers Bazaar

Uralkodása alatt ez a fajta diplomatikus szimbolizmus végig meghatározó maradt. A királynő, 100 év óta az első brit uralkodóként, 2011-ben Írországba utazott, ahol a zöld egy nagyon különleges árnyalatát viselte. Nem túl smaragdzöldet, nem túl élénket, finoman kifejezve, hogy őfelségének nem áll szándékában „meghódítani” Írországot, hanem tiszteleg az ország kultúrája előtt.

A királynő 2011-es látogatásakor Dublinban. Forrás: ELLE UK

Máskor szentimentálisabb indíttatásból, Vilmos herceg és Kate Middleton 2011-es esküvőjére az „Igaz szerelem csomóját” (True Lover’s Knot) ábrázoló brosst választotta. Masni-szerű kialakítása a nap jelentőségét jelképezte a büszke nagymama számára, eltávolodva uralkodói mivoltától.

A királynő 2011-ben, Vilmos herceg esküvőjén. Forrás: The Telegraph

A királynői ruhatára arról árulkodott, hogy mélyen tisztában volt államfőként betöltött szerepének súlyával. Ezt szem előtt tartva a klasszikus, letisztult vonalakat, stílusos és elegáns, de nem feltétlenül az aktuális trendek szerinti megjelenést részesítette előnyben. Míg sziluettjei konzervatívak maradtak, Erzsébet szó szerint színt vitt az önkifejezésébe, méghozzá a szivárvány teljes skálájából. A Buckingham Palotában 2016-ban kiállított ruháit is árnyalatok szerint, szivárvány-szerűen rendezték el.

„Fashioning a Reign: 90 Years of Style from The Queen’s Wardrobe” kiállítás a Buckingham Palotában. Forrás: The Wall Street Journal

Öltöztetői egyébként ezzel a rafinált megoldással érték el, hogy mindenhol üde színfoltként tűnjön ki a tömegből, és rászegeződjenek a tekintetek. Ezt Erzsébet menye, Zsófia, Wessex grófnője is megerősítette a The Queen at 90 című dokumentumfilmben:

„Ki kell tűnnie, hogy az emberek elmondhassák; láttam a királynőt” – mondta.

II. Erzsébet királynő látogatása az 5. repülőezrednél 1970-ben. Forrás: CNN

Az élénk színekhez és vibráló mintákhoz, királynőhöz képest, elég kihívó kiegészítők, például kalapok, kesztyűk és retikülök társultak. A brit divat nélkülözhetetlen kalapjai a királynő jellegzetes darabjaivá váltak. Nem riadt vissza a legvadabb tollaktól, virágoktól, szőrméktől, és formáktól sem.

Erzsébet királynő tetőtől talpig vibráló rózsaszínben ünnepelte az ezüst jubileumot. Forrás: Shutterstock

Ugyanakkor a jól bevált és az évtizedek alatt védjegyévé vált formulához ragaszkodott; tetőtől talpig egy szín, hosszú ujjú burokruha, fehér kesztyű, A-vonalú hosszú kabát, és természetesen fejfedő.

A királynő 2012-ben egy kórházi megnyitón. Forrás: ELLE UK

Ritkán mutatkozott nadrágban, és akkor is szabadidejében. A formula itt egyet jelent az angol szabadidő ruházat kvintesszenciájával, amit a Wellington-csizma, steppelt felsőruházat, fejkendő, és a kockás, gyapjú ruhadarabok jelentenek.

A ritka alkalmak egyike, mikor „szolgálaton kívül” nadrágot viselt. Forrás: Daily Express

Erzsébet királynő először 2018-ban látogatott el a londoni divathétre, ahol egy halványkék tweed öltönyt és Pearl Trefoil brosst viselt. A Central Saint Martins iskolán akkor diplomázott Richard Quinn bemutatóját Anna Wintour, az amerikai Vogue főszerkesztője mellett élvezhette. És mi más is bizonyítaná jobban a divatra gyakorolt hatását, ha nem a róla elnevezett díj, amit  Őfelsége maga adott át Quinnnek, az első Queen Elizabeth II Award for British Design-díjat.

II. Erzsébet és Anna Wintour. Forrás: The Guardian.

A királynő és a popkultúra

A szemkápráztatóan felejthetetlen ruhakölteményeivel és szerethetőségével ugyan meghódította az angol nép szívét, de sok kritikusa is akadt. Az angol és az egyetemes popkultúrára is óriási hatással volt. Paul McCartney 1969-ben, 26 másodperces dalt írt róla (The Beatles: Her Majesty), a Sex Pistols nemcsak albumára tűzte, de monarchiaellenes himnuszuk (God Save the Queen) bemutatóját a királynő ezüst jubileumakor a Queen Elizabeth nevű hajón rendezték. A Smiths 1986-os, The Queen Is Dead albumának címadó dala (melyhez Derek Jarman rendezett expresszionista klipet) sem született volna meg a királynő hatása és Morrissey monarchiáról vallott kritikusi szemlélete nélkül. De a brit bandák közül – nem feltétlenül pozitív – üzenetet közvetített neki többek között még Billy Bragg (Rule Nor Reason), a Housemartins (Flag Day) és a Stone Roses is az 1989-es debütáló lemezükön megjelent Simon and Garfunkel átiratában (Elizabeth My Dear) .

Andy Warhol alkotása a „The Queen: Art & Image” című kiállításon (National Portrait Gallery, London, 2012). Fotó: Oli Scarff/Getty Images

Természetesen ő is kapott viaszszobrot a Madame Tussaud panoptikumban. Andy Warhol, aki elmondása szerint „olyan híres akart lenni, mint az angol királynő”, 1985-ben a Reigning Queens (Uralkodó királynők) című szitanyomat-sorozatában tisztelgett az uralkodó előtt. 2012-ben a bristoli Upper Maudlin Street egyik házfalán Banksyt is megihlette, aki David Bowie, Ziggy Stradust-villámával az arcán ábrázolta II. Erzsébetet. Olyan blockbusterekben „vendégszerepelt”, mint az 1988-as Csupasz Pisztoly, az Austin Powers – Aranyszerszám (2002), vagy a 2003-as Johnny English. A Family Guy animációs sorozat, a Minionok mesefilm, a Simpson család és a South Park egy-egy epizódja is megidézte, de az élőszereplős Paddington filmben még a CGI-macival is teázott. Életéről rengeteg film készült, de a legnagyobb sikert egyértelműen a Netflix sorozata A korona (The Crown) aratta, melynek jelenlegi forgatását a gyászidőszakra való tekintettel leállították.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art