Member of Group ›
Ismerjük meg a szomszédokat, még az is lehet, hogy jófejek!
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.

Ismerjük meg a szomszédokat, még az is lehet, hogy jófejek!

 

A minap mesélt az egyik legkedvesebb barátnőm legújabb közösségi projktjéről: az az ötlete támadt, hogy a 11. kerületi társasházban, ahol családjával él, minden hónapban kerti mulatságot szervez, ahova a lakóközösség minden tagja alanyi jogon hivatalos. Mondván milyen értelmetlen dolog, hogy sok ember, akik egymástól karnyújtásnyira élik mindennapjaikat, semmit sem tudnak egymásról. Sokszor még egymás nevét sem. Pedig számos apróságban segíthetnének egymásnak, lehetnének barátok, játszóterezhetnének együt a gyerekek, segíthetnének egymásnak felcipelni a negyedikre a családi hűtőt, ami nem fér be a liftbe, satöbbi, satöbbi…

03

Mondanom sem kell, hatalmas sikerrel zárult az első társasház buli, olyannyira, hogy mára már önszerveződővé vált a programsorozat, a lakóközösség nem csupán igényli az újabb és újabb találkozókat de szeretettel készül is rá – az anyukák sütnek-főznek, természetesen van zene és a gyerekek is örülnek egymásnak minden alkalommal. Ahogy hallottam ezt az ötletet arra gondoltam, hogy tényleg, ennél természetesebb nem is lehetne ez, és micsoda klassz ötlet, minden társashzba kéne egy ilyen lelkes, kezdeményező lakótárs. És erre ma találkoztam az IKEA legújabb közösségi kezdeményezésével, a szomszédolóesttel…

https://www.youtube.com/watch?v=Y9GKCbNnsCo

Az ötlet szinte ugyan az, szomszédok, ismeretlen ismerősök, új barátságok, és egy remek reklámkampány. Az új lakóközösségekben élők most lehetőséget kapnak arra, hogy megismerjék egymást egy finom vacsora mellett. Az első IKEA-szomszédolóest 2015. augusztus végén lesz a Kondorosi Lakónegyedben, amit további vacsorák követnek majd a fővárosban. Az IKEA mindemellett pályázatot is hirdet, hogy még több nemrégiben alakult budapesti és budaörsi lakóközösség számára lehetővé tegye, hogy egy közös vacsora során összetartóbb csapattá váljanak.

A modern lakóparkok többsége jellemzően a nagyvárosok külső kerületeiben található, és az óriási, egymástól távol elhelyezkedő épületekben a szomszédok között sok esetben szinte egyáltalán nincs kapcsolat. Az újonnan érkező lakóknak éppen ezért csak kevés lehetősége nyílik arra, hogy megismerjék a közösséget és a lakóparkok szomszédságában élőket.

02

„Az IKEA-szomszédolóestnek köszönhetően az emberek egy kellemes, finom vacsora közben jobban megismerhetik azt a közösséget, amelyben élnek. A 2016-os IKEA-katalógus fő témája az ételek, az étkezések és mindaz, ami a főzéshez kapcsolódik – az előkészületektől kezdve a családdal, a barátokkal együtt töltött időig. Mi más teremtene jobb alkalmat arra, hogy aktivizáljuk a közösségünket, hogy megértsük, megismerjük egymást, mint egy közös vacsora” – mondta el Miskolczi Gergely, az IKEA FOOD menedzsere.

Az IKEA-szomszédolóest rendezvénysorozat két szakaszban valósul meg: először két, az IKEA által kiválasztott lakóközösség kap lehetőséget arra, hogy egy vacsora keretében az ott élők jobban megismerhessék egymást. A második szakaszban viszont más budapesti és budaörsi lakóközösségek is pályázhatnak, hogy az IKEA segítségével saját szomszédolóestet szervezzenek.

„Arra szeretnénk ösztönözni más lakóközösségeket is, hogy tartsanak hasonló vacsorákat. Annak érdekében, hogy az IKEA támogatásával még több új szomszédság saját szomszédolóestet szervezhessen, pályázatot indítunk, amelyben a lakóközösségek a www.szomszedoloest.hu weboldalon, egyszerű regisztrációval vehetnek részt” – ismertette a pályázatot Miskolczi Gergely. „A finom ételek összehozzák az embereket, és meggyőződésünk, hogy egy lakóközösségben sem lehetetlen feladat egy hasonló rendezvény megszervezése. Az IKEA okos megoldásai kiváló inspirációs források ehhez.”

Szóval ha nincs is minden lakóközösségben egy vállalkozó szellemű lakótárs, aki saját szakállra megszervezi a lakóközösség ismerkedő estjét, most a népszerű svéd bútorosok kezdeményezésére hátha többen kedvet kapnak a barátkozásra! Szuper lenne, én is szeretnék ilyet!

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art