Member of Group ›
Katyi Ádám
Szerdánként a design „titkaiba" avatunk be Titeket. Wow!
 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.

Katyi Ádám

Hungarumlaut elnevezésű betűtervező stúdióját 2013-ban alapította.

Számos nemzetközi partnere mellett, hazai tervezőkkel is gyakran és szívesen kollaborál. A legfrissebb Uborka tipója mellett neki köszönhetjük – a már számos kiadványban felhasznált – Mohol, Supergravity és Laslo betűket is. Az ArtHungry TypoHungry – Tipográfia Magyarországon a XXI. században című pályázatának zsűritagjait bemutató sorozatunkban ezúttal Katyi Ádámmal beszélgettünk.

„Mint mindenki, én is az almától indultam” – mondod magadról egy interjúban, utalva a rajzórák seregnyi csendéletére. Mégis, mi volt az a pont, amikor tudtad, a betű a te utad? 

Az első fontosabb állomás az Alkalmazott Művészeti Intézethez (AMI) kötődik. Nádai Ferenc tipográfia óráján pixel betűt kellett terveznünk, és már akkor nagyon megtetszett, hogy itt van egy olyan rendszer, amibe a karakterek beilleszthetők és betűtípusokká alakíthatók. Aztán később egyre többet foglalkoztam betűtervezéssel, és egyre mélyebben ástam bele magam a témába.

Az AMI-s diplomára készített Tótfalusi Sans Seriffel elnyerted a 2010-es Magyar Formatervezési Díj különdíját. Ez volt az első betűtípus, amit terveztél?

Bár már korábban is készítettem különböző betűket, az első igazi betűtípusom a Tótfalusi Sans Serif volt.

Tervezőgrafikus, tipográfus, betűtervező – elsősorban minek tartod magad?

Betűtervezőnek, de a tervezőgrafika és a tipográfia is nagyon szorosan kapcsolódik hozzám.

Hogyan tervezed a betűidet? A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj számára készült Mohol betűd kapcsán például említed, hogy az egész projekt egy, a Jancsó Áron által feltett kérdéssel indult: „Hogyan lehet a legjobban megtervezni egy Sans serif, mono-lineáris betűtípust egy régi klasszikus eszközzel, például egy széles hegyű tollal?”. Általában kézzel is vagy rögtön számítógépen, esetleg digitális rajztábla segítségével rajzolsz?

Legtöbbször kézzel, papíron születnek meg az első vázlatok, aztán rajzolom meg digitálisan. Majd nyomtatás, átrajzolás, szkennelés és megint digitális rajz.

Számos projektedben dolgozol együtt más hazai tervezőkkel – Polgárdi Ákossal többek között a 2018-as Lipcsei Könyvvásár magyar pavilonja-, Bárdy Annával pedig a MOME új arculata kapcsán. Mennyire meghatározóak számodra ezek a kollaborációk?

Ákosék a betűimet használták a projekthez, a grafikai munkákban nem vettem részt – számomra amúgy ez az egyik legkedvesebb példa a Mohol betűtípusom felhasználására. Annával mostanában egyre többet dolgozunk együtt. Sokat jelent, ha valakivel sikerül megtalálni a közös hangot, mert így az adott munka is sokkal jobban tud működni annál, mintha egyedül csinálnám.

A soproni AMI és a MOME után, 2013-ban a hágai Királyi Művészeti Akadémia Tipó és média szakán diplomáztál. A Hungarumlaut elnevezésű betűtervező stúdiódat ugyanebben az évben alapítottad, amelynek bázisa jelenleg Grazban van. A számos nemzetközi projekted mellett azonban – ahogy már fentebb is volt róla szó – több hazai projekten is dolgozol. Hogyan látod külföldről – kicsit külső szemmel – a hazai szakmát, az elmúlt tíz-húsz év betűtervezésének fejlődését?

Úgy gondolom, nagyon jó irányba halad előre a magyar betűtervezés. Sok diákom igen aktív a témában; sorra jelennek meg a munkáik rangos nemzetközi oldalakon, kiadványokban. Öröm látni, hogy milyen projektek kerülnek ki a kezeik közül.

Látsz esetleg különbséget a ma alkotó és a húsz évvel ezelőtti betűtervezők stílusa között itthon és külföldön?

Régen ahhoz, hogy egy jól működő betűtípust elkészítsünk, meg kellett tanulni egy meglehetősen bonyolult, semmihez sem hasonlító, időigényes szoftvert. Az egyszerűbben kezelhető betűtervező programoknak hála, ma már olyan designerek is belefognak egy-egy font elkészítésébe, akik amúgy nem szeretnének új alkalmazást használni – Adobe Illustratorban ugyanis nagyon hasonlóan lehet rajzolni, mint Glyphs-ben. Ráadásul manapság sok mindent blogokról és oktató videókról is hamar meg lehet tanulni. Ennek is köszönhető, hogy egyre többen kezdenek el betűtípusokat tervezni, ami nagyon sok jó és izgalmas alkotást is eredményez.

Kik a kedvenc betűtervezőid? Melyek a kedvenc betűtípusaid?

Kedvencem Ondrej Jób, aki egy szlovákiai workshopon volt a mentorom; nem mellékesen ő terelgetett Hága felé is. Nagyon izgalmas, személyes és igen magas minőségű betűtípusokat készít. Kedvenc betűtípusom pedig Inga Plönnigs Magnet elnevezésü betűje. A stúdiók közül a Swiss Typefaces-t és a Schick and Toikkat kedvelem a leginkább.

Milyen betűt vásároltál legutóbb? Egyáltalán szoktál vásárolni másoktól, vagy magad tervezed őket mindig az adott projekthez?

Ritkán vásárolok betűt, inkább megrajzolom őket én. Egyébként azokból, amiket eddig megvettem az Underware Liza nevű betűje a kedvencem.

Óraadó tanár vagy a MOMÉ-n. Mit szoktál tanácsolni a hallgatóidnak, illetve mit javasolsz azoknak a pályakezdőknek, akik tipográfiával szeretnének foglalkozni?

Mindenkit arra bíztatok, hogy vágjon bele, illetve folytassa, amit a kurzuson elkezdtünk, ugyanakkor a helyes spacing beállítását is erősen szoktam tanácsolni!

Mártonffy Melinda 2020-ban kiadott Franciaudvaros bérházak Budapesten című klassz kötete az Uborka és a készülő Ebuk betűkészleteiddel olvasható. Milyen tipográfiához kapcsolódó projekten dolgozol jelenleg? További tervek?

Dolgozom egy katalóguson, amit egy variálható betűtípussal tervezek, és mellette még 2-3 egyéb projekten; egy konceptuális és egy használhatóbb betűn. A jövőben bővíteni szeretném  a Hungarumlaut betűtervező stúdióm kínálatát, illetve jó lenne még több klassz kollaborációban részt venni.

Az ArtHungry TypoHungry – Tipográfia Magyarországon a XXI. században című idei első pályázatának egyik kurátora leszel. Mit szóltál a felkéréshez? Milyen szempontokat fogsz figyelembe venni a munkák kiválasztása során?

Nagy megtiszteltetés, hogy én is bekerülhettem a zsűribe! Nagyon örültem a felkérésnek. A bírálat során az eredetiségre és a koncepcióra fogok leginkább figyelni.

TypoHungry – Tipográfia Magyarországon a XXI. században / pályázat

Nevezési határidő: 2021. április 11.

Pályázati kiírás | Pályázati segédlet

Alkotóművészek, kreatívok, művészeti iskolások! Ha szeretnétek online is megmutatni alkotásaitokat, regisztráljatok, és töltsétek fel ti is őket az ArtHungry.com oldalra! A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Csapat

 ArtHungry
arthungry.com
Független portfólió építő felület alkotóművészek és a vizuális művészetek iránt érdeklődők részére.
Kutvölgyi Pál
Blogger42
Írni, olvasni, fotózni és motorozni szeretek, számolni tudok.
 Marvin
Marvin Says
Kedvelem a jó kérdéseket. Néha fontosabbak, mint a válaszok.
 PHENOM
phenom.hu
A magazin 2010-ben indult, fiatalokhoz szóló, független kulturális portál.
Schiffer Miklós
Schiffer Style
A stílusos élet fontosságának hirdetése.
Török András
Simplicissimus
Olvasni jó, a könyvet továbbadni kúl.
Korábbi vendégíróink
Balázsi Dia & Peti 
My Little Melbourne Family
Mindegy honnan jössz, a lényeg, hogy tudd hová tartasz, és míg odaérsz, légy jobb minden nap.
 Ernyey Béla
Ernyey Béla
Színész
 Erőss Zsolt
Eross Zsolt
Hegymászó
 Fabricius Gábor
Fabricius Gabor
Head of Innovation
 Dr. Farkas András
Farkas András
biztosítóalapító
Gecser Ottó
gecserotto
A kisnyugdíjas ahol tud, segít.
Guld Péter
GuldPeter
Kaotikus életet élő, szentimentális motorkerékpár-őrült.
Hoffmann Petra
Petra
Ha pokolra jutsz, legmélyére térj: az már a menny. Mert minden körbe ér.
Kertész Bálint
Videographer @ 42BIT
Tizennégyszer láttam a Keresztapa-trilógiát.
 Lakatos Márk
Lakatos Mark
Stylist
 Lang Viktória
Lang Viktoria
Lakberendező
 Litkey Farkas
Litkey Farkas
Vitorlázó
Mei Mei
Mei Mei
Stylist
Obersovszky Gyula
Magánzó
Szinteld magad a világra, légy magasabb, mint az árja.
Trunkó Bence
Shadowriter
Az vagy, amit nézel.
Pályázott vendégíróink
Hegedűs Ágota
hegedusagota
Hegedűs Ágota
Somogyi Richard
somogyirichard
Grafikus, belsőépítész.
Tóth Olivér
totholiver
Creative Image Artist
Vécsei Rita Andrea
vecseiritaandrea
Büntetőbíró, majd mindenféle szöveg író.
 
Smile
Culture
Shop
Photo
Video
Ride
Art